Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2022, 20:03
Čas čítania 0:51
Tímea Krauszová

Vladimír Lengvarský pozastavil usmernenie, podľa ktorého transrodoví ľudia nemusia podstúpiť povinnú kastráciu

NEWS LGBT+ SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Odborníci vypracovali podklady pre prelomové usmernenie, ktoré malo transrodovým ľuďom uľahčiť život. Minister jeho platnosť pozastavil.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pozastavil platnosť usmernenia, ktoré transrodovým ľuďom umožňovalo zmeniť si rod v dokladoch aj bez povinnej kastrácie. Momentálne je potrebné prijať štandardné terapeutické postupy, potom bude usmernenie znovu platiť, informuje Postoj.

Znovu po starom

Zmena metodiky pri práci s transrodovými ľuďmi sa stretla s veľkou podporou odborníkov, ktorí s transrodovými ľuďmi pracujú, aj expertov na ľudské práva. Na základe viacerých podnetov Výboru pre práva LGBTI osôb, vtedajšej verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej a odbornej obce zriadilo ministerstvo v roku 2019 odbornú skupinu, ktorá podklady pre usmernenie pripravovala dva roky.

Nový dokument sa však nepozdával konzervatívnym politikom, ktorí voči nemu naliehali. Tlaku napokon Lengvarský podľahol a v stredu 11. mája vydal pokyn na pozastavenie platnosti usmernenia. Platnosť je zastavená až dovtedy, kým sa nevydá štandardný diagnosticko-terapeutický postup, potvrdil rezort pre denník Postoj.

Ide o postup pri diagnostