Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2022, 11:30
Čas čítania 3:36
Denisa Šútorová

Menej je viac? 6 slovenských a českých značiek šperkov

Menej je viac? 6 slovenských a českých značiek šperkov
Zdroj: NURA
MÓDA MÓDNE DOPLNKY
Uložiť Uložené

Štýlový a kvalitný šperk ťa nemusí stáť tisícky eur. V ponuke slovenských a českých značiek nájdeš nadčasové modely. Ostatne, nakúpila si aj Hailey Bieber.

Chcelo by to nový šperk? Pre trendový doplnok nemusíš chodiť ďaleko. Na Slovensku aj v Čechách máme množstvo úspešných značiek, ktoré spájajú kvalitu s nadčasovým dizajnom. Vybrali sme pre teba šesť značiek, kde nájdeš bohatú ponuku minimalistických náušníc, prsteňov či náhrdelníkov. Tie môžeš neskôr kombinovať a vrstviť, ako si tvoj outfit zažiada.

Moikoo – šperky s príbehom a na mieru aj vášho rozpočtu

Moikoo pochádza zo slova moje: niečo malé a milé, niečo, čo mám rada, čo si cením a strážim. To, čo pre mňa znamená tento projekt. Bolo by pekné, keby šperk z Moikoo znamenal pre vás to isté,“ hovorí zakladateľka značky Linda, ktorá pôvodne študovala geografiu. 

Šperky Moikoo od dizajnérky Lindy.
Šperky Moikoo od dizajnérky Lindy. Zdroj: Instagram/moikoo

Šperky Moikoo z recyklovaného striebra a zlata ťa zaujmú originálnym dizajnom práve vďaka svojej textúre, detailom a asymetrii. Niektoré modely z autorských kolekcií boli inšpirované pokrčeným papierom, alobalom či hodvábom. Ceny šperkov závisia od danej kolekcie a náročnosti výroby, ide však o cenovo dostupnú značku.

Šperky inšpirované pokrčeným papierom, alobalom či hodvábom.
Šperky inšpirované pokrčeným papierom, alobalom či hodvábom. Zdroj: Moikoo

Ak túžiš po personalizovanom šperku, oceníš individuálny prístup tohto bratislavského ateliéru. Prediskutujú s tebou dizajn aj príbeh šperku.

Antipearle – s dotykom perál a podmorského sveta 

Exkluzívne modely šperkov inšpirovaných rozmanitosťou podmorského sveta vznikajú v dielni českej dizajnérky a fotografky Markéty Márovej. Svoju lásku k potápaniu pretvorila do dizajnov, ktoré sú unikátne nielen na slovenskom a českom trhu, ale aj na tom svetovom. 

Šperky inšpirované podmorským svetom.
Šperky inšpirované podmorským svetom. Zdroj: Instagram/Antipearle

Všetky modely sa vyrábajú z ušľachtilých kovov a sú doplnené o perly, no na niektorých kúskoch nájdeš aj diamanty. V ponuke sú napríklad náušnice, prstene či náhrdelníky inšpirované morskou penou, mušľami a morskými živočíchmi. Nesmierne zaujímavé sú práve náušnice z kolekcie NAMI pripomínajúce skamenené zuby žraloka a mušle. 

Antipearle sa inšpiruje podmorským svetom.
Antipearle sa inšpiruje podmorským svetom. Zdroj: Antipearle

Značka Markéty Márovej bola v roku 2012 nominovaná na cenu Czech Grand Design a vyhrala v kategórii šperk na prestížnej dizajnovej výstave Designblok v Prahe. 

SPUSTOVA – značka, ktorá začínala náramkami pre deti, dnes ju miluje Hailey Bieber

Šperky SPUSTOVA navrhuje Zuzana Spustova, ktorá žije v Osle. Príbeh značky, kedysi známej pod názvom Neva Oslo, sa pre jej autorku Zuzanu Spustovú začal ako forma arteterapie, keď trpela ťažkou predpôrodnou a popôrodnou depresiou. Svoje šperky pomenovala Neva – podľa svojej dcéry, o ktorej si myslela, že ju nikdy nebude mať.

Šperky SPUSTOVA nosí aj Hailey Bieber.
Šperky SPUSTOVA nosí aj Hailey Bieber. Zdroj: Instagram/ZuzanaSpustova

Slovenka začínala elegantnými detskými náramkami s písmenkom, ktoré bolo pripevnené na japonskom hodvábe či jemnej retiazke. Dnes vyrába široké spektrum náramkov, náhrdelníkov a náušníc z 18-karátového ružového zlata a diamantov. No a nesmieme zabudnúť na slávne prstene, ktoré si zamilovala aj samotná Hailey Bieber. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @zuzanaspustova

„Pracovala som na rebrandingu značky v letnom dome, keď som dostala objednávku od Hailey Bieber,“ povedala Spustova pre Vogue SCANDINAVIA. „Kúpila celý balík Audace [kolekcia ružových prsteňov]. Začala som kričať a tancovať a zobudila som svoje tri deti a manžela. Nasledujúce ráno sme sa zobudili a pri varení kávy sme počúvali Peaches od Justina Biebera a celý deň sme sa usmievali,“ dodala.

