Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. júna 2022, 9:30
Čas čítania 7:56
Viktor Kniš

Frayer Flexking: Slovenskí raperi sú dosť mäkkí. Síce sa na prvý pohľad tvária drsne, ale sú z cukru (Rozhovor)

REFRESHER FRAYER FLEXKING
Uložiť Uložené

Frayera Flexkinga čaká zápas v ringu proti českému kolegovi Refewovi.

Aktualizované 3. 6. o 21.05 h: Frayer Flexking v boxerskom zápase proti Refewovi prehral po diskvalifikácii. Opakovane mu z úst vypadol chránič.

Rapera Frayera Flexkinga v piatok čaká zápas proti českému Refewovi. V rámci prvého večera Fight Night Challenge koncom minulého roka sa Flexking ukázal aj vďaka tomu, že dokázal ako jediný svojho súpera knokautovať. Dnes tvrdí, že mu to síce pomohlo k imidžu rapera, ktorý v textoch rieši aj ulicu a nočný život, ale nie každý interpret tohto žánru musí svoju pozíciu potvrdzovať v zápasoch.

„Nehovorím, že každý raper musí byť tvrďas, to vôbec nie, ale niektorí sa toho boja. Strašne veľa slovenských raperov, ktorí boli predo mnou oslovení, to nedalo. Buď si uleteli a chceli za to neskutočné peniaze, ktoré si ani nezaslúžia, alebo si veľa peňazí vypýtali zo strachu,“ hovorí v predzápasovom rozhovore Frayer Flexking. 

Mladý interpret sa chce po zápase s Refewom venovať hudbe, čaká ho aj operácia, ktorú kvôli FNC odkladal. Má nahratých množstvo skladieb, keďže však rozmýšľa nad propagovaním svojho mena cez marketing, rozhodol sa, že s novými skladbami počká, keď prehrmí zápas. 

Cítiš, že po prvom zápase, keď si knokautoval Čis T-ho, majú od teba fanúšikovia očakávania? 

Je to prirodzené, mozog ti to automaticky takto predkladá. Musím to vytesniť z hlavy, potom je to jednoduchšie. Neriešim to. Veľa bojovníkov má za sebou zápasy, v ktorých najprv uspeli a spravili wow-efekt, a v druhom hneď zlyhali, pretože ich stiahol nielen tlak ľudí, ale aj samého seba. 

Zobral si ponuku na ďalší zápas práve preto, že si vyhral? A ešte k tomu takto presvedčivo. 

Chcel som ísť do zápasu neskôr, lebo mám odtrhnutý väz v kolene. Tento problém som mal aj pred prvým zápasom a mám ho aj teraz. Jediné športy, ktoré môžem robiť, sú plávanie, bicykel a box. A platí, že bez bandáže by som bol hotový.

Začal si veľmi sebavedome, vyzerá to však tak, že naberáš pokoru, ak ide o prístup k športu ako takému. Cítiš sa viac športovcom?

Samozrejme, je to automatické, keď viac trénujem. 

Flexking
Zdroj: REFRESHER/Matúš Zeťák

Jasné, stále platí, že trashtalky nemôžu chýbať. 

Slovne na tlačovkách nakladám, jasné, ale skôr už len slovne. S Čistychovom sme si ešte robili navzájom zle, teraz je to trochu iné, pretože Refew nič nehovorí. Vďaka mne to budú ľudia sledovať, ja sa snažím udržiavať to v tej rovine, aby to ľudí zaujalo. Ešte spravil aj rovnakú chybu ako Čistychov, že sa pustil do mojej hudby. Ale treba tam vidieť hranicu, my ideme športovať, to s hudbou nemá nič spoločné. Pritom mám čísla, za prvý projekt mám zlatú platňu.

Máš príplatky za trashtalky? 

Nemám.

Ani za také momenty, ako keď ste sa fackali s Čistychovom?

Vôbec. 

