Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2022, 7:30
Čas čítania 1:44
Martin Mičuda

Spoznali sme nového kráľa hot-hatchov? Honda práve odhalila nový Civic Type R

Spoznali sme nového kráľa hot-hatchov? Honda práve odhalila nový Civic Type R
Zdroj: Honda
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY HONDA
Uložiť Uložené

11. generácia Hondy Civic sa vo svojej vrcholnej verzii ukáže aj na našom trhu

Automobilka Honda tento rok oslavuje významné jubileum – 30 rokov verzie Type R a až 50 rokov ikonického modelu Civic. Pri tejto príležitosti z Japonska v zmysle očakávaní prichádza úplne nová, v poradí už 6. generácia jedného z najtradičnejších zástupcov triedy hot-hatch. Nový Civic Type R chce opäť prevziať žezlo v príslušnom segmente a má na to veľké predpoklady.

Odporúčané
TEST: BMW i4 M50 – z tohto auta nám spadla sánka TEST: BMW i4 M50 – z tohto auta nám spadla sánka 18. júla 2022, 12:30

V porovnaní s klasickým Civicom v zmysle tradícií vyhotovenie Type R nabralo na agresivite. Tentoraz sme však svedkami už podstatne uhladenejších tvarov. Nebyť obrovského zadného krídla, ktoré generuje ešte väčší prítlak než pri predchodcovi, laik by nemusel vrcholnú verziu na prvý pohľad ani spoznať. Jej doménou je širší nárazník s väčšími otvormi na prívod vzduchu, kapota s ventilačným otvorom, rozšírené blatníky s väčšími vetracími šachtami, 19" matné liate disky zabalené v pneumatikách Michelin Pilot Sport 4S a tradičná trojica koncoviek výfuku uprostred v novom difúzore.

Všetky detaily karosérie sú zabalené do lesklej čiernej povrchovej úpravy, zákazník bude mať pritom na výber z 5 odtieňov karosérie – Championship White, Rallye Red, Racing Blue, Crystal Black, respektíve Sonic Grey Pearls. V interiéri pre zmenu dominuje červená farba, do ktorej sú čalúnené odľahčené športové sedadlá, no a červenou niťou je napokon obšitá väčšina častí vrátane športového volantu či páky 6-stupňovej manuálnej prevodovky.

Odporúčané
Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? 25. mája 2022, 14:30

Civic vo verzii Type R má navyše štandardne 10,25" virtuálny kokpit a 9" dotykový displej uprostred horizontálne situovanej palubovky. Aj tá teraz vyzerá podstatne uhladenejšie a modernejšie. Samotný infotainment ponúkne množstvo nových zobrazení, ktoré posádku informujú o stave techniky. Zásadnou novinkou je, že Honda konečne ponúkne vodičovi možnosť nastaviť si vozidlo podľa svojich vlastných preferencií, k štandardným režimom Comfort, Sport a R sa totiž už zaradil aj režim Individual.

Honda, Civic, Type R,
Zdroj: Honda

To najpodstatnejšie sa však schováva pod povrchom. Nie je žiadnym prekvapením, že srdom novinky je opäť vylepšený 2-litrový benzínový štvorvalec VTEC preplňovaný turbodúchadlom. Presný výkon zatiaľ Honda neprezradila, dodáva však, že pôjde o vôbec najvýkonnejší model Type R v jej histórii. Podľa všetkého sa tak nenaplnia kuloárne zvesti o hybridnej technológii a pohone oboch náprav. Nový Civic Type R totiž naďalej počíta s výhradne predným pohonom, diferenciálom LSD, konvenčným motorom a manuálnou prevodovkou.

Odporúčané
Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S 28. septembra 2021, 14:30

Nová generácia má byť vo všetkých smeroch lepšia ako predchodca – vyšší výkon aj krútiaci moment, lepšia akcelerácia a vyššia maximálna rýchlosť a zároveň má dôjsť aj k zlepšeniu efektívnosti. Pohonné ústrojenstvo chladí dodatočný chladič, brzdový systém Brembo prešiel takisto vylepšeniami a Honda sa pohrala aj s kulisou manuálu. Cenové relácie nepoznáme, 11. generácia Hondy Civic sa pritom vo svojej vrcholnej verzii ukáže aj na našom trhu, stať by sa tak malo na prelome rokov.

Honda, Civic, Type R,Honda, Civic, Type R,Honda, Civic, Type R,Honda, Civic, Type R,
Zobraziť galériu
(12)
Domov
Zdieľať
Diskusia