Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti XTB.
9. mája 2024, 10:00
Čas čítania 3:43
Sponzorovaný obsah

Už 15 € mesačne ti vie zarobiť na lepšiu budúcnosť. Odborník radí, do čoho sa ti oplatí teraz investovať

Už 15 € mesačne ti vie zarobiť na lepšiu budúcnosť. Odborník radí, do čoho sa ti oplatí teraz investovať
Zdroj: Unsplash/m.
ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE INVESTÍCIE A AKVIZÍCIE INVESTOVANIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Peniaze uložené na sporiacom účte strácajú hodnotu. Investuj ich do niečoho, čo ťa vie pripraviť na budúcnosť.

Stále si odkladáš peniaze do „prasiatka“ alebo na sporiaci účet? Hoci si myslíš, že sú tvoje peniaze v bezpečí, ich reálna hodnota nerastie, ale klesá (a najmä počas inflácie). Preto je dobré investovať do niečoho stabilného, čoho hodnota bude postupne rásť.

Možno si myslíš, že na takéto veci máš ešte čas, no opak je pravdou. Zober si taký dôchodok. Minimálna mzda na Slovensku je 780 eur (v roku 2024). Pri období dôchodkového poistenia 30 rokov budú mať ľudia s touto mzdou mesačný dôchodok vo výške 346 eur, čo ledva pokrýva náklady na základné životné potreby, ak vôbec.

Preto si nemysli, že investovanie je vyslovene len pre bohatých ľudí, začať môžeš už teraz aj s malou sumou. Čím skôr začneš s investovaním, tým skôr si dokážeš zabezpečiť financie do budúcna, na dôchodok, nečakané výdavky alebo životné udalosti. Ale ako na to?

Investovanie je spojené s rizikom.

Ak je téma investovania a financie pre teba španielskou dedinou, spolu s XTB ti vysvetlíme, ako si investovaním vybuduješ finančnú nezávislosť.

XTB je medzinárodná investičná a fin-tech spoločnosť s viac ako 20-ročnými skúsenosťami a jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete. Poskytujú drobným obchodníkom prístup k tisíckam finančných inštrumentov a ku globálnemu trhu.

Vhodné aj pre začiatočníkov

Tvojím prvým krokom bude založenie účtu na XTB. Nielenže máš registráciu zadarmo, ale spoločnosť umožňuje nováčikom mať vyššie úrokové sadzby z neinvestovaných prostriedkov na prvých 90 dní od založenia účtu. Ak si vložíš peniaze na svoj XTB účet a nič s nimi nerobíš, nastáva úročenie neinvestovaných prostriedkov. Čiže zatiaľ čo budeš čakať na super investíciu a máš vedený účet v eurách alebo amerických dolároch, XTB ti vyplatí úroky.

„Navýšenie úrokových sadzieb ponúka investorom možnosť vyčkávať na konkrétnu investičnú príležitosť a zároveň si zaistiť zhodnotenie peňazí, aj keď práve aktívne neinvestujú. Čoraz viac ľudí zvažuje vstup na finančné trhy a my im chceme ponúknuť ďalšiu pridanú hodnotu, keď už sa rozhodnú s investíciami začať,“ komentuje zvýšenie úrokových sadzieb novým klientom obchodný riaditeľ XTB pre Slovensko, Česko a Maďarsko Vladimír Holovka.

XTB otvára cestu k investíciám prostredníctvom množstva nových produktov, ktoré na svojej platforme ponúka. Momentálne si môžeš vybrať, či chceš investovať do akcií, ETF, forexov, indexov, komodít či kryptomien.

Na pravidelné investovanie ti stačí 15 eur

Ako zistiť, ktorý typ investície zvoliť? Každá má svoje výhody a nevýhody. Vladimír Holovka dostáva túto otázku od svojich kamarátov a rodinných príslušníkov celkom často, a preto odpovedá takto: „Prvým krokom by malo byť štúdium, nejaké články či videá, a ak to chce robiť človek pravidelne a dlhodobo, spomínam v prvom rade akciové ETF fondy. Následne sa dá portfólio rozširovať aj o iné inštrumenty, rozhodne však treba začať tým, že si niečo človek naštuduje, aby sa trochu v téme zorientoval.“

ETF (Exchange-Traded Funds) je typ investičného fondu, ktorý sa obchoduje na burze rovnako ako akcie. Ber to však ako nakupovanie v obchode, kde nekúpiš len jeden produkt (akcia), ale hotový balíček produktov, z ktorého máš výnos z viacerých zdrojov.

