Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júna 2022, 10:30
Čas čítania 2:31
Martin Adam Pavlík

PLAYLIST TÝŽDŇA: Novinka Post Malonea plná vzácnych hostí, metalová nálož od Bleed from Within aj hravá slovenská elektronika

PLAYLIST TÝŽDŇA: Novinka Post Malonea plná vzácnych hostí, metalová nálož od Bleed from Within aj hravá slovenská elektronika
Zdroj: Getty Images/Erika Goldring/WireImage
HUDBA HUDBA HUDOBNÉ NOVINKY PLAYLIST TÝŽDŇA TOP 5 HUDOBNÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Zisti, aká nová hudba vychádza v najbližších dňoch a stojí za vypočutie.

Ak si už vyčerpal svoje zdroje na hľadanie novej muziky, nezúfaj, opäť ti prinášame výber tých najlepších albumov či singlov tohto týždňa. V tom minulom napríklad potešil všetkých milovníkov britpopu Liam Gallagher albumom C’mon You Know alebo Alfie Templeman nahrávkou Mellow Moon. Starí rockeri si zase prišli na svoje vďaka novinke Diamond Star Halos od Def Leppardu.

Tento týždeň ponúknu fanúšikom novú hudbu výstrední metalisti v kostýmoch GWAR, sympatické ženské trio s ležérnym prejavom a surovým zvukom Horsegirl a debutové elpéčko konečne vydá talentovaná Jasmyn. Ak máš chuť na niečo tanečné a jemne experimentálne, rozhodne jej daj šancu. Poďme však už k hlavným chodom. 

1. Post Malone – Twelve Carat Toothache

Dvadsaťšesťročný Kalifornčan sa po troch rokoch vracia na scénu, aby ovládol rebríčky a konečne prelomil kliatbu a premenil aspoň jednu nomináciu na najprestížnejšiu cenu Grammy. Doteraz ho nominovali až deväťkrát, no ani raz sa mu nepodarilo zvíťaziť. 

Twelve Carat Toothache vychádza 3. júna a obsahuje až 14 skladieb, paradoxne však pôjde o zatiaľ najkratší album rapera – bude mať dokopy 45 minút. Tešiť sa môžeš na viacero hostí. Maloneho doplnia Kid Laroi, Gunna, Doja Cat či Weeknd. K štvrtej štúdiovke vydal dva single, pričom na poslednom Cooped Up hosťoval ďalší vzácny hosť Roddy Ricch.

2. Poliça – Madness

Ak chceš prebádať nové svety, zasniť sa či totálne vypnúť, Poliça ťa rada vezme na vzrušujúcu prechádzku, po ktorej už nikdy nebudeš ako predtým. Šarmantná speváčka Channy Leaneagh ti so širokým úsmevom podá ruku a okamžite ťa zhypnotizuje ťahavými tónmi aj pomalým sexy tancom.

Výrazné synthy a hutná basgitara si ťa postupne omotajú okolo prsta a dvaja bubeníci ti rytmickými argumentmi predvedú, prečo musia byť práve štyria. Poliça je fascinujúce kvarteto z Minnesoty, ktoré si ihneď zamiluješ, ak máš rád hravú elektroniku mixnutú trip-hopom či alt-rockom. Jeho novinka Madness ponúka sedem atmosférických skladieb s ponurými textami a krásnou hudbou, ktorú si jednoducho musíš vypočuť.

3. Bleed from Within – Shrine

Do metalového sveta rozkopli drzo dvere ešte v roku 2005 a odvtedy rozhodne nezaháľali. Shrine bude už ich šiestou nahrávkou, medzitým vydali ešte tri EP. Piati Škóti z Glasgowa ťa opäť znepokoja, vystrašia, no zároveň ti obohatia a rozšíria obzor. Poriadne temné či provokatívne texty, šialené blastbeaty aj krásne prechody medzi čistým vokálom a agresívnym growlingom. 

Bleed from Within si berie to najlepšie zo súčasného metalcoreu aj groove metalu a spája to do funkčného celku, ktorý poteší aj najväčších skeptikov. Nájdeš tam okrem vysoko skreslených gitár aj sláčiky či klávesy, ktoré všetko mierne zjemnia a vykompenzujú, zároveň dodajú potrebnú veľkoleposť a naliehavosť. Ak sa nebojíš, rozhodne ochutnaj. 

4. Angel Olsen – Big Time

V prípade, že si budeš chcieť po extrémnom náklade od chlapíkov vyššie pustiť niečo prístupnejšie a ľahšie so štipkou retra, charizmatická 35-ročná Američanka Angel Olsen z Missouri ti rada pomôže. Jej príjemný indie-folk či country baví hádam čoraz viac. Cítiť, že hudobne zreje a teší sa zo života. Dodáva poslucháčom dávku optimizmu a nádeje, že prídu lepšie časy.

Srší z nej zároveň elegancia, sebavedomie, ale aj dôležitá pokora. Angel Olsen je bezpochyby plnohodnotnou umelkyňou, ktorá robí hudbu s maximálnym citom a bez kalkulu. Ide jednoducho prirodzene, od srdca. Práve preto je Big Time taký úprimný a baví počúvať aj opätovne. 

5. Zoo and Aquarium – Sealed

Nu jazzové rytmy, inteligentná elektronika s postrockovou gradáciou a hravo sa meniacimi náladami. Inštrumentalisti Zoo and Aquarium z Bratislavy sa stále úspešne bránia škatuľkám. Radšej behajú hore-dole naprieč viacerými žánrami, skúšajú nové veci bez štipky strachu a neprestávajú prekvapovať, akoby to bolo ich poslanie. 


V roku 2018 vydali skvelý album Free Range, ktorý charakterizovala najmä fascinujúca nepredvídateľnosť, 1. júna sa pripomenuli novým EP s názvom Sealed. Ako avizovali na Facebooku, plánujú ho aj pokrstiť v Pink Whale bare 10. júna. Na ňom dokonca pôvodné trio hudobníkov doplní multiinštrumentalista Sasha Mamaev, ktorý stvárnenie nových aj starých skladieb oživí saxofónom, basgitarou či syntetizátormi.



Domov
Zdieľať
Diskusia