Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2022, 15:22
Čas čítania 0:54
Tímea Krauszová

Eduard Heger oznámil jednorazových 500 eur pre zamestnancov štátu. Okrem toho sľubujú s Matovičom aj ďalšie navyšovanie

NEWS EDUARD HEGER IGOR MATOVIČ SPRÁVY Z DOMOVA UČITELIA VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Učitelia by mali zarábať viac.

Premiér Eduard Heger na tlačovke v stredu oznámil výsledok rokovaní o zvýšení platov zamestnancov štátnej a verejnej správy. Zvýšenie sa bude týkať aj učiteľov, celkovo ide o investíciu vo výške jednej miliardy eur.

Vyššie platy

V septembri dostane každý zamestnanec štátu jednorazový bonus 500 eur, sľúbil Heger. Platí to pre učiteľov a nepedagogických zamestnancov škôl, ale aj pre úradníkov, pracovníkov v sociálnych službách, pre zamestnancov polície a ďalších orgánov štátnej správy. Odmenu dostanú všetci, oznámila na tlačovke prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová – tentoraz sa nestanovili podmienky, ktoré by časť zamestnancov vylúčili (napríklad dĺžka pracovného pomeru, výpovedná alebo skúšobná lehota).

Heger a minister financií Igor Matovič sa dohodli s odborármi aj na ďalšom zvyšovaní v priebehu roka 2023. Prvého januára sa budú platy zamestnancov štátnej správy zvyšovať o 7 % a od 1. septembra 2023 o 10 %. „Voči júnu tohto roku a septembru budúceho roku ide o nárast platov o 21,2 %,“ vysvetlil Matovič.

Školským zamestnancom budú platy zvyšovať najskôr o 10 % v januári 2023 a potom o ďalších 12 % v septembri 2023. Ide o kolektívnu zmluvu, ktorú uzavreli na dvadsať mesiacov, platí teda až do konca augusta 2024. Na ďalšej valorizácii platov od septembra 2024 sa podľa slov ministra financií bude musieť zhodnúť budúca vláda.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

Zvýšenie platov minister školstva Branislav Gröhling víta. Na Facebooku napísal, že je to dobrá správa. „Oceňujem, že naše požiadavky boli konečne vypočuté,“ vraví minister.

Domov
Zdieľať
Diskusia