Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júna 2022, 19:16
Čas čítania 1:10
Jana Chovancová TASR

Jaroslav Naď: Refinancovanie vojenskej pomoci pre Ukrajinu zvyškom EÚ je pomalé

NEWS EURÓPSKA ÚNIA JAROSLAV NAĎ RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA
Uložiť Uložené

Ak sa má Ukrajina ubrániť ruskej invázii, treba podľa neho postupovať rýchlejšie.

Európska únia poskytuje finančnú pomoc krajinám pomáhajúcim Ukrajine príliš pomaly. Ukrajina potrebuje pomoc rýchlejšie, ak sa má ubrániť ruskej invázii, povedal na bezpečnostnej konferencii Globsec minister obrany Slovenskej republiky Jaroslav Naď.

Podľa neho nie je spôsob, akým Európska únia vypláca finančnú pomoc Ukrajine, správny. Vyčlenila na to dokopy dve miliardy eur v rámci Európskeho mierového nástroja. Tieto prostriedky sa nevyplácajú priamo Ukrajine, ale postupne členským štátom. „Ak tvrdíme, že chceme poskytnúť dve miliardy na pomoc pre Ukrajinu, tak by sme tie dve miliardy mali mať pripravené,“ zdôraznil Naď.

Jaroslav Naď sa zároveň vyjadril, že podľa neho nemôže Európska únia žiadať od krajín východnej Európy, aby poslali svoju vojenskú techniku Ukrajine okamžite. Ešte k tomu v prípade, že im dá tento rok len 20 percent finančných náhrad a zvyšok bude štátom vyplácať do roku 2027. „Ak vyprázdnime naše sklady, potrebujeme kompenzáciu, aby sme mohli získať novú techniku a muníciu a zaistiť tak silu a bezpečnosť východného krídla NATO,“ uviedol Naď.

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

Podľa Naďa sa vojenské sklady vo východnej Európe vyprázdňujú, a preto musí Ukrajine pomôcť najmä Západ. Mnohí ľudia podľa neho pred začiatkom vojny na Ukrajine považovali NATO za prežitok studenej vojny a ruského prezidenta Vladimira Putina za tvorcu mieru vo svete. Po rusko-ukrajinskom konflikte sa to však podľa neho zmenilo a berie to ako jedno z mála pozitív, ktoré priniesla vojna. 

„Ľudia v našich krajinách vidia, že NATO je dôležité, že spolupráca a obrana sú dôležité a že nie Rusko, ale Západ znamená demokraciu, slobodu a mier,“ povedal šéf slovenského rezortu obrany.

Naďovi sa prostredníctvom videospojenia poďakoval za pomoc jeho ukrajinský kolega Olexij Reznikov. Ukrajinský minister obrany poďakoval aj za húfnice Zuzana, ktorých dodanie na Ukrajinu už obe strany zazmluvnili. Zároveň vyjadril nádej, že sa mu s Naďom podarí v polovici júna stretnúť osobne.

Domov
Zdieľať
Diskusia