Akcie sú finančné nástroje, ktoré predstavujú vlastnícky podiel v spoločnosti. Čiže napríklad môžeš si kúpiť časť nejakej firmy, ktorá keď bude v zisku, budeš v zisku aj ty.

Podľa Vladimíra Holovku by väčšiu časť investičného portfólia mladých ľudí mali tvoriť akcie alebo ETF. Hoci krátkodobo ide o relatívne rizikový trh, kde môže nastať pokles aj o 40 – 50 %, pri dlhodobej investície do ETF máš 90 % šancu, že budeš v pluse.

„Ak horizont predĺžime nad 20 rokov, tak sa historicky nikdy nestalo, že by bol investor v mínuse. Dlhodobý ročný výnos akcií je približne 8 % ročne, takže ak chcete investovať dlhodobo, akcie či ETF sú asi ideálnou voľbou,“ vysvetľuje Vladimír Holovka.

Ukážka rastu ETF. Tieto údaje sa týkajú výkonnosti v minulosti, avšak nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti.
Ukážka rastu ETF. Tieto údaje sa týkajú výkonnosti v minulosti, avšak nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti. Zdroj: XTB

ETF si vieš kúpiť tak, že si najprv otvoríš obchodný účet, do ktorého vložíš peniaze. Potom si vyberieš ľubovoľné ETF zo zoznamu a môžeš začať investovať. Do ETF investuješ s 0 % poplatkami, pričom minimálna hodnota transakcie je 1 euro. Je tak lacnejšou alternatívou k tradičným investičným fondom.

Najnovšia služba Investičné plány, ktorú môžeš v XTB nájsť, ti ponúka možnosť investovať do ETF fondov podľa vopred nastaveného cieľa. Ty ako investor si tak môžeš vytvoriť svoj vlastný plán s ETF, investovať mesačne sumu od 15 eur a tak si začneš pasívne zarábať do budúcnosti.

Svoje plány si môžeš dopĺňať alebo upravovať priamo v aplikácii (ktorá je na iOS a Android) alebo si nastav opakované platby. Peniaze sa tak investujú automaticky na základe preferencií, ktoré môžeš kedykoľvek upraviť podľa aktuálnych potrieb a investičných cieľov. Jednoducho tak dokážeš reagovať na nové okolnosti vo svojom živote alebo aj na trhu.

xtb
Zdroj: xtb
Stiahni si XTB apku do mobilu

S bitcoinom opatrne

Určite si všímaš aj správy okolo kryptomien, najmä o bitcoine či ethereume. Digitálne meny sú takisto veľmi populárnou investíciou, a hoci podľa Vladimíra Holovku by mali tvoriť menšiu súčasť bežného investora, ide o rizikovejší inštrument.

„Veľmi výrazne však zdôrazňujem že pri bežnom človeku naozaj malú, lebo ide o stále mladé a rizikové aktívum. Ja osobne by som videl podiel kryptomien na portfóliu niekde medzi 5 – 10 %, či už vo forme klasického krypta, alebo nejakých ETF fondov, ktoré sú pre bežného človeka oveľa jednoduchšie na nákup.“

Dodáva: „Tých 10 % bude suma, ktorá človeka až tak nebolí, ak by sa aj niečo stalo, na strane druhej ak budú kryptomeny rásť tak, ako ich priaznivci predpokladajú, môže aj takýto podiel v portfóliu priniesť pekné zhodnotenie.“

bitcoin
Zdroj: Unsplash/Kanchanara

Pokiaľ ešte len začínaš s prvými krokmi investovania, zameraj sa radšej na ETF a akcie, z ktorých môžeš mať pri dlhodobom investovaní výnos. Pokiaľ už získaš viac skúseností z tohto segmentu a budeš mať nejaké peniaze navyše, môžeš skúsiť investovať aj do iných inštrumentov, ako sú kryptomeny či komodity (zlato, zemný plyn).

začni investovať s XTB
Domov
Zdieľať
Diskusia