Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2022, 18:21
Čas čítania 0:56
Jana Chovancová TASR

Zuzana Čaputová: Ukrajina patrí do Európskej únie. Toto povedala v ukrajinskom parlamente

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE VOLODYMYR ZELENSKYJ ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Prezidentka Zuzana Čaputová pricestovala na návštevu Ukrajiny, kde sa stretla s prezidentom Volodymyrom Zelenským a vystúpila s príhovorom pred poslancami ukrajinského parlamentu.

Prezidentka Zuzana Čaputová pricestovala v utorok ráno na návštevu Ukrajiny, kde sa stretla s prezidentom Volodymyrom Zelenským a vystúpila tiež s príhovorom pred poslancami ukrajinského parlamentu. 

Ukrajina patrí do Európskej únie. Táto veta zaznela z úst slovenskej prezidentky pred celým ukrajinským parlamentom. Zdôraznila, že urobí všetko pre to, aby sa Ukrajina stala súčasťou Európskej únie.

„Ukrajina patrí do Európskej únie a bude jej súčasťou. Slovensko a ja osobne urobíme všetko pre to, aby sa tak stalo čo najskôr, a budem o tom aj naďalej hovoriť s ďalšími lídrami,“ zdôraznila v príhovore.

Zuzana Čaputová zároveň povedala, že Slovensko podporí všetky snahy o mierové urovnanie vojny, ktorú Rusko rozpútalo. „Ale iba za podmienok, ktoré určíte vy, napadnutý a hrdinsky sa brániaci ukrajinský národ,“ dodala s vierou, že Ukrajina vojnu vyhrá. „Preto pomáhame a budeme naďalej pomáhať aj v tomto smere. Prednedávnom to bol obranný systém S-300 či odmínovacie zariadenia a munícia, onedlho to budú húfnice Zuzana.“

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Prezidentka poukázala na fakt, že Rusko vedie vojnu proti Ukrajincom dlhodobo. „Konflikt sa nezačal barbarským úderom rakiet v pochmúrne februárové ráno roku 2022. Začal sa dávno predtým, masívnou propagandou popierajúcou vašu štátnosť, vašu národnú či kultúrnu identitu, váš jazyk,“ povedala s tým, že Západ za osem rokov neurobil dosť na to, aby Moskvu zastavil.

Podľa prezidentky nejde ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi iba o kúsok Donbasu či Krym, ale „chce Ukrajinu zničiť“.

Videozáznam z prejavu na Ukrajine zdieľala prezidentka na svojej sociálnej sieti.

Domov
Zdieľať
Diskusia