Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2022, 12:30
Čas čítania 12:23
Adam Novosad

Slovenka Katarína hrá v najlepšom CS:GO tíme sveta popri štúdiu veteriny. Keď vyhráme, peniaze si delíme takmer rovným dielom

NEWS HRY NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Katarína Vašková zažíva hviezdny rok 2022, pretože vlietla na profesionálnu scénu CS:GO, dostala sa do najlepšieho tímu sveta, s ktorým vyhrala už dva veľké turnaje. Nám v rozhovore porozprávala, ako sa jej to podarilo a či sa tým dokáže uživiť.

„Streamovanie mi určite pomohlo, lebo cez Twitch si ma prakticky vyhliadli baby z Nigma Galaxy a ponúkli mi možnosť ísť k nim na skúšku. Vďaka streamovaniu som sa dostala do najlepšieho tímu na svete,“ spomína dnes s úsmevom Katarína Vašková, ktorá sa v priebehu pár mesiacov roka 2022 stala jednou z najlepších hráčok CS:GO na svete.

Aj keď sa so svojimi spoluhráčkami z najlepšieho tímu sveta Nigma Galaxy stretla prvýkrát tesne pred začiatkom najväčšieho ženského turnaja ESL Impact v americkom Dallase, baby suverénne zvalcovali svoje súperky a pripísali si na svoje konto obrovský úspech. Zvíťaziť sa im dokonca podarilo aj začiatkom júla na veľkom turnaji v španielskej Valencii.

Odporúčané
Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) 5. júla 2022, 14:30

Katarína pritom svoju profesionálnu kariéru v CS:GO rozbehla popri štúdiu veteriny. „V tom čase toho na mňa bolo naozaj priveľa, musela som skĺbiť to, že sme potrebovali trénovať 7 až 8 hodín denne, potom sa učiť na skúšku a normálne fungovať,“ hovorí dnes.

Nám v rozhovore povedala, či sa dokáže uživiť ako profesionálna hráčka CS:GO, či sa situácia v tíme s troma Ruskami skomplikovala po vypuknutí vojny na Ukrajine, ako vyzerá jej deň, ale aj to, prečo majú muži v CS:GO stále hlúpe poznámky, keď proti nim hrajú ženy.

Nigma Galaxy
Zdroj: Nigma Galaxy

Záverečnú skúšku na veterine si mala tesne predtým, ako ste s tímom leteli na najväčší ženský turnaj v CS:GO v Dallase.

Záverečnú skúšku na veterine som mala deň pred odletom do Dallasu. Bohužiaľ, nezvládla som ju, ale teraz budem mať šancu spraviť ju v opravnom termíne. V tom čase toho na mňa bolo naozaj priveľa, musela som skĺbiť to, že sme potrebovali trénovať 7 až 8 hodín denne, potom sa učiť na skúšku a normálne fungovať.

Mala som z toho zmiešané pocity, lebo som sa na jednej strane veľmi tešila do Dallasu, no ani som nemala poriadne čas tešiť sa, pretože som sa musela učiť na skúšku. A potom som bola smutná, lebo som ju nezvládla. Aspoň, že ten turnaj sme vyhrali.

Najskôr sa mi podarilo dostať sa do československého tímu, ktorý si ma našiel cez CS:GO female hub, kde sa združujú ženy a hrajú spolu.

Vedela si už pred začiatkom turnaja, že si skúšku neurobila?

Už pred začiatkom turnaja v Dallase som vedela, že som ju nespravila.

Muselo to byť psychicky náročné, keď si sa musela hneď preladiť zo skúšky na hranie.

Bol to psychický tlak, ale keďže som vopred vedela, že bude opravná skúška, tak som ju mentálne vypustila z hlavy a sústredila sa na turnaj. Bolo to dobré rozhodnutie.

Odporúčané
Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl 24. marca 2024, 14:30

Niekoľko rokov študuješ veterinu, ktorú si postupom času musela začať kombinovať s profesionálnym hraním CS:GO. Malo to vplyv na tvoje štúdium? Ako sa to vôbec dá skĺbiť?

Hry som začala hrávať oveľa skôr, ako som vôbec pomýšľala na kariéru profesionálnej hráčky CS:GO. Už predtým ma to bavilo, hrala som len tak pre zábavu, a tak pre mňa bolo prirodzeným vyústením snažiť sa prejsť z amatérskeho hrania k profesionálnemu.

Na veterine neštudujem čistú veterinu, ale odbor trh a kvalita, takže som mala viac času venovať sa hraniu popri štúdiu. Postupom času som si všimla, že mi to celkom ide, a tak som si povedala, že sa pokúsim dostať do profesionálnych tímov.

To sa mi aj podarilo, hrala som vo viacerých ženských tímoch, ale keď ma zavolali baby z Nigma Galaxy na skúšku, nemohla som odmietnuť. Trvalo to síce dlhšie a bolo to náročné, no takej ponuke sa nehovorí nie.

Keď si zistila, že ťa zoberú do Nigma Galaxy, muselo ísť štúdium do úzadia?

Snažila som sa to vyrovnávať tak 50 na 50, aj keď sa to nedalo stíhať stále. Občas musela ísť škola do úzadia a bolo potrebné uprednostniť hranie. Teraz si hovorím, že som to celé nejak zvládla, už len spraviť poslednú skúšku a mám to úspešne za sebou.

Odporúčané
Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia 24. marca 2024, 9:30

Podľa tvojho hráčskeho profilu si aktívne začala hrávať na profesionálnej úrovni až v roku 2022. Prešla ledva polovica roka a ty už máš pevné miesto v najlepšom ženskom tíme sveta. Čo to pre teba znamená?

Ony boli posledný rok veľmi silné, len pre pandémiu sa nekonalo veľa turnajov a chýbali im možnosti ukázať, čo dokážu. Hrať sa dalo len online, čo nebolo ono a človek si nemusí výborné výkony všimnúť tak dobre, ako keď je to pred plnou halou.

My sme v tíme došli k tomu záveru, že som bola posledný kúsok skladačky, ktorý dievčatám chýbal. V tíme nám to veľmi klape, mám pocit, že sme si výborne sadli a vieme, čo od seba očakávať.

Nigma Galaxy
Zdroj: Nigma Galaxy

Zvíťazili ste na turnaji v Dallase, kde ste si ako tím odniesli výhru vo výške 50-tisíc dolárov. V tíme je vás päť hráčok. Delíte si tieto peniaze rovným dielom?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 118392 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či si Katarína delí peniaze za víťazstvá so spoluhráčkami rovným dielom.
  • Či sa dnes dokáže uživiť ako profesionálna CS:GO hráčka na plný úväzok.
  • Ako si ju spoluhráčky z Nigma Galaxy vytipovali vďaka streame na Twitchi.
  • Kde sa dnes môžeš stať profesionálnou hráčkou CS:GO.
  • Či tímu skomplikovalo život, že tri hráčky pochádzajú z Ruska.
  • Ako sa zmenil jej deň, keď musí denne stráviť až 8 hodín hraním a tréningom.
  • Prečo niektorým mužom vadí, že proti ním hrávajú v CS:GO ženy.
  • Či sa stretla s nechutnými poznámkami od mužských fanúšikov.
Domov
Zdieľať
Diskusia