Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Kariéra.sk.
31. augusta 2022, 10:30
Čas čítania 3:59
Sponzorovaný obsah

Fotky z párty či gramatické chyby v životopise. Vieš, aké omyly ťa môžu pripraviť o pozvánku na pohovor?

Fotky z párty či gramatické chyby v životopise. Vieš, aké omyly ťa môžu pripraviť o pozvánku na pohovor?
Zdroj: Unsplash/Firmbee.com
ZAUJÍMAVOSTI PRÁCA STREDNÉ ŠKOLY VYSOKÉ ŠKOLY
Uložiť Uložené

Poradíme ti, ako sa stať ideálnym kandidátom.

Iba 24 percent Slovákov pracuje v oblasti, ktorú vyštudovali. Problém je v tom, že veľa študentov sa vzdelávalo v odbore, o ktorý na trhu práce nie je až taký záujem. Ak ťa ešte v rukách páli diplom, toto nie je práve štatistika, ktorú chceš vidieť. Ako sa stať ideálnym kandidátom aj v nepriaznivých podmienkach? Svoje šance na úspech navýšiš dobrou prípravou. Mohol si študovať žiadaný odbor, mať prax aj obdivuhodné skúsenosti, no malý detail ako gramatické chyby v životopise ťa môžu stáť pozvánku na pohovor.

V spolupráci s portálom Kariéra.sk sme preto pripravili niekoľko tipov, ktoré ti pomôžu stať sa ideálnym kandidátom a získať pracovné miesto, o ktoré sa zaujímaš. Vieš, ako zistíš svoje slabé stránky a ako ovplyvní tvoj Instagram HR manažéra?

začni si hľadať prácu

Ak ešte študuješ

Svoju novú kariéru si môžeš poistiť už počas štúdia. Veľa spoločností ponúka študentom v posledných ročníkoch juniorské funkcie. Takto získaš pracovné skúsenosti, zarobíš si a je veľmi pravdepodobné, že ti po škole ponúknu full-time. Firmy často kontaktujú školy s podobným zameraním priamo, no nespoliehaj sa na to. Aktívne vyhľadávaj šance, ako napríklad na Kariére.sk, vyfiltruj si intership/stáž a vyber si ponuku, ktorá bude najviac vyhovovať tvojmu zameraniu.

nájdi stáž
žena, počítač, práca
Zdroj: Unsplash/Brooke Cagle

Získaj znalosti počas čakania

Nebudeme ti klamať, proces hľadania ideálnej práce sa môže natiahnuť na niekoľko mesiacov. Počas tohto obdobia si môžeš pridať zručnosti do životopisu a maximalizovať svoje šance na úspech. Rôzne jazykové či marketingové kurzy začínajú na stovkách eur a nie každému absolventovi sa zmestia do rozpočtu. Základné znalosti však môžeš získať aj zadarmo. 

Naučiť sa pracovať v programoch balíčka Adobe ti pomôžu videá na Youtube, na zlepšenie marketingových znalostí využi digitálnu garáž Google a angličtinu či nemčinu vylepšíš v jazykových apkách. Rýchlokurzy však nestačia na všetko. Chceš sa zlepšiť viac do hĺbky? Čítaj. Nie najnovšieho Dana Browna, ale relevantné knižky k práci. Svojmu budúcemu zamestnávateľovi dokážeš, že si potrpíš na vzdelaní a sebarozvoji.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Christin Hume

Zisti, kto si 

Pre mnohých ľudí je jednou z náročných otázok na pohovore hovoriť o svojich silných a slabých stránkach. Tieto slová sú základom takmer každého výberového konania, preto by si mal poznať odpoveď čo najskôr.

Zhodnotiť sám seba, uznať v čom si dobrý a zároveň priznať svoje chyby nie je jednoduché, preto je veľmi pravdepodobné, že budeš potrebovať pomoc. Spýtaj sa známych alebo spolužiakov a využi ich ako zrkadlo, ktoré ti pomôže vytvoriť celkový obraz. Ďalšou možnosťou je test osobnosti. Zistíš, do ktorej kategórie patríš a v čom máš potenciál vyniknúť. Zo začarovaného trojuholníka, ktorý tvorí tvoj názor, odpovede kamošov a test osobnosti, potom zistíš, v čom si dobrý a kde je priestor na rozvoj. 

Nehanbi sa na pohovore priznať si negatívne vlastnosti alebo nedostatky, odprezentuj ich ako chyby, ktoré si uvedomuješ a chceš pracovať na ich zlepšení. Buď sám sebou a nesnaž sa hrať na dokonalého kandidáta. 

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Brooke Cagle

Nezabúdaj na sociálne siete 

LinkedIn je jedna z prvých vecí, ktorú si HR manažér otvorí, ak sa rozhodne si ťa preklepnúť. Nemáš ho? Daj si pauzu od čítania týchto riadkov a založ si ho. Na LinkedIne nielen prezentuješ svoje „pracovné JA“, ale dozvieš sa aj všetky podstatné informácie o firme, ktoré potrebuješ na pohovore.

Instagram, Tiktok či Facebook poskytuje budúcemu zamestnávateľovi náhľad do tvojho súkromia. Bude spokojný s tým, ako sa prezentuješ? Prejdi svoj feed niekoľkokrát a vymaž všetko, čo by tam nemalo byť. Niektoré fotky a videá by mali predsa len zostať v galérii. 

Prepracovaný životopis je polovica úspechu

Firemný HR manažér najprv spozná tvoj životopis až potom teba. To je hlavný dôvod, prečo z neho musíš vytvoriť naozaj pôsobivý kus papiera, ktorý ho bude lákať na to, aby sa o tebe chcel dozvedieť viac. Predstav si to ako profil na Tindri, ak tvoj popis nezaujme, nenastane žiadna zhoda. Je pochopiteľné, že sa chceš ukázať v tom najlepšom svetle, vyhni sa však klamstvám. Pravda sa ukáže na pohovore alebo v práci a to naozaj nechceš.

Svoje CV pravidelne aktualizuj, prispôsob ho pre konkrétne pracovné miesto. Ak máš napríklad záujem o prácu v marketingu, vyzdvihni všetky zručnosti a informácie, ktoré sa k tejto práci hodia. Letné brigády, kde si čapoval pivo na kúpalisku, pokojne vynechaj. Veľa ľudí má potrebu v závere vypisovať všetky svoje záľuby. Je fajn, že ťa baví cestovanie, turistika či pečenie, no všetky tieto informácie môžeš zhrnúť jednou vetou. Mysli na to, že životopis by sa mal zmestiť na jednu stranu

počítač, práca
Zdroj: Unsplash/Nick Morrison

Dôležité sú nielen informácie, ale ako tvoj životopis vyzerá celkovo. Na obyčajný hárok napísaný vo Worde písmom Times New Roman zabudni. Nemusíš byť skúsený grafik, aby si dokázal vytvoriť prehľadné CV, vytvor si ho na Kariéra.sk zadarmo. Vyber si šablónu, krok po kroku vyplň svoje údaje a s novým životopisom reaguj na ponuky práce. Nepotrebuješ mať otvorených desať stránok naraz, všetko vybavíš na jednom portáli.

vytvor si životopis

Niektoré spoločnosti požadujú ešte jeden doplnok k životopisu – motivačný list. Je to taká krátka slohová práca, ktorá má upútať personalistu, aby ťa pozval na pohovor. CV má hovoriť o tvojej praxi a skúsenostiach, motivačný list by mal trocha zahrať na city. Povedz, prečo ťa spoločnosť a pracovné miesto láka, vysvetli svoju motiváciu a ako obohatíš kolektív svojimi skúsenosťami. To, že sa budeš snažiť, pretože chceš veľa zarábať, nie je dobrý dôvod.

žena, práca, počítač, terasa
Zdroj: Unsplash/Anete Lūsiņa

Na pohovor by si mal študovať

So svojím životopisom reaguj iba na pracovné miesta, ktoré ťa zaujali. Pravda, ľahko sa hovorí, keď potrebuješ nutne prácu a peniaze. Na pohovore, kde si si poslal životopis „aby sa nepovedalo“, sa to aj odrazí – práca ťa neoslovila, nemáš chuť ich ohromiť, čiže v konečnom dôsledku je to strata času. 

Predtým, než dorazíš na pohovor, si naštuduj firemnú kultúru, hodnoty, cieľovú skupinu a konkurenciu. Keď dostaneš priestor na otázky, je to tvoja šanca ukázať, že o tej spoločnosti niečo vieš a zaujímaš sa o to, čo robia. Informácie o spoločnosti ti tiež napovedia, ako sa máš obliecť a na aký okruh otázok sa budú pravdepodobne pýtať. 

pohovor, práca
Zdroj: Unsplash/Jason Goodman

Hľadanie práce je frustrujúce, niekedy sa môže zdať, že tento proces nemá konca. Namiesto toho, aby si čakal so založenými rukami, využi tento čas na rozvoj a vylepši, čo môžeš. 

Domov
Zdieľať
Diskusia