Ceny šperkov sa začínajú na sume 350 eur a šplhajú sa až na 12 000 eur. Ako priznala v minuloročnom rozhovore pre Refresher, najdrahšia zákazka na mieru jej zarobila 60 000 eur.

Hany Kašičková – autorka luxusných šperkov, ktorá svojich zákazníkov učí, ako si vážiť zlatnícke remeslo


„Fascinuje ma tvorba s drahými kameňmi, ktoré sú pre mňa inšpiráciou. Ak hľadáte zľavy a akcie, hľadajte ďalej. Ak kvalitnú autentickú hodnotu, ste na správnej adrese,“ hovorí umelecká zlatníčka, majiteľka a dizajnérka Hany Kašičková. V jej luxusnej tvorbe cítiť zmysel pre detail a nádych extravagancie, ktorú drahé kamene dodávajú unikátnym líniám zlatých šperkov.

Hany Kašičková sa pri tvorbe inšpiruje drahými kameňmi.
Hany Kašičková sa pri tvorbe inšpiruje drahými kameňmi. Zdroj: Hany Kašičková

Zaujímavé sú modely prsteňov a náramkov s názvom Krivky, prsteň Drobátko či náhrdelník Fazetka. Špecifický rukopis a dizajn autorky sa však odráža v kolekciách Mandelinka a Pásavec. Exkluzívna je aj dizajnérkina prêt-à-porter „podznačka“ Honey by Hany, ktorá je vyskladaná z jej obľúbených modelov.

Kolekcia Honey by Hany.
Kolekcia Honey by Hany. Zdroj: Hany Kašičková

U Hany Kašičkovej si môžeš zaobstarať nielen šperky na mieru, ale rovno si aj vyrobiť vlastný. Úspešná slovenská dizajnérka vedie Akadémiu šperku už od roku 2004 v ateliéri Kov a šperk s cieľom priblížiť širokej verejnosti celý proces výroby.

NURA – šperky pre moderných minimalistov  

NURA je multibrandový obchod, ktorý založila Slovenka Marika Gardoňová. Pod svojou značkou ponúka prácu talentovaných šperkárov z rôznych kútov sveta. Riadi sa filozofiou, že udržateľnosť dizajnových šperkov by mala byť samozrejmosťou, nie luxusom. Hovorí „nie“ lacnej a masovej produkcii a „áno“ kvalitnej ručnej výrobe, vďaka ktorej jej šperky obstoja skúšku časom. 

Značka ponúka nekonečný minimalizmus a eleganciu pretvorenú do náušníc, prsteňov, náramkov, no rovnako brošní. Vďaka univerzálnemu a nadčasovému dizajnu nimi doplníš elegantný aj extravagantný outfit.

Šperky NURA sú odrazom minimalizmu.
Šperky NURA sú odrazom minimalizmu. Zdroj: NURA

Skvostom značky NURA je kolekcia Telepatie, ktorú navrhla izraelská dizajnérka Vika Mayzel žijúca v Prahe. Šperky odrážajú spojenie a silu telepatie a puto vo vzťahoch, ktoré funguje aj na diaľku za ďaleké hranice.

Prsteň NURA.
Prsteň NURA. Zdroj: NURA

Okrem pohodlného nákupu v eshope môžeš využiť aj exkluzívnu a súkromnú návštevu showroomu NURA, na ktorú si však musíš vopred objednať termín.

Atelier Objectora – hľadá krásu v nedokonalosti

Kreatívna dizajnérka a autorka Atelieru Objectora Mya Javorková sa rozhodla prebádať zmysel a spojenie rôznych objektov v každodennom živote a pretvoriť ho do úžitkovej tvorby. V jej ponuke sú interiérové doplnky, výtvarné objekty a najmä šperky z dreva či mosadze.

Atelier Objectora hľadá krásu v nedokonalostiach.
Atelier Objectora hľadá krásu v nedokonalostiach. Zdroj: Atelier Objectora

Tvorba Atelieru Objectora je nesmierne špecifická vďaka spojeniu dvoch celkom rozdielnych, už spomínaných materiálov – dreva a mosadze –, ktoré niekedy pôsobia ako dve samostatné jednotky a inokedy ako dokonalá symbióza. Pri výrobe sa používa výlučne staré drevo kúpené v bazároch či získané pri výrube chorých stromov. V produkcii prevláda orech, smrek, javor či lipa.

Atelier Objcetora kombinuje drevo s mosadzou.
Atelier Objcetora kombinuje drevo s mosadzou. Zdroj: Atelier Objectora

Okrem minimalistickej keramiky, stojanov na šperky či elegantných šperkovníc ťa môžu zaujať aj samotné modely šperkov, ktorým mosadz dodáva nedokonalo-dokonalú asymetriu.

Anketa:
Ak sa bavíme o šperkoch, si skôr minimalista alebo maximalista?
Menej je viac!
Čím väčšie a viac, tým lepšie!
Menej je viac!
83 %
Čím väčšie a viac, tým lepšie!
17 %
Domov
Zdieľať
Diskusia