Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2022, 12:30
Čas čítania 11:14
Adam Novosad

Lasky z Pary: Matúša Valla občas musíme upratať, keď zavelí, akoby bol na magistráte, ale náš vzťah sa nijak nezmenil (Rozhovor)

REFRESHER PARA (KAPELA)
Uložiť Uložené

Tomáš Šedivý alias Lasky z Pary nám porozprával nielen o pripravovanom novom albume kapely, ale aj o tvorivom procese chalanov na chalupe, domácom tour de bar počas lockdownu a vzťahu s Matúšom Vallom, odkedy sa stal primátorom.

„Myslím si, že vznikne rovnako kvalitný album, aj keď voľby vyhrá, aj keby voľby prehral. Keby ich prehral, tak by si našiel inú činnosť, ako napríklad architektúru. On je taká motorová myš, vždy si niečo hľadá, čomu sa bude venovať,“ hovorí Tomáš Šedivý alias Lasky z kapely Para na margo blížiacich sa volieb, v ktorých bude znovu kandidovať basgitarista kapely Matúš Vallo. Para sa pritom koncom roka chystá nahrávať nový album. 

„Na tej chalupe v lete, samozrejme, niektorí požívame rôzne nápoje, ale trebárs konkrétne Matúš Vallo je motor a abstinent, takže sa nedá presne zhodnotiť, nakoľko tvoríme hudbu pod parou a nakoľko za triezva,“ smeje sa Lasky pri odpovedaní na otázku, či chalani z Pary na svojej tradičnej letnej chalupe tvoria novú hudbu pod parou.

S hudbou sa tak skoro skoncovať nechystá, dokonca si vie predstaviť, že Para bude hrávať až do bodu, keď budú mať všetci nad 70 rokov. „Ja osobne to milujem natoľko, že by som rád zomrel na pódiu,“ konštatuje.

para, lasky
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

V minulosti si hovoril, že ťa už ani nebaví spievať niektoré skladby Pary.

Je pravda, že niektoré pesničky ma už hrať nebaví. Keď pesničku, ako v našom prípade, hráš možno viac ako tisíckrát, je logické, že ťa v pôvodnom znení prestáva baviť. Na druhej strane naše staré pesničky ľudia jednak stále chcú a jednak je hlúpe povedať, že nemám rád svoje „dieťa“, ktoré sme kedysi vytvorili. Ale pesničky sa vždy dajú upraviť tak, aby človeku až tak neliezli na nervy.

Ako kapela ste si už založili viacero konverzácií na Whatsappe. Ako to vyzerá, keď sa chcete dohodnúť, že idete nahrávať nový singel?

Tvorba nového singla je veľmi náročná. Na začiatku roka si zvykneme dohodnúť spoločný týždeň, ktorý zvyčajne pripadne na leto, keď sú dovolenky a všetci budú mať viac času. Takto tradične trávime týždeň na chalupe, ktorý by mal byť pre nás posvätný. Je to pre nás ako taký teambuilding spojený s vyrábaním nového materiálu.

Samozrejme, na chalupu nejdeme s prázdnymi rukami. Na chalupe je to však sústredená týždňová kreatívna činnosť, ktorú prerušujeme len takými milými vecami, čo sa na chatách zvyknú robiť, ako sedenie pri ohni a trepkanie do večera. Je to však predovšetkým sústredená pracovná aktivita.

Zvyčajne mám veľa pripomienok, ale keďže mám nulové záverečné slovo k tomu, ako by mala znieť hudba, tak môžem hovoriť len do textu.

Rád rozprávaš, že si Bratislavčan, ale hudbu chodíte tvoriť na chalupu do prírody. 

Ja sám nie som tvorcom hudby, takže u mňa to je komplikované. Aj keď je väčšina z nás Bratislavčanov, chalani si tú chalupu v mladosti zamilovali, keď tam chodili možno ešte ako skauti. Je to inšpiratívna záležitosť. Čistá obloha, naokolo žiadny svetelný smog, naozaj je tam veľa inšpiratívnych momentov ako les, srnky.

Lasky, Para
Zdroj: Instagram/Lasky

Keď dnes tvorenie novej hudby na chalupe porovnáš s tým, ako ste sa na chate vedeli odviazať kedysi, bolo to oveľa divokejšie?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 115058 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či kedysi tvorili chalani novú hudbu Pary na chalupe divokejšie ako dnes.
  • Či Lasky počas korony nerozmýšľal nad tým, že by zavesil kariéru s Parou na klinec.
  • Prečo ho minule niekto stretol na koncerte Horkýže Slíže v Humennom.
  • Či sa na nový album nechystajú nahrať pesničky pre mladšie publikum.
  • Prečo by chcel najradšej zomrieť na pódiu.
  • Ako si spravil svoj obľúbený tour de bar priamo doma – od kúpeľne až do garáže.
  • Prečo už dnes podľa neho nie je centrum Bratislavy miestom pre domácich. 
  • Či by bol rád, keby Matúš Vallo prehral voľby a viac sa venoval Pare.
Domov
Zdieľať
Diskusia