Toto rozhodnutie UNESCO urobilo v zrýchlenom procese po ruskej invázii na Ukrajinu, berúc do úvahy „negatívny vplyv vojny na túto tradíciu“.
Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru UNESCO zaradila v piatok ukrajinskú polievku boršč na zoznam kultúrneho dedičstva. Vyžaduje si podľa nich „naliehavú ochranu“.
Ukrajina považuje boršč – hustú výživnú polievku, ktorá sa pripravuje z červenej repy – za svoje národné jedlo, hoci sa bežne konzumuje aj v Rusku a iných postsovietskych republikách či v Poľsku.
Rozhodnutie umiestniť boršč na zoznam ohrozeného dedičstva urobilo UNESCO v zrýchlenom procese po ruskej invázii na Ukrajinu, berúc do úvahy „negatívny vplyv vojny na túto tradíciu“.
„Ukrajinský boršč – národná verzia boršču, ktorý sa konzumuje vo viacerých krajinách regiónu – je neoddeliteľnou súčasťou života ukrajinskej rodiny a spoločnosti,“ uvádza orgán OSN.
Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová rozhodnutie UNESCO komentovala slovami, že v súčasnosti „všetko podlieha ukrajinizácii“.
Základom boršču, kapustovej polievky s mäsom a so zeleninou, je vývar z kostí a mäsa –obvykle predného hovädzieho pre ruskú alebo ukrajinskú verziu boršču – a zmes opraženej zeleniny (červená repa, kapusta, zemiaky, mrkva, cibuľa).