Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2022, 8:30
Čas čítania 1:08
Martin Mičuda

Športová divízia Volkswagen R oslavuje 20. výročie špeciálnym, najvýkonnejším Golfom v histórii

Športová divízia Volkswagen R oslavuje 20. výročie špeciálnym, najvýkonnejším Golfom v histórii
Zdroj: Volkswagen
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY VOLKSWAGEN
Uložiť Uložené

Limitovaný Golf R s podtitulom 20 Years sa bude vyrábať len jeden rok.

Automobilka Volkswagen tento rok oslavuje okrúhle 20. výročie svojich vrcholných športových vyhotovení s písmenom R, teda divízie Volkswagen R GmbH. Pri tejto príležitosti prináša na trh špeciálny oslavný model Golf R s podtitulom 20 Years, ktorý odkazuje práve na prvý erkový Volkswagen – Golf R32 z roku 2002.

Špecialitka štandardne prichádza s 19" diskami, ktoré môžu byť voliteľne lakované v charakteristickom modrom odtieni lapiz blue. Zaujímavosťou je, že Volkswagen zákazníkom v rámci konfigurácie ponúka aj špičkové pneumatiky Michelin Cup 2.

Odporúčané
Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? 25. mája 2022, 14:30

Golf R 20 Years je ďalej rozpoznateľný podľa väčšieho zadného krídla z balíka R Performance, modrých plakiet R a čísla 20 na stĺpiku B. V štandardnej výbave je aj výfukové potrubie z dielne Akrapovič s titánovými koncovkami. Ďalším poznávacím detailom je podsvietenie nástupného priestoru, kde pôvodné logo R dopĺňa ešte aj číslica 20. V interiéri si miesto našli početnejšie zastúpené karbónové dekóry.

Volkswagen, Golf R,
Zdroj: Volkswagen

Zaujímavejší však je pohľad pod kapotu. Tam sa, samozrejme, nachádza osvedčený štvorvalec 2.0 TSI, Volkswagen však pri oslavnej edícii siahol po navýšení výkonu. Z pôvodných 235 kW/320 koní totiž výkon poskočil až na úroveň 245 kW/333 koní. Stal sa tak najsilnejším sériovo vyrábaným Golfom v histórii značky.

Dynamické parametre zatiaľ automobilka nespresnila, informuje však o väčšej výbušnosti – úpravou škrtiacej klapky má byť zaručená pohotovejšia odozva motora a promptnejšie reakcie na plynový pedál.

Odporúčané
Čím si ťa nová A3-ka najviac získa? Zisťovali sme v teste 4. generácie prémiového kompaktu od Audi Čím si ťa nová A3-ka najviac získa? Zisťovali sme v teste 4. generácie prémiového kompaktu od Audi 29. septembra 2020, 13:05

Asi ťa neprekvapuje, že rovnako ako „klasický“ Golf R, aj edícia 20 Years má štandardne dodávanú 7-stupňovú prevodovku DSG a pohon 4Motion s režimom Drift. Novinkou však je tzv. Emotional Start, teda funkcia, ktorá pri naštartovaní vytočí motor do vyšších otáčok a zaručí sprievodnú prenikavejšiu zvukovú kulisu. Golf R 20 Years sa zároveň stane limitovanou edíciou – Volkswagen však nehovorí o počte kusov, obmedzená teda bude časovým obdobím výroby, a to približne na jeden rok.

Volkswagen, Golf R,Volkswagen, Golf R,Volkswagen, Golf R,Volkswagen, Golf R,
Zobraziť galériu
(12)
Domov
Zdieľať
Diskusia