Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. júla 2022, 14:30
Čas čítania 6:46
Tímea Krauszová

MANUÁL: Ako si vybrať erotickú pomôcku

MANUÁL: Ako si vybrať erotickú pomôcku
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
ZAUJÍMAVOSTI AKO MAŤ EŠTE LEPŠÍ SEX EROTIKA SEXUALITA SEXUÁLNE POMÔCKY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Je lepšie dildo alebo vibrátor? Aký je rozdiel medzi plastovou a silikónovou pomôckou a ktorá veľkosť je ideálna pre začiatočníkov? Prinášame ti komplexný manuál, ako si vybrať z ponuky sexshopu.

Sexuálne pomôcky už nie sú také tabu ako kedysi. E-shopy s erotickým tovarom otvorene komunikujú aj na sociálnych sieťach, svojich sledovateľov zabávajú aj vzdelávajú. Čoraz menej obočí sa nadvihne pri zmienke o vibrátoroch a ďalších pomôckach. Osvetu im robia podcasty a relácie o sexuálnom zdraví, ale aj lekári a vedci, ktorí skúmajú dôležitosť sexuálneho uspokojenia pre duševnú pohodu či úľavu od chronickej bolesti.

Keď si však otvoríš akýkoľvek sexshop, možnosť výberu ťa môže až paralyzovať. Pribúdajú stále nové produkty, firmy sa predbiehajú v tom, kto vymyslí niečo krajšie, väčšie, bizarnejšie alebo technologicky prepracovanejšie. Niektoré pomôcky si môžeš napojiť na aplikácie v mobile, namočiť do vody, nahriať alebo ochladiť, využiť aj pri aktivitách vo dvojici a použiť na viacerých častiach tela (niekedy aj naraz).

Vytvorili sme preto jednoduchý manuál, ktorý ti pomôže krok po kroku zistiť, z akého materiálu, akej veľkosti a s akými funkciami je pomôcka, ktorá je ideálna práve pre teba.

ako si vybrať erotické pomôcky
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

O sexe a ľudskej sexualite píšeme pravidelne, podrobne a bez hanby. Je to téma, ktorá úzko súvisí s rodovo podmieneným násilím, s prevenciou infekcií a neželaného tehotenstva a takisto so vzťahom k sebe samému a k iným ľuďom. Do ľudskej reči „prekladáme“ odborné články a nové vedecké zistenia, ktoré potom môžeš aplikovať vo svojom živote. V tejto práci môžeme pokračovať vďaka podpore našich predplatiteľov. Pridaj sa klubu Refresher+ aj ty.

Odporúčané
Tomáš dostal kvapavku pri orálnom sexe, Diana mala chlamýdie ako 17-ročná. Ako sa vyliečili? Tomáš dostal kvapavku pri orálnom sexe, Diana mala chlamýdie ako 17-ročná. Ako sa vyliečili? 9. mája 2024, 12:30

V článku po rozhovoroch s dvoma zástupkyňami sexshopov neuvádzame ceny. Dôvodom je, že ceny závisia aj od dodávateľov súčiastok (nedostupnosť v rôznych odvetviach bola počas koronakrízy citeľná). Okrem toho väčšinu z opisovaných typov produktov si môžeš zohnať za porovnateľné ceny, výnimkou sú luxusné, technologicky zložité alebo ručne vyrábané pomôcky.

Materiál: pre nováčikov silikón, pre pokročilých sklo

Najlepším materiálom najmä pre neskúsených je silikón. Podľa Martiny Melíškovej z iSEXshop.sk ide o materiál, ktorý sa najlepšie čistí, je kvalitný a dlho vydrží. Z lekárskeho silikónu sa vyrábajú mechanické aj ručné pomôcky na vaginálnu aj análnu stimuláciu, ako aj rôzne stimulátory na klitoris.

S jej pohľadom sa stotožňuje aj Veronika Kubíčková zo sexshopu Ružový slon. Silikón je najhygienickejší a vhodný pre kohokoľvek, bez ohľadu na pohlavie či preferencie. Pri silikónových sexuálnych pomôckach sa však nesmú používať silikónové lubrikanty, pretože môžu pomôcky poškodiť. Práve tie sú však dlhotrvácne, vhodné napríklad na análny sex, takže ak hľadáš pomôcku na análnu stimuláciu, nezabudni si k nej dokúpiť vhodný lubrikačný gél, ktorú ju nezničí.

