Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2022, 11:28
Čas čítania 0:48
Eduard Starkbauer

WHO pred festivalovou sezónou varuje pred šírením opičích kiahní. Choroba sa šíri najmä sexuálnym stykom

NEWS FESTIVALY SPRÁVY ZO SVETA WHO
Uložiť Uložené

Choroba sa v Európe po prvýkrát objavila už v polovici apríla.

Svetová zdravotnícka organizácia varovala pred ďalším možným šírením opičích kiahní na plánovaných festivaloch a veľkých podujatiach v Európe počas tohto leta.

Regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge povedal, že počas leta je „možnosť ďalšieho šírenia v Európe aj inde vo svete vysoká.“ Riziko výskytu choroby sa podľa neho môže zvýšiť počas festivalovej sezóny, ktorá je spojená so zvýšenou sexuálnou aktivitou mobilnej populácie mladých.

Hans Kluge zároveň potvrdil, že na základe doterajšieho vyšetrovania zistených prípadov opičích kiahní je zrejmé, že ochorenie sa v Európe prvýkrát objavilo už v polovici apríla.
Ďalej uviedol, že rýchlemu prenosu choroby napomohlo zrušenie protipandemických opatrení vo väčšine Európy v posledných mesiacoch.

Anketa:
Chystáš sa tento rok na hudobný festival?
Áno, už sa neviem dočkať.
Tento rok mi to nevyjde. 
Ešte neviem.
Áno, už sa neviem dočkať.
62 %
Tento rok mi to nevyjde. 
22 %
Ešte neviem.
16 %

WHO zdôrazňuje, že hoci mnohé doterajšie prípady opičích kiahní súviseli so sexuálnou aktivitou, vírus môže postihnúť kohokoľvek. Hans Kluge potvrdil, že rozsiahle opatrenia ako v prípade koronavírusu nebudú vzhľadom na spôsob šírenia opičích kiahní potrebné. „Ale – a to je dôležité – stále nevieme, či budeme schopní úplne obmedziť jeho šírenie.“

Domov
Zdieľať
Diskusia