Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. augusta 2022, 12:30
Čas čítania 6:29
Lukáš Čelka

Záhady Slovenska: Aktivitu poltergeista údajne videlo v Brunovskom kaštieli až 50 ľudí. Vznášali sa stoličky, poháre aj tehly

ZAUJÍMAVOSTI STRAŠIDELNÉ DOMY STRAŠIDELNÉ PRÍBEHY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Hoci si každý pri slove poltergeist predstaví kultový film, ide aj o špecifický typ ducha.

Obývačkou sa z ničoho nič preženie chlad. Miestnosť sa z minúty na minútu ochladí o niekoľko stupňov. Svetlá začnú blikať ako stroboskop a domáceho zavalí mŕtvolný zápach. Prásk! Žiarovky sa rozletia na tisíc častí a rozsypú po zemi. Tmu prebíja len žiara samovoľne spusteného televízora. Namiesto obľúbeného kanála majiteľa bytu v ňom však hrá len šum. Celovečerný šum, v ktorom hlavnú rolu obsadil poltergeist.

Slovo nemeckého pôvodu (v preklade búchajúci, hlučný duch) označuje neviditeľnú bytosť, ktorá dokáže hýbať predmetmi, manipulovať s elektrinou a robiť hluk. Hoci ide o entitu objavujúcu sa najmä vo filmoch, údajne boli mnohé z nich inšpirované skutočnými udalosťami.

Hlučný duch vraj dokonca vyčíňal aj na Slovensku (rovnako ako v každej krajine), a to hneď niekoľkokrát. Levitovanie predmetov a iné zvláštne úkazy mu ľudia pripisovali napríklad v Brunovskom kaštieli či v obci Banka pri Piešťanoch. Vo svete sa hovorí o stovkách prípadov jeho aktivity, ide však naozaj o nepoznanú entitu z iného sveta alebo o bujnú ľudskú fantáziu?

Odporúčané
Mrazivá legenda z dejín justície: duch ženy sa vrátil zo záhrobia, aby usvedčil jej vraha Mrazivá legenda z dejín justície: duch ženy sa vrátil zo záhrobia, aby usvedčil jej vraha 22. apríla 2024, 12:30

Ešte predtým než si spomínané prípady rozoberieme na drobné a pozrieme sa na to, či sa dajú racionálne vysvetliť, radi by sme ti pripomenuli, že navštevovať miesta opradené legendami a riešiť najväčšie záhady Slovenska môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti takéto články páčia a chcel by si ich u nás na webe vidieť viac, môžeš nás podporiť vstupom do klubu Refresher+.

Od západu na východ: strašil už všade

Prvé zmienky o údajnom strašení poltergeista na našom území sa datujú do roku 1899. V Brunovskom kaštieli nachádzajúcom sa neďaleko Nového Mesta nad Váhom si ako prvý všimol záhadnú aktivitu záhradník Cibík.

Viaceré zdroje hovoria, že neopísateľné javy dejúce sa v jeho dome videlo na vlastné oči až päťdesiat svedkov. Všetko sa začalo ránom 14. augusta, keď sa na veľkostatku z ničoho nič prevrátili stoličky. Jedna po druhej.

Personál kaštieľa sa, pochopiteľne, domnieval, že to s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobil prievan. Zaistili preto všetky okná aj dvere miestnosti. Len čo tak spravili, ozval sa obrovský rachot zo susednej izby. Aj tu popadali stoličky bez vysvetlenia. Agresia ducha sa vystupňovala v momente, keď zhodil celý kredenc.

Kaštieľ v Brunovciach.
Kaštieľ v Brunovciach. Zdroj: TASR/Miroslava Cibulková

V tých časoch boli ľudia poverčivejší než v súčasnosti, dosvedčuje to aj fakt, že podľa miestnych legiend sa snažili so zlou energiou komunikovať. Ako píše portál SME, neznámu silu vyzvali, aby kredenc zdvihla zo zeme. Zostali udivení, keď sa z ničoho nič začal nadnášať, pričom zatiaľ čo bol vo vzduchu, z neho vyletúvali taniere. Na zem dopadali s obrovským rachotom.