Na výber máš aj niekoľko ďalších materiálov: sklo, kov, gél alebo plast. Každý z nich má svoje výhody a spôsoby využitia.

Kov (zvyčajne nerezová oceľ alebo hliník) a sklo sa takisto čistia celkom dobre, zhodli sa expertky zo sexshopov. Ich výhodou je aj fakt, že sa môžeš pohrať s teplotou. Ak kovové dildo vložíš do teplej vody, nahreje sa. Ak ho na chvíľku odložíš do chladničky, vychladne.

Odporúčané
Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike 24. apríla 2024, 18:30

Hru s teplotou môžeš využiť pri sólo masturbácii aj pri aktivitách s partnerom alebo partnerkou, no nie je pre každého. Napriek tejto výhode by Martina Melíšková sklenené pomôcky neodporučila niekomu, kto ešte žiadnu inú v živote nevyskúšal.

Najlepší štartovací materiál je lekársky silikón.
Najlepší štartovací materiál je lekársky silikón. Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

Ako sme sa dozvedeli od majiteľky českej firmy ONNA Lifestyle, ktorá vyrába sklenené erotické pomôcky, aj samotnú váhu si zákazníci pochvaľujú. Tieto dildá sú podstatne ťažšie ako silikónové – nie také ťažké, že sa pri používaní rýchlo unavíš, no dostatočne ťažké na to, aby sa dali využiť napríklad pri vnútornej masáži vagíny či prostaty. Pocit väčšej váhy môže byť uzemňujúci a pre mnohých používateľov je sám osebe vzrušujúci, ako vyplýva z instagramovej stránky ONNA, kde pravidelne zverejňujú recenzie zákazníkov.

Odporúčané
Česká firma predáva erotické pomôcky zo skla a kameňa do celého sveta. Yoni vajíčka robiť nechceme, veríme vede, hovorí majiteľka Česká firma predáva erotické pomôcky zo skla a kameňa do celého sveta. Yoni vajíčka robiť nechceme, veríme vede, hovorí majiteľka 10. apríla 2022, 12:30

Pre milovníkov vibračných hračiek Kubíčková odporúča pomôcky z tvrdého plastu, ktorý vibrácie lepšie prenáša. A tým, ktorí hľadajú niečo mäkšie a poddajnejšie, zas radí vyskúšať gélové pomôcky. Je to však len pre tých, ktorí si dajú záležať na čistení, keďže gélové hračky sú porézne.

KTORÝ MATERIÁL SI VYBRAŤ
– Najbezpečnejší je medicínsky silikón, ktorý je ideálny aj pre začiatočníkov a ľahko sa čistí.
– Pre pokročilejších je dobré aj sklo: môžeš ho ľahko nahriať v teplej vode alebo vychladiť v chladničke pre extra hravosť.
– Pevnejší materiál je vhodný aj na vnútornú masáž (prostaty, vagíny).

Zástupkyne oboch e-shopov sa zhodli, že na vlnu ezoterikou inšpirovaných materiálov (rôzne minerály a kryštály) nenaskočia. Tieto materiály nie sú bezpečné, najmä na vnútorné použitie, a to pre spôsob, akým sú minerálne kamene opracované. Na povrchu sú malé trhlinky, ktoré môžu ženu porezať či zaniesť baktérie, keďže nehladký povrch sa nedá vydezinfikovať stopercentne.

SPRÁVNA STAROSTLIVOSŤ
– K pomôckam si kúp vhodný čistiaci prostriedok (vyberaj podľa materiálu, väčšina e-shopov ti ponúkne vhodný čistič ku konkrétnej pomôcke).
– Každá pomôcka si zaslúži mať vlastný „domov“: maj ich odložené zabalené vo vlastnom čistom vrecúšku, odložené mimo dosahu prachu.
– Nezabudni dopĺňať baterky alebo pravidelne pomôcky nabiť.

Začni s veľkosťou prsta

Ľudia zvyčajne vedia, čo zo sexshopu chcú, povedala nám Melíšková. Málokto sa na infolinku alebo čet isexshopu ozve s tým, že nevie, kde s výberom začať. „Je pravda, že muži na infolinku volajú častejšie. Zvyčajne s tým, že frajerka niečo chce, ale výber nechala na partnera. Chcú si nechať poradiť.“

Skôr než v konkrétnej kategórii sa však ľudia strácajú vo veľkostiach. Na monitoroch môže 15 cm a 20 cm dlhé dildo vyzerať rovnako. Väčšine žien pritom podľa štúdií na veľkosti až tak nezáleží. Priemerná vagína má okolo 10 cm so schopnosťou mierne sa prehĺbiť a priemerný európsky penis má zhruba 15 cm. Preto pri vaginálnom použití je toto celkom dobrý začiatok. Ak ti pomôcka „sadne“, potom je čas investovať do niečoho väčšieho.