Ani si nepýtaš? Možno by si mohol.

To ani neviem, asi si niekto pýta. (smiech) Ale ja som taký uj**aný a mňa to baví. Baví ma to aj zo psychologickej stránky. Chcem, nech fight obsahuje všetko, čo k tomu patrí. Nebavia ma zápasy, ktoré nič takéto nemajú. Vždy som si cenil Muhammada Aliho, McGregora alebo Mika Tysona, pretože okolo ich zápasov bolo vždy niečo emotívne. Príde mi trochu fake, keď niekto tieto emócie naschvál drží v sebe. Samozrejme, keď som sa o tom rozprával s inými ľuďmi, hovorili mi, že niekedy je lepšie nič nehovoriť, lebo keď potom prehráš, zničí ťa to psychicky. Na toto musíš byť dostatočne odolný, aby si vedel zniesť tlak, keď sa ti to nepodarí. 

Keď si prijal ponuku na zápas, vedel si, že sa budeš biť s Refewom? 

Chcel som, aby mi dali súpera, lebo som si chcel dať ešte jeden zápas v hale pred 5-tisíc ľuďmi. Je to pre mňa ako nefightera pocta. Niekto robí tento šport a nenaskytne sa mu takáto príležitosť. Keď mi povedali, že to bude Refew, povedal som, že okej, bolo mi to viac-menej jedno, kto to bude. Ale, samozrejme, nechcel by som niekoho, kto má za sebou 150 zápasov.

Zverejnil si informáciu, že Refew zamlčal niektoré profesionálne zápasy, ako prvý ju vytiahol Pirát Krištofič.

Keď som ponuku prijal, vedel som, že zápasovo nie je skúsený, maximálne mal možno jeden alebo dva zápasy. Pirát Krištofič teraz zverejnil video, v ktorom hovorí, že mal zápasy v K1 aj boxerské zápasy a bolo ich viac. Chytil som sa toho, lebo som sa ho to pýtal už aj na tlačovke. Som prej**aný a uvažujem dva kroky dopredu, tak som sa poistil, keby niečo podobné vyšlo na povrch. Verejne som sa ho opýtal, koľko mal zápasov, on mi povedal, že jeden.

On sa teda nedávno vyjadril, že tých profesionálnych zápasov určite nebolo viac. 

Videl som to, nepozerám si jeho storky, ale občas mi to niekto pošle. Keby vyšlo napovrch, že ich bolo viac, žiadny výsledok v jeho prospech by nemal hodnotu. Ale, samozrejme, to sa nestane. Je to však podstatná vec. 

Flexking
Zdroj: REFRESHER/Matúš Zeťák

Refew nezverejňuje, ako trénuje. Je to taktika? 

Ja trénujem a zverejňujem to. Mal by trénovať, budem rád, keď trénoval. Ja sa na tento zápas po všetkých sparingoch teším, nemám z toho strach. Teším sa, keď zistím, na akom sme leveli. Zistím tiež, či mi klamal alebo nie. Mám za sebou veľa sparingov s chalanmi, ktorí trénujú rok a pol, a budem vedieť porovnať, či zápasí ako oni alebo sa na ňom odrazili tri alebo štyri roky skúseností. Ak by sa ukázalo, že je skúsenejší, je to dosť nefér voči mne, za taký čas sa dá trénovať úplne iný level úhybov a podobne. Sami v ringu uvidíte, ako som sa ja sám posunul.

Ako dlho trénuješ? 

Využil som všetok čas, ktorý som dostal od Fight Night Challenge, teda od momentu, keď som sa dozvedel o prvom zápase. Dokopy štyri mesiace. Využil som všetok čas, asi osem dní v marci som bol na dovolenke. Dal som do toho všetko. 

Rap a box idú ruka v ruke už dlhšie, mal by si to skúsiť každý?

