Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2022, 21:20
Čas čítania 0:40
Jana Chovancová TASR

SHMÚ: Počas stredajšej noci sa môžu na Slovensku vyskytnúť búrky s krúpami

NEWS BÚRKA POČASIE SHMÚ SILNÉ BÚRKY
Uložiť Uložené

Počas stredajšej noci a rána sa môžu najmä na západnom a strednom Slovensku vyskytnúť búrky sprevádzané prudkými lejakmi a krúpami.

Počas stredajšej noci a rána sa môžu najmä na západnom a strednom Slovensku vyskytnúť búrky sprevádzané prudkými lejakmi a krúpami. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal prvostupňové výstrahy.

Výstraha platí od polnoci do šiestej hodiny ráno. Ohrozené sú najmä tieto kraje: Bratislavský, Trnavský, Nitriansky, Trenčiansky a väčšina Žilinského kraja. 

Výstraha platí aj pre okresy Krupina, Banská Štiavnica, Žarnovica a Žiar nad Hronom, niektoré okresy Žilinského a Banskobystrického kraja, ako aj okresy Rožňava a Poprad. 

Anketa:
Máš rád búrky?
Áno, rád ich sledujem.
Nie, bojím sa ich.
Je mi to jedno, pokiaľ som doma v bezpečí.
Áno, rád ich sledujem.
60 %
Nie, bojím sa ich.
18 %
Je mi to jedno, pokiaľ som doma v bezpečí.
22 %

Intenzita sprievodných javov je v tomto ročnom období bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Búrky môžu obmedziť ľudské aktivity a ohroziť zdravie. „Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov,“ uvádzajú meteorológovia.

Ťažkosti a škody na porastoch a objektoch môže spôsobiť najmä vietor, ktorý bude v nárazoch dosahovať od 65 do 85 kilometrov za hodinu. Konáre a stromy sa môžu počas búrky polámať a vietor môže spôsobiť škody aj na strechách domov. „Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie,“ upozornil SHMÚ.

Domov
Zdieľať
Diskusia