Odporúčané
Záleží ženám na veľkosti penisu a sú pomôcky v posteli znamením, že muž „zlyhal“? Vyvraciame najčastejšie mýty o mužoch Záleží ženám na veľkosti penisu a sú pomôcky v posteli znamením, že muž „zlyhal“? Vyvraciame najčastejšie mýty o mužoch 3. apríla 2022, 14:30

Aj pri téme análnej stimulácie sa Melíšková a Kubíčková zhodli: zlatá stredná cesta je začať s niečím, čo má veľkosť prsta. Je to univerzálna rada pre ženy aj pre mužov. Túto hypotézu si môžeš pred kúpou doma celkom ľahko overiť samostatne. „Začiatočníkom by som odporúčala kužeľové kolíky. Skvelou možnosťou sú aj nafukovacie pomôcky, ktoré sa dajú použiť v pôvodnej veľkosti alebo sa dajú nafúknuť na väčšie,“ poradila nám Kubíčková z Ružového slona.

Podľa nej sú guľôčkové kolíky vhodné skôr pre skúsenejších, no ak ide o tvar, pri ktorom sa aj samotné guľôčky postupne zväčšujú, tak aj niekto s málo skúsenosťami ich využije. Ak ešte nevieš, či hľadáš vibračnú alebo nevibračnú pomôcku, na trhu je niekoľko cenovo dostupných možností, ktoré ťa nezruinujú a umožnia ti vyskúšať si to.

Ak nevieš, kde začať, začni s veľkosťou prsta.
Ak nevieš, kde začať, začni s veľkosťou prsta. Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

Dildo vs. vibrátor: musí moja pomôcka vibrovať?

Základný rozdiel medzi dildom a vibrátorom už väčšina ľudí pozná: dildá sú manuálne (musíš nimi hýbať ty) a vibrátory sú mechanické, teda majú motorček a stimulačné pohyby produkujú aj samy (stále nimi môžeš hýbať, ak ti to je príjemné).

Názov vibrátor môže byť trochu mätúci, pretože pomôcky s motorčekom dnes už robia oveľa viac než len vibrujú. Niektoré pulzujú, sajú alebo vysielajú malé elektrické šoky. Pomôcky špeciálne pre penis ako mechanický masturbátor zase produkujú iný pohyb.

Odporúčané
Čo si Slováci kupujú v sexshopoch? Navštívili sme kamenné predajne, aby sme si bizarné kúsky mohli poobzerať zblízka Čo si Slováci kupujú v sexshopoch? Navštívili sme kamenné predajne, aby sme si bizarné kúsky mohli poobzerať zblízka 7. decembra 2020, 14:35

Podľa Kubíčkovej je ešte pred kúpou dôležité zistiť, čo sa ti páči. Ak ťa baví penetračný vaginálny sex, je pravdepodobné, že ťa bude baviť aj dildo. Ak preferuješ klitorálnu stimuláciu, vibrátory a klitorálne stimulátory ti ponúknu viac možností hry. A ak sa ti páči análny sex alebo análna stimulácia a už máš nejaké skúsenosti, tak vždy si môžeš zvoliť nový materiál, vibračný variant alebo inú veľkosť.

Na trhu sú aj kombinované pomôcky, ktoré nám odporučili Kubíčková aj Melíšková. Ide o pomôcky, ktoré fungujú ako dildo, ale majú aj motorček a po zapnutí vibrujú. Ide o riešenie dva v jednom, no je to „drahší špás“. 

Väčšina mechanických pomôcok má niekoľko stupňov alebo úrovní, takže si ich môžeš trochu prispôsobiť. Väčšina pomôcok je cenovo dostupná, medzi najdrahšie patria klitorálne stimulátory, ktoré rádovo stoja aj stovky eur. Luxusnejšie značky však ponúkajú skúšobnú verziu (nedá sa nabiť, obsahuje baterky, ktoré vydržia niekoľko desiatok minút). Tie stoja okolo desať až dvadsať eur a môžeš sa na ich základe rozhodnúť, či chceš do plnej verzie investovať.