Ani nie, musíš byť na to povaha. Slovenskí raperi sú dosť mäkkí, síce sa na prvý pohľad tvária drsne, ale sú z cukru a nemajú na to, aby sa išli biť do ringu. Alebo aby aspoň vyzerali v ringu obstojne. Nehovorím, že každý raper musí byť tvrďas, to vôbec nie, ale niektorí sa toho boja. Strašne veľa slovenských raperov, ktorí boli predo mnou oslovení, to nedalo. Buď si uleteli a chceli za to neskutočné peniaze, ktoré si ani nezaslúžia, alebo si veľa peňazí vypýtali zo strachu. Alebo to jednoducho nedali. Nemyslím si, že boxovať bude veľa raperov. Zároveň platí, že Fight Night Challenge má svoju úroveň, napríklad v porovnaní s českým Clash of Stars, kde môže byť v podstate hocikto.

Jasné, to je skôr o menách ako o výkonoch.

Bol som sa tam pozrieť, bolo to skôr vtipné. Samozrejme, keď je už niekto v ringu, vtipné mu to nepripadá.

Flexking
Zdroj: REFRESHER/Matúš Zeťák

Môžu teda raperi využívať tieto zápasy v boxe, aby potvrdili svoju pozíciu v rámci scény?

V mojom prípade sa to potvrdilo, pretože mi neverili zážitky a ďalšie veci, ktoré hovorím v textoch. U mňa platí, že knokaut Čistychovovi presvedčil hejterov, že si v textoch nevymýšľam. Pochybovačov je menej ako teraz. Raper však nemusí potvrdzovať, že sa vie biť, lebo je veľa štýlov rapu. Ale ja opisujem napríklad nočný život, ulicu a všetko, čo robil, preto sa odo mňa minimálne trochu očakáva, že nebudem len básnik. 

Keď vyhráš, vyzveš niekoho ďalšieho? 

Chcel by som ísť s niekým, kto je skúsenejší. Na sparingoch vidím, že dokážem konkurovať takým, ktorí trénujú dlhšie ako ja. Všetko sa bude odvíjať od toho, ako dopadne moja operácia kolena a ako dlho sa to bude hojiť. 

Rytmus? 

S ním som spároval. Bol zo mňa prekvapený, ale to je väčšina. Keď sa mi dá dokopy koleno, nevidím limit, ale do profi fightera by som zatiaľ nechcel ísť. 

Keďže to vydávame pred turnajom, môžeš si tipnúť víťazov zápasov druhého FNC. 

Podané nemám, ale skúsim to natipovať teraz. Vyhrá Attila, Rytmus, Separ ukončí Majka Spirita knokautom, ak ho trafí do druhého kola. Myslím si, že Separ bude mať silný úder. Podľa mňa vyhrajú aj Vojta Čep a Pirát, ten je po dvoch remízach nahecovaný. Viac fandím Cvernovi ako Karešovi, bavili ma jeho trashtalky. Yaela vidím skôr na remízu. 

Odporúčané
Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? 19. apríla 2024, 14:30

Prvýkrát sme sa rozprávali takmer pred dvomi rokmi. Vtedy si hovoril, že na to, koľko máš toho za sebou, máš veľké čísla. Podarilo sa ti za tie dva roky potvrdiť svoju pozíciu? 

Myslím si, že hej. Za prvý album mám zlatú platňu, odvtedy sme ešte vydali skupinový projekt s chalanmi, ktorí nikdy nerapovali. Máme tam niekoľko featov s veľkými menami, ale je ich menej ako napríklad na mojom debute. Skoro celý projekt je o nás a má milióny streamov. Myslím si, že je to potvrdené. Keď sa porovnám s ostatnými, mám pocit, že sa nechytajú. O tejto otázke sa budeme môcť baviť skôr potom, keď vydám druhý sólový projekt. Čo sa týka streamov, ešte pred mesiacom či dvoma  som ich mal najviac z mladých chalanov, možno s výnimkou Yaela. Samozrejme, platí, že som dlhšie nevydával a čísla trochu spadli. Počkajme po druhom albume. 

