Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2022, 14:30
Čas čítania 7:28
Lukáš Čelka

Navštívili sme slovenské prírodné termálne pramene. Na niektorých sme stretli rodiny s deťmi, niekde len nahých mužov

Navštívili sme slovenské prírodné termálne pramene. Na niektorých sme stretli rodiny s deťmi, niekde len nahých mužov
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
ZAUJÍMAVOSTI REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA
Uložiť Uložené

Zistili sme za teba, aké možnosti ponúkajú voľne dostupné termálne pramene a na akých ľudí tam s najväčšou pravdepodobnosťou natrafíš.

Wellness zadarmo a k tomu uprostred divej prírody. Slovensko ponúka nádherné zákutia na kúpanie sa v zdraviu prospešnej minerálnej vode, pričom mnohé z nich sú doposiaľ navštevované len striedmo. V obľube ich majú najmä miestni, ktorí sa zároveň o tieto miesta starajú a udržiavajú ich.

Skôr než sa s nami pôjdeš pozrieť na tieto miesta skvelé na rekreáciu, radi by sme ti pripomenuli, že cestovať po Slovensku a tvoriť tak jedinečný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Keď sa ti inšpiratívne a cestovateľské články páčia a chcel by si ich na našom webe vidieť viac, budeme radi, ak nás podporíš vstupom do klubu Refresher+. Výhody „skalných“ si teraz môžeš dokonca vyskúšať na týždeň len za 33 centov, čiže ak si nad tým už dávnejšie rozmýšľal, je práve najlepší čas tak urobiť.

Termálny prameň Kalameny

Našu cestu za kúpaním sa v divej prírode sme začali návštevou regiónu Liptov. Namierili sme si to k vychýrenému termálnemu prameňu Kalameny, vzdialenému len jeden kilometer severne od obce s rovnomenným názvom.

Odporúčané
Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri 17. marca 2024, 12:30

Prístup na miesto autom nie je vôbec komplikovaný – od Liptovského Mikuláša sa nachádza približne dvadsať kilometrov a od Ružomberka len trinásť. Na to, aby si sa dostal k jazierku, musíš prejsť skrz celú obec. Dorazíš k rozbitej asfaltovej ceste a tu si treba dať pozor a výrazne spomaliť.

Na štrkovom parkovisku bolo odparkovaných mnoho áut s poľskou ŠPZ.
Na štrkovom parkovisku bolo odparkovaných mnoho áut s poľskou ŠPZ. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Ak náhodou vlastníš športový voz so zníženým podvozkom, neriskuj a auto odparkuj rovno v obci. Za parkovanie zaplatíš rovnako pri jazierku aj v centre dediny pri kostole a vyhneš sa odtrhnutému deflektoru nárazníka či rozbitej olejovej vaničke. Dokonca sa ani veľa nenachodíš, keďže rozmlátený úsek cesty je dlhý asi kilometer.

V cieľovej destinácii parkujeme na pomerne novopostavenom štrkovom parkovisku medzi karavanmi aj osobnými autami s poľskými ŠPZ. Napriek tomu, že sme sem dorazili napoludnie uprostred pracovného týždňa, je z veľkej časti plné aj parkovisko, aj jazierko. Kúpu sa v ňom ako miestni, tak aj turisti, dôchodcovia aj študenti či rodiny s deťmi. Termálnu vodu si doslova užívajú všetky vekové kategórie.

Drevený chodník vedúci k termálnemu jazierku.
Drevený chodník vedúci k termálnemu jazierku. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Z parkoviska k oranžovo sfarbenému jazierku vedie vybudovaný drevený chodník, na ktorom sa nám skrížia cesty s dôchodkyňou tlačiacou pred sebou bicykel. Už podľa prvého dojmu usúdime, že je domáca, čo nám aj potvrdí počas krátkej konverzácie. Staršej panej sa priam rozžiaria oči, keď jej prezradíme, že sme z novín a chceme o tomto miestne napísať. S entuziazmom nám vysvetľuje, že je to tu skvelé, čo dosvedčuje aj to, že sem chodia ľudia z celej krajiny a dokonca aj zo zahraničia.

Termálnu vodu si doslova užívajú všetky vekové kategórie.
Termálnu vodu si doslova užívajú všetky vekové kategórie. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

„Stoja tu karavany, autá – slovenské aj poľské. Návštevníci tu stanujú a dokonca aj v zime,“ dodáva s tým, že aj ona s vnúčatami sem chodí pravidelne počas zimných mesiacov. „Okúpu sa v tridsaťtristupňovej horúcej vode a potom sa vyváľajú v snehu a idú naspäť do vody. Nič lepšie nie je,“ dôchodkyňa si nedokáže vynachváliť jazierko.

Voda na Kalamenoch mala príjemných 33 stupňov Celzia.
Voda na Kalamenoch mala príjemných 33 stupňov Celzia. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Vysvetľuje nám, že pred pandémiu toto miesto ani zďaleka nevyzeralo ako dnes. Tvrdí, že okolo jazierka bolo kedysi len bahno, dobrovoľníci ho však svojpomocne upravili za vlastné financie a pomocou prírodných materiálov z neho spravili „raj“ na rekreáciu.

Z jazierka sa nám ani nechcelo ísť von.
Z jazierka sa nám ani nechcelo ísť von. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Keď vojdeme po kamenných schodoch do jazierka, pocítime naozaj príjemné teplo. Zatiaľ čo sa rekreujeme, do nosa nám vráža silný sírový zápach. Len pár metrov od nás vidíme skupinku dôchodcov zhromaždených okolo fontánky, ako sa nechávajú masírovať minerálnym prúdom. Za zmienku určite stojí aj prostredie, keďže okolie nám poskytuje nádherné výhľady na prírodu Chočských vrchov.

Pred odchodom sme sa ochladili v menšej kadi.
Pred odchodom sme sa ochladili v menšej kadi. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Po zhruba dvadsiatich minútach opúšťame teplú vodu. Hneď nato si dáme ešte krátku medzizastávku v menšej kamením obloženej kadi s mierne chladnejšou vodou. Neskôr sa osušíme na jednej z lavičiek, ktorými je posypaná celá dolina. V prípade potreby toalety tu dokonca nájdeš aj suchý záchod.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 116789 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké turistické atrakcie na teba čakajú v okolí prameňu Kaďa.
  • Pri ktorom z termálnych prameňov sa údajne točilo porno.
  • O tom, ako sme stretli bobra, ktorý sa chcel kúpať s nami.
  • Na ktorom z jazierok pravdepodobne stretneš nahých mužov.
  • Aké krásne miesto sa nachádza hneď pri Kalamenoch.
Domov
Zdieľať
Diskusia