Pomôcky treba čistiť pravidelne po každom použití a odložiť ich suché do vrecúška a mimo prachu.
Pomôcky treba čistiť pravidelne po každom použití a odložiť ich suché do vrecúška a mimo prachu. Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

Mysli však na to, že elektroniku jednoducho bude počuť. Ak bývaš v spoločnom byte (či dokonca v spoločnej izbe) alebo doma u rodičov, musíš si voliť okolnosti používania pomôcky opatrne. Kubíčková prezradila, že tlakové pomôcky (určené na klitorálnu stimuláciu) sú zväčša tichšie než bežné vibrátory.

Odporúčané
Prečo ejakulujeme zo snov? Väčšina mladých mužov sa za polúciu hanbí a je pre nich tabu, tvrdí odborník Prečo ejakulujeme zo snov? Väčšina mladých mužov sa za polúciu hanbí a je pre nich tabu, tvrdí odborník 1. apríla 2024, 14:30

Naopak, masturbátor s motorčekom je počuť viac. Všetko závisí aj od okolností: pod perinou alebo so zapnutou hudbou nemusíš ani v tichu noci nikoho rušiť. Platí však, že čím je väčší výkon, tým hlasnejší je aj výsledok.

KTORÁ HRAČKA JE NAOZAJ TICHÁ?
Nie všetko je vhodné do spoločnej domácnosti.
– Elektronika úplne tichá nikdy nebude, ale väčšinou sa zvuk pri hudbe alebo pod perinou stratí.
– Baterkové pomôcky majú zvyčajne nižší výkon, preto bývajú tichšie.
– Ak si nevieš predstaviť hlasitosť podľa frekvencie v opise produktu, požiadaj e-shop o praktické prirovnanie (počuť to ako chladničku alebo ako holiaci strojček?).

Technologické vymoženosti: apky, zámky, vodoodolnosť

Postupne pribúdajú značky, ktoré vytvárajú rodovo neutrálne pomôcky. Dizajnovo nie sú stereotypizované (nie sú červené pre ženy a modré pre mužov) a sú vhodné na análne použitie pre oba rody. Teoreticky tak stačí jedna pomôcka na jednu domácnosť. Niektoré z nich dokonca ponúkajú stimuláciu pre oboch pri spoločnom používaní: napríklad časť sa zasunie do vagíny a časť leží na klitorise zvonku – stimuluje sa tak aj klitoris, ale aj penis pri penetrácii.

Odporúčané
Dizajnové erotické hračky, z ktorých odpadneš. Pri pohľade na ne nepocítiš hanbu, vyzerajú lepšie ako niektoré bytové doplnky Dizajnové erotické hračky, z ktorých odpadneš. Pri pohľade na ne nepocítiš hanbu, vyzerajú lepšie ako niektoré bytové doplnky 6. marca 2021, 14:30

Výrobcovia týmto vychádzajú v ústrety nielen queer komunite, ale aj ľuďom, ktorí sú v sexualite otvorenejší a nemajú rozkoš zaškatuľkovanú ako iba ženskú či iba mužskú. Ak patríš medzi nich, tak sa môžeš poobzerať po neutrálnejších pomôckach.

Na párové použitie sú vhodné aj smart erotické pomôcky, ktoré si môžeš prepojiť s aplikáciou v telefóne. Cez ňu môžeš ovládať zapnutie a vypnutie, ako aj intenzitu vibrácií.

Stimulácia na dvoch miestach je tiež štandardnou výbavou vibrátorov pre ženy. Inšpirované tzv. zajačikom (the rabbit), ide o vibrátor, ktorý má aj malý výstupok na stimuláciu klitorisu. Ten často samostatne vibruje. Pre plnší zážitok môžeš zvoliť verziu s výstupkom aj na análnu stimuláciu (a opäť máš na výber z vibračnej a nevibračnej verzie).

Výrobcovia už myslia aj na cestovateľov, ktorí si na dovolenke chcú dopriať. Prakticky každý druh erotickej pomôcky už má aj travel size verziu – zmenšenú podobu s porovnateľným výkonom. Tie najmúdrejšie z nich majú aj zámok, teda systém, ktorý pomôcku uzamkne. Nehrozí ti, že pri kontrole na letisku začne niečo v kufri podozrivo vibrovať.

Ak je už reč o dovolenkách a výletoch, niektoré mechanické pomôcky sú vhodné na používanie vo vode. Musia byť vodoodolné (waterproof) a zvyčajne sú stavané na maximálne 30 minút ponorenia. Sú bezpečné aj do sprchy či kúpeľa.

Domov
Zdieľať
Diskusia