Nemá pre teba v tejto fáze kariéry ešte stále väčší zmysel venovať sa viac hudbe ako boxu? Predsa len, Rytmus alebo Separ už môžu fulltime trénovať, pretože ako interpreti dokázali takmer všetko, čo sa dalo. 

V mojom prípade bolo dobré, že sme na Vianoce vydali ako Blas spoločný projekt. Môžem si preto dovoliť odmlku. Väčšina raperov vydáva jedno EP za druhým, ale reálne sa na to zabúda a ani im to veľmi nepomáha, keď sa pozerám na čísla. Reálne som pol roka fightoval, ale nahrával som featy. Na najlepší album v Česku za minulý rok som teraz nahrával slohu. Nahral som ďalších asi 40 skladieb, ale nedával som to von, lebo som si mohol dovoliť byť ticho. Moje meno sa stále omieľa vo verejnom priestore, tentoraz v súvislosti s fightom. Rozmýšľam nad tým takticky a reálne vďaka tomu stále stúpam. 

Flexking
Zdroj: REFRESHER/Matúš Zeťák

Ako si zapadol na scéne, máš rešpekt medzi kolegami? 

Mám spolupráce so Separom, s Rytmusom a jediný ďalší z našej scény, s kým by som chcel robiť, je Ego. Čo je viac, keď môžeš robiť s najlepšími?

Dá sa taký typ reprezent rapu, ako máte na albume Blasinec, robiť dlhodobo? Najmä ak ide o nejakú formu posunu, aby nemali poslucháči pocit, že sa opakujete, alebo aby mali pocit, že prinášate niečo nové. 

Každý, kto počul môj debutový album Stokár, vie, že bol postavený na témach. Bolo to v čase, keď sa robili najmä reprezent rapy, preto som svoj album postavil inak. Ešte som do toho miešal aj hudobné štýly. Ľudia, ktorí sú v rape deep, vedia, že som svojím spôsobom predbehol dobu a opäť prichádza to, že sa začínajú robiť tematické skladby a miešajú sa štýly. Samozrejme, netvrdím, že je to len môj influence. Potom prišiel Ego s tým, že spravil rómsku hudbu v skladbe Pumpa, a prišiel takýto trend. Keď sme robili gangový album, snažil som sa tam dať témy, ale keď to robíš s chalanmi, čo sú nonstop v trape, oni rapujú o rape, pretože tak žijú. Samozrejme, na sólo projektoch je to o niečom úplne inom. 

Dáva to zmysel. 

Preto je tam aj cover taký, aký je. Už len ten cover ti napovedá, že je to len pre konkrétnu skupinu ľudí. Keď chceš robiť projekt, ktorý je určený veľkej cieľovej skupine, nemôžeš použiť takúto fotku.

Album vydáš ešte tento rok?

Áno, na milión percent. Budú tam opäť mená, s ktorými som ešte nerobil. Chcem tam mať viac svojich singlov. Bude to čoskoro. 

Aj keď to nechcem priamo porovnávať, zaujíma ma, či cielene tlačíš model podobný ako Milion Plus, že hudbu robíš so svojou crew, s ktorou rastiete nielen ako umelci, ale aj ako firma. 

Vždy som bol orientovaný na svoju crew. Samozrejme, s Milion Plus sa to porovnávať nedá, sme na úplnom začiatku. Je dobré, keď to takto funguje, ale my sa zatiaľ formujeme. V Milion Plus bolo viac raperov, v našom prípade je to zatiaľ hlavne o mne. Časom sa uvidí, ktorí chalani vybuchnú, budú mať úspechy aj vlastné koncerty. Samozrejme, všetci by sme chceli, aby to fungovalo ako Milion Plus, ale všetko je o hudbe. 

Domov
Zdieľať
Diskusia