Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2022, 19:07
Čas čítania 1:13
Martin Mičuda

Maserati MC20 prichádza o strechu, nová verzia Cielo posádke ponúkne vietor vo vlasoch

Maserati MC20 prichádza o strechu, nová verzia Cielo posádke ponúkne vietor vo vlasoch
Zdroj: Maserati
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY MASERATI
Uložiť Uložené

Vyše roka a pol po odhalení prelomového modelu značky Maserati spoznávame aj jeho verziu bez strechy.

Keď automobilka Maserati v roku 2020 po niekoľkonásobnom presúvaní konečne odhalila svoj úplne nový model, išlo o veľkú vec. Kupé MC20 (Maserati Corse 2020) má totiž predstavovať akúsi novú éru značky, ktorá má nadviazať na slávnu minulosť.

Už v čase predstavenia bolo pritom všeobecne známe, že skôr či neskôr sa na scéne objaví aj druhý karosársky variant, ktorý zastúpi otvorené vyhotovenie bez strechy. To sa predstavuje práve teraz, a to pod názvom Cielo.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Samozrejme, zmenou je práve riešenie strechy, s čím prichádza aj upravený základný stavebný kameň, čiže monokok. Ten má docieliť vyššiu tuhosť karosérie vzhľadom na to, že vo variante bez strechy chýba dôležitá časť opory karosérie.

Maserati pritom siahlo po pevnej vyklápacej streche, s ktorou je možné manipulovať do rýchlosti 50 km/h, samotný proces pritom trvá len 12 sekúnd. Zaujímavosťou je, že aj v zatvorenom stave môže mať posádka nebo nad hlavou. Auto totiž disponuje priehľadným panelom z chromatického skla s PDLC technológiou (Polymer Dispersed Liquid Crystal) – sklo môže byť priehľadné alebo stlačením tlačidla stmavne.

Maserati, MC20, Cielo,
Zdroj: Maserati

Okrem nového riešenia strechy decentné zmeny evidujeme aj v oblasti krytu motora, no a do ponuky sa začlenili nové dizajny diskov kolies. Tie môžu byť aj karbónové, vďaka ktorým dochádza k zníženiu hmotnosti. Otvorený spyder Cielo pritom váži len o 65 kilogramov viac ako klasický derivát kupé. S ním, pochopiteľne, zdieľa samotné srdce, ktoré ponúka rovnaké výkonnostné parametre. 

Odporúčané
Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? 25. mája 2022, 14:30

Úplne nový 3-litrový agregát V6 twin-turbo pod označením Nettuno disponuje výkonom 463 kW/630 koní a krútiacim momentom 730 Nm. Nie je však vylúčené, či sa časom pod kapotou neobjaví aj iný spaľovací agregát, navyše, Maserati už pri predstavení nového MC20 potvrdilo, že v pláne je aj čisto elektrická verzia.

Rýchlostné parametre nového vyhotovenia zatiaľ špecifikované neboli, je však jasné, že budú veľmi podobné, ak nie identické, ako v prípade kupé – akcelerácia z 0 na 100 km/h za 2,9 sekundy, maximálna rýchlosť je 325 km/h.

Maserati, MC20, Cielo,Maserati, MC20, Cielo,Maserati, MC20, Cielo,Maserati, MC20, Cielo,
Zobraziť galériu
(14)
Domov
Zdieľať
Diskusia