Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2022, 18:03
Čas čítania 1:27
Adam Novosad

VIDEO: Zjavne opitá hovorkyňa ruskej diplomacie uviedla jeden z dôvodov vojny na Ukrajine: Nechceli ste s nami zdieľať boršč

NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Tradičná polievka sa stala jedným z dôvodov, ktoré hovorkyňa ruskej diplomacie použila na obhajobu vojny.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová označila tradičnú polievku boršč za jeden z dôvodov, prečo muselo Rusko napadnúť Ukrajinu a zahájiť „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Vo viac ako dvojhodinovom prejave na tlačovej konferencii, ktorej záznam je zverejnený na oficiálnom webe ruskej diplomacie, uvádza utláčanie ruskej kultúry zo strany Ukrajincov ako jednu z provokácií, ktoré viedli k rozpútaniu vojny. Ukrajinci podľa nej diskriminovali čokoľvek, čo súviselo s ruskou kultúrou, etnicitou či jazykom.

„Všetko prepojené s etnicitou a kultúrou bolo na muške ako prvé. Dokonca boli zakázané aj kuchárske knihy,“ hovorí v prejave Zacharovová. „Prečo? Pretože ste s nami nemohli zdieľať boršč! Nemohli ste ho zdieľať. Musel patriť len jednej skupine. Len jednej skupine, len jedným ľuďom. Iba jednej národnosti,“ hnevá sa hovorkyňa ruskej diplomacie.

Ukrajinci si podľa nej tradičnú polievku prisvojili natoľko, že odmietali, aby patrila medzi národné jedlá aj v Rusku. „V každom meste a v každom regióne ho každá gazdiná pripravuje svojím vlastným spôsobom. Nie! Oni nechceli urobiť kompromis,“ pokračuje v hromžení Zacharovová.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

„Toto je presne to, o čom hovoríme. Xenofóbia. Nacizmus! Extrémizmus v každej forme,“ obviňuje politička ukrajinskú vládu aj ľud. Zacharovová pritom na tlačovej konferencii pôsobí roztržito, opakovane robí prudké pohyby a viacero ľudí na internete z nej malo pocit, že bola počas prejavu pod vplyvom alkoholu. Tieto špekulácie však nie je možné overiť.

Na Ukrajine pritom v minulosti zakázali stovky kníh, ktoré podľa Kyjeva šírili ruskú propagandu. Jednou z nich bola aj kuchárska kniha, na ktorej bola umiestnená mapa Ukrajiny bez Ruskom okupovaného polostrova Krym.



Mohlo by ťa zaujímať:
VIDEO: Zelenský sa v dojemnom videu poďakoval Slovákom. Podľa Hegera Ukrajina patrí do Európskej únie
Takto ruské modelky ničia kabelky od CHANEL
Chceš si zarobiť až 500 eur za deň? Slovákom chodia podozrivé SMS, na ktoré netreba reagovať, varuje polícia
Domov
Zdieľať
Diskusia