Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2022, 13:33
Čas čítania 1:19
Adam Novosad

Aj v Chorvátsku môžeš vo vode naraziť na žraloka, hovorí expert. Nebál by som sa ich, väčšina je neškodná, upokojuje dovolenkárov

Aj v Chorvátsku môžeš vo vode naraziť na žraloka, hovorí expert. Nebál by som sa ich, väčšina je neškodná, upokojuje dovolenkárov
Zdroj: Getty Images/Alexis Rosenfeld
NEWS CHORVÁTSKO ŽRALOK
Uložiť Uložené

Expert upokojuje dovolenkárov, že žraloky v Chorvátsku nepredstavujú nebezpečenstvo.

Na svojej letnej dovolenke v Chorvátsku sa žralokov nemusíš obávať, hovorí expert na žraloky Richard Jaroněk. A to aj napriek tomu, že v posledných rokoch sa žraloky pri pobreží Jadranského mora objavili viackrát a nahrávky zvierat vo vode znepokojili množstvo dovolenkárov. 

Viac o žralokoch sa dočítaš priamo v rozhovore s expertom na žraloky, potápačom a fotografom Richardom Jaroněkom, s ktorým sme sa rozprávali o útokoch v Egypte, ale aj o radách, ako sa zachovať, keď žraloka uvidíš vo vode.

„Žralokov by som sa v Chorvátsku vôbec nebál. Ony tam síce boli aj budú, veď napríklad najväčšieho bieleho žraloka na svete s dĺžkou 6,5 metra a hmotnosťou 3 tony chytili na Malte v Stredozemnom mori, čo nie je tak ďaleko od Chorvátska, ale v Jadranskom mori ich nebude veľa,“ vysvetľuje Jaroněk, prečo by sa dovolenkári v Chorvátsku nemali nad žralokmi vôbec zamýšľať. 

Odporúčané
Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) 5. júla 2022, 14:30

V chorvátskych vodách žije podľa portálu Rewind Dubrovnik až okolo 47 rôznych druhov žralokov, no neznamená to, že každý z nich je nebezpečný. V Jadranskom mori žije žralok belasý, žralok belavý, žralok tigrí, ale v minulosti sa v chorvátskych vodách objavil už aj obávaný žralok modrý.

„Sú vylovené, veď tam majú veľký problém s rybami vo všeobecnosti, ale žraloky sa tam objaviť môžu najmä vďaka tomu, že plávajú za loďami, ktoré do vody hádžu zvyšky potravy. Vždy sa tam pohybovali aj sa tam pohybovať budú, mení sa len to, že čím ďalej, tým viac nemajú čo žrať,“ vysvetľuje Jaroněk, aká situácia panuje v chorvátskych vodách.

žralok
Zdroj: Instagram/Richard Jaroněk

„Celkovo máme vo svete okolo 20 druhov žralokov nebezpečných pre človeka,“ hovorí Jaroněk, ktorý sa so žralokmi potápa a fotografuje ich už 25 rokov.

Napríklad v Egypte, kde došlo k dvom smrteľným útokom žraloka na zahraničné turistky len v posledných dvoch týždňoch, sa podľa Jaroněka vyskytuje „obrovské množstvo žralokov“. 

„Z 90 percent ide o žraloky, ktoré sú úplne neškodné, no potom sa pri egyptskom pobreží vyskytuje pätica žralokov, ktoré môžu byť nebezpečné pre človeka. Ide o žraloka dlhoplutvého, čiernocípeho, tigrieho, belavého a žraloka mako,“ konštatuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia