Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júla 2022, 15:30
Čas čítania 1:13
Martin Mičuda

Prichádza nové BMW radu 5. Príde budúci rok rozsiahlo elektrifikované a takto bude vyzerať

TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY BMW
Uložiť Uložené

BMW radu 5 generácie G60 nepôjde z dizajnovej stránky v šľapajach väčšieho radu 7.

Rad 5 je jedným z tradičných a najdôležitejších pilierov portfólia značky BMW, nielen preto v poradí už 8. generácia púta pozornosť. Automobilka by mala tento sedan oficiálne ukázať až budúci rok, už teraz sa však na internete nachádza množstvo záberov testovaných exemplárov. Tie sú síce statočne zamaskované ochrannými fóliami, ale pozorné oko autičkára už vie odhadnúť proporcie, siluetu či jednotlivé detaily karosérie.

Odporúčané
Vyskúšali sme BMW, ktoré vyzerá zvláštne, no z technickej stránky je to najlepšie elektrické SUV, aké sme zažili Vyskúšali sme BMW, ktoré vyzerá zvláštne, no z technickej stránky je to najlepšie elektrické SUV, aké sme zažili 14. apríla 2022, 12:30

Aj preto sa čoraz viac objavujú rôzne grafické vizualizácie, ktoré môžu veľmi trefne reprezentovať budúcu realitu. Dôkazom toho je aj portál kolesa.ru, ktorý za ostatné roky neraz hodnoverne predznamenával to, ako budú veľké novinky vyzerať v sériovej podobe. Najnovšie vizualizácie potvrdzujú, že BMW v tomto prípade plánuje skôr konzervatívnejší dizajn, nečakaj teda žiadne estetické výstrelky ako nový rad 7 či X7 facelift, kde boli horizontálne rozdelené svetlá a obrovské ľadvinky. Päťkový rad sa pohybuje vo vodách biznis triedy, kde automobilka zjavne neplánuje veľmi experimentovať. 

BMW, rad 5,
Zdroj: kolesa.ru

Nový rad 5 teda nadviaže na nedávno modernizovaný rad 3 s vertikálne otočenými pásmi denného svietenia predných full-LED svetlometov. Obdobný prvok dostane aj o triedu väčší model, ten však zároveň získa vskutku netradične pretiahnuté svetlá do rohov karosérie. Viac uhladené krivky vidno aj vzadu, kde podľa všetkého budú užšie koncové svetlá. Po rokoch sa decentne zmení aj bočná silueta spodnej hrany okien, ktorá na konci zadných dverí porastie vyššie.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Zmeny budú aj z technickej stránky. Rad 5 generácie G60 už bude do väčšinovej miery elektrifikovaný. Umožní to platforma CLAR, ktorá ráta s primárne zadným pohonom kolies, chýbať nebude ani pohon xDrive. Už v základe je viac než pravdepodobné, že všetky motorizácie budú vybavené minimálne mild-hybridnou technológiou, portfólio však bude počítať s viacerými plug-in hybridmi (dokonca vrátane vrcholnej M5-ky). Prekvapením azda nie je, že sa povráva aj o čisto elektrickom deriváte (ako i5), hoci BMW hlási, že novinka má byť poslednou generáciou radu 5, ktorej gro ponuky budú tvoriť spaľovacie motory. 

BMW, rad 5,
Zdroj: kolesa.ru
Domov
Zdieľať
Diskusia