Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
1. júla 2022, 21:03
Čas čítania 0:36
Ema Stanovská TASR

UNESCO zaradilo na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva ukrajinský boršč. Vyžaduje si vraj „naliehavú ochranu“

UNESCO zaradilo na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva ukrajinský boršč. Vyžaduje si vraj „naliehavú ochranu“
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Toto rozhodnutie UNESCO urobilo v zrýchlenom procese po ruskej invázii na Ukrajinu, berúc do úvahy „negatívny vplyv vojny na túto tradíciu“.

Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru UNESCO zaradila v piatok ukrajinskú polievku boršč na zoznam kultúrneho dedičstva. Vyžaduje si podľa nich „naliehavú ochranu“. 


Ukrajina považuje boršč – hustú výživnú polievku, ktorá sa pripravuje z červenej repy – za svoje národné jedlo, hoci sa bežne konzumuje aj v Rusku a iných postsovietskych republikách či v Poľsku.

Odporúčané
VIDEO: Zjavne opitá hovorkyňa ruskej diplomacie uviedla jeden z dôvodov vojny na Ukrajine: Nechceli ste s nami zdieľať boršč VIDEO: Zjavne opitá hovorkyňa ruskej diplomacie uviedla jeden z dôvodov vojny na Ukrajine: Nechceli ste s nami zdieľať boršč 8. apríla 2022, 18:03

Rozhodnutie umiestniť boršč na zoznam ohrozeného dedičstva urobilo UNESCO v zrýchlenom procese po ruskej invázii na Ukrajinu, berúc do úvahy „negatívny vplyv vojny na túto tradíciu“.

boršč
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa


„Ukrajinský boršč – národná verzia boršču, ktorý sa konzumuje vo viacerých krajinách regiónu – je neoddeliteľnou súčasťou života ukrajinskej rodiny a spoločnosti,“ uvádza orgán OSN.


Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová rozhodnutie UNESCO komentovala slovami, že v súčasnosti „všetko podlieha ukrajinizácii“.


Základom boršču, kapustovej polievky s mäsom a so zeleninou, je vývar z kostí a mäsa –obvykle predného hovädzieho pre ruskú alebo ukrajinskú verziu boršču – a zmes opraženej zeleniny (červená repa, kapusta, zemiaky, mrkva, cibuľa).

Anketa:
Chutí ti boršč?
Áno.
Nie.
Ešte som ho nejedol/nejedla.
Áno.
66 %
Nie.
17 %
Ešte som ho nejedol/nejedla.
17 %
Domov
Zdieľať
Diskusia