Správy o neopísateľných ranných udalostiach v kaštieli sa rýchlo rozkríkli po dedine a na obed už bol plný zvedavých, zväčša pochybovačných dedinčanov. O zvláštnych udalostiach sa prišli presvedčiť na vlastné oči, a ak sa ich snažili zľahčovať, napádali ich všemožné predmety. Lietali metly, drevené polená a dokonca aj tehly. Paranormálne javy nakoniec utíchli v noci toho istého dňa a nikdy sa nezopakovali.

Odporúčané
Záhadné úmrtia hercov aj paranormálne javy na pľaci: medzi „prekliate“ filmy patrí séria The Conjuring, ale i iné žánrové klasiky Záhadné úmrtia hercov aj paranormálne javy na pľaci: medzi „prekliate“ filmy patrí séria The Conjuring, ale i iné žánrové klasiky 17. apríla 2024, 9:30

Tajomnú energiu v Brunovciach potvrdil v jednej z diskusií aj syn bývalej správkyne kaštieľa. „Ako dieťa som tam trávil veľa času, boli sme tam viac ako doma. Vždy keď sme tam prespali, diali sa nám divné veci. Bolo počuť kroky po parketách, vŕzganie dverí a pritom som bol v kaštieli len ja a mama,“ prezradil v komentári s tým, že ich známa tu dokonca zazrela aj siluetu postavy. Z kaštieľa sa ju vraj snažila vyhnať.

Veľmi podobné lokálne historky poznáme zo všetkých končín Slovenska. V Prešove sa vraj v roku 1930 v byte známeho pokladníka ozývalo záhadné klopanie. Pozoruhodné javy sa vygradovali levitovaním rôznych predmetov, ktoré boli pri dotyku citeľne teplé.

Levitovanie predmetu – ilustračná fotografia.
Levitovanie predmetu – ilustračná fotografia. Zdroj: Wikipedia Commons/@Peter nussbaumer

O tri roky neskôr sa v košickej časti Barca údajne zase vznášali kamene. Objavovali sa v prítomnosti slúžky, a hoci veľakrát dopadli priamo na jej hlavu – ani raz ju nezranili. Posledný z prípadov z minulého storočia sa odohral v obci Banka pri Piešťanoch v roku 1941.

Duch si údajne zobral do hľadáčika pätnásťročné dievča, ktorému do izby lietali rôzne predmety z iných miestností či dvora rodinného domu. Keď nechcené predmety z izby vypratalo, vždy sa do nej záhadne vrátili.

Dôležité je ku všetkým spomínaným legendám povedať aj to, že hoci sa objavujú v rôznych článkoch a na mnohých fórach, ich pravdivosť je takmer nemožné overiť. Aj preto ich treba brať s veľkou rezervou. Na druhej strane o strašení vo svojom dome hovorili konkrétni ľudia, a to len pred pár rokmi...

Poltergeist v dome aj vo verejnej knižnici

Pre portál Nový Čas opísalo v roku 2018 paranormálne zážitky hneď niekoľko ľudí. Všetky boli nápadne podobné tým, v ktorých figuruje poltergeist. Jaroslavovi sa v jeden deň údajne sama od seba v kuchyni premiestňovala panvica či zdravotná sestra Katarína pravidelne nachádzala vázu po nebohej babke na inom mieste, než na akom ju zanechala.

Odporúčané
Bábika Robert mala byť obyčajná hračka pre dieťa, desivo sa však smiala a presúvala nábytok. Ľudia jej dodnes píšu listy Bábika Robert mala byť obyčajná hračka pre dieťa, desivo sa však smiala a presúvala nábytok. Ľudia jej dodnes píšu listy 12. apríla 2024, 9:30

O nevysvetliteľných zvukoch a zvláštnych úkazoch sa pre rovnaký portál rozrozprávala aj riaditeľka knižnice v bratislavskom Novom Meste Jana Vozníková. Prezradila, že jedného dňa jej zavolal zúfalý inštalatér s tým, že celá knižnica je vytopená. Na vode plávali koberce aj knihy. Dôvodom nehody vraj bolo nevysvetliteľné zlyhanie techniky.

Poltergeist (1982). Ilustračná fotografia.
Poltergeist (1982). Ilustračná fotografia. Zdroj: Getty Images/MGM Studios/Handout

Podľa jej slov si strašidelný zážitok z knižnice odniesla i žena, ktorá tu cvičila jogu. „Sviečka v miestnosti, kde cvičila, zrazu vzbĺkla obrovským plameňom a stiekla po stene až na podlahu do tvaru anjelských krídel,“ priblížila riaditeľka pre portál s tým, že okrem spomínaného im robí vrásky na čele aj puklina v stene. Hoci ju opravovali už veľakrát, vždy sa opäť objavila. Zamestnanci knižnice zistili, že sa tu v minulosti stala krvavá vražda. Písal sa rok 1994, keď v priestoroch terajšej knižnice dobodal ženu jej bývalý milenec.

Pravdepodobne najdesivejší prípad vyčíňania poltergeista sa odohral pred štrnástimi rokmi na južnom Slovensku v obci Palárikovo. V byte odpojenom od elektriny blikali svetlá, horeli zásuvky a padali zo stien obrazy a z linky poháre. Takýto stav trval niekoľko mesiacov, potom strašenie z ničoho nič utíchlo.

zásuvky Palárikovo | paranormálne javy
Stavanie bytovky, v ktorej manželia Hlozákovci spolu so synom prežili najhoršie obdobie svojho života. Zdroj: TASR/Dano Veselovský

„Hoci paranormálne javy zrazu prestali, nešťastie v rodine pokračuje ďalej. Viacerým členom z nej sa stala tragédia,“ otvoril sa pre Refresher Miroslav, ktorý strašenie v byte zažil na vlastnej koži. Viac si o tomto prípade prečítaš v samostatnom článku.

Odporúčané
Mrazivá história kaštieľa Corpswood Manor: odohrávali sa tu satanistické orgie aj vraždy. Zlo je tu vraj prítomné dodnes Mrazivá história kaštieľa Corpswood Manor: odohrávali sa tu satanistické orgie aj vraždy. Zlo je tu vraj prítomné dodnes 4. apríla 2024, 9:30

Medializované a často diskutované boli aj udalosti zaznamenané u našich českých susedov v rodinnom dome v Strašiciach. Ako informoval v roku 2010 portál Blesk, aj rodinu Mračkovcov denne obťažovalo nevysvetliteľné horenie zásuviek bez elektrického prúdu, ale aj záhadné praskanie skla.

Prípad inšpirujúci kultový horor

Najznámejší prípad opisujúci teror poltergeista sa odohral v Seaforde rodine Herrmannovej. Písal sa rok 1958, keď titulky lokálnych aj celoštátnych novín zaplavili správy o záhadných udalostiach odohrávajúcich sa za múrmi ich domu. Prípad bol natoľko známy, že sa neskôr stal inšpiráciou aj pre kultový film s rovnomenným názvom Poltergeist.

Ako uvádza portál Nerdist, kolotoč desivých udalostí sa odštartoval večer 3. februára, keď Lucille Herrmannová spolu s deťmi začula sériu praskajúcich zvukov z rôznych miestností domu. Keď sa snažili odhaliť, čo zvuk spôsobilo, naskytol sa im znepokojujúci pohľad. Všetky fľašky v dome sa samovoľne otvorili a vyliali vrátane fľaše so svätenou vodou.

Poltergeist (1982). Ilustračná fotografia.
Poltergeist (1982). Ilustračná fotografia. Zdroj: Getty Images/MGM Studios/Handout

Najprv sa snažili udalosť racionálne vysvetliť a domnievali sa, že sa im do domu niekto vlámal, pričom išlo len o neškodný kanadský žartík. Svoje domnienky prehodnotili o päť dní neskôr, keď sa incident zopakoval. Zopakoval sa totiž priamo pred očami Jamesa Herrmanna, ktorý videl, ako sa svojvoľne pohybujú a vylievajú fľaše na zem. Akoby ich ťahala neviditeľná ruka.

Odporúčané
Na amerických vojakov v Afganistane údajne zaútočila tajomná bytosť: monštrum pripomínajúce obra zabilo jedného z nich kopijou Na amerických vojakov v Afganistane údajne zaútočila tajomná bytosť: monštrum pripomínajúce obra zabilo jedného z nich kopijou 31. marca 2024, 9:30

Vydesení privolal políciu, ktorá takisto neverila vlastným očiam. Hoci na miesto prišli aj vedci a vykonali sériu testov, vylúčili, že by mohlo ísť o fyzikálne javy. Do domu zo zúfalstva privolali aj kňaza, aby ho posvätil. Ani to však nepomohlo a paranormálne javy pokračovali. Utíchli až o mesiac neskôr, a to z ničoho nič, rovnako ako sa objavili.

Poltergeist (1982). Ilustračná fotografia.
Poltergeist (1982). Ilustračná fotografia. Zdroj: Getty Images/MGM Studios/Handout

Rácio vs. duchovia

Ako píše portál BBC, viacero psychológov sa zhoduje s teóriou, že viera v paranormálne javy môže byť pre ľudí štítom pred ešte krutejšími pravdami sveta. Náš mozog totiž hľadá odpovede na neočakávané javy – napríklad smrť. „Vytvárame si vieru v duchov, pretože neradi veríme, že vesmír je náhodný,“ priblížil pre BBC psychológ Adam Waytz. 

Je možné vôbec vysvetliť nepríjemné pocity prítomnosti cudzej energie? Áno. Ako ukázala štúdia psychológa Richarda Wisemana, infrazvuk dokáže v ľuďoch vyvolať úzkostlivé pocity a strach. Vedci ho namerali práve na tých miestach, ktoré mnohí považujú za strašidelné.

Rovnako racionálne sa dá vysvetliť aj spozorovanie prízraku. Podľa slov psychologičky Zuzany Šofranekovej ide o halucinácie, ktoré sa môžu vyskytnúť aj u duševne zdravých ľudí, napríklad počas horúčky či dehydratácie. Keďže halucinácie poznáme sluchové, zrakové aj čuchové, môžu vysvetľovať aj mŕtvolný zápach. „Ak nejde o halucinácie a človek verí, že duchovia existujú, jeho mozog bude hľadať dôkazy. Jednoducho povedané, vidíme to, čo chceme vidieť,“ prezradila pre Refresher odborníčka.

Odporúčané
Príbeh skutočného Frankensteina: taliansky vedec sa pokúšal oživovať mŕtvych. Desivé experimenty robil pred desiatkami divákov Príbeh skutočného Frankensteina: taliansky vedec sa pokúšal oživovať mŕtvych. Desivé experimenty robil pred desiatkami divákov 29. marca 2024, 12:30

Čo však levitovanie predmetov? Ako uvádza na margo prípadu rodiny Hermannovcov portál Skepdic, niektoré predmety, ktoré pôsobia, akoby sa vznášali, sú v skutočnosti hádzané. Zrak nás občas klame a ľudské ucho nedisponuje natoľko dobrým sluchom, aby sme vedeli určiť presný smer letiaceho objektu.

Poltergeist (1982). Ilustračná fotografia.
Poltergeist (1982). Ilustračná fotografia. Zdroj: Getty Images/Archive Photos/Stringer

Na zamyslenie v danom prípade Herrmannovcov je aj fakt, že v čase jeho najväčšej medializácie dokázali kúzelníci väčšinu „paranormálnych javov“ dejúcich sa v osudnom dome zopakovať pred publikom desiatok divákov. Samozrejme, bez pomoci tajnej mágie len s naučenými kúzelníckymi trikmi. Samotnému Herrmanovi navrhli, že jeho dom preskúmajú a zopakujú ich priamo na mieste, to však skepticky odmietol. Prečo?

Racionálne vysvetlenie sa po niekoľkých mesiacoch našlo aj na strašenie v rodinnom dome v českých Strašniciach, kde horeli zásuvky. Ako uvádza portál Blesk, vypadávanie ističov, praskanie žiaroviek i svojvoľné zapaľovanie zásuviek odpojených od elektriny mala na svedomí rušivá energia zo železničného nákladného koridoru nachádzajúceho sa v neďalekom meste Rokycany. Strach majiteľov domu využil ich syn, ktorý stál za ostatnými paranormálnymi javmi. Polícii sa totiž priznal, že zapálil uterák, rozbil sklo v stene a rovnako aj akvárium.

Odporúčané
Nič netušiace dievčatá boli denne vystavované žiareniu: ich telá sa začali rozpadať, niektorým vypadla celá čeľusť Nič netušiace dievčatá boli denne vystavované žiareniu: ich telá sa začali rozpadať, niektorým vypadla celá čeľusť 20. januára 2024, 12:30

Keďže veľmi podobné vysvetlenia spájajú väčšinu zahraničných prípadov, môžeme s najvyššou pravdepodobnosťou predpokladať, že by sa mohli vzťahovať aj na tie zo Slovenska. Ako vždy, aj tentoraz však necháme na tebe, aby si si záver spravil sám.

Domov
Zdieľať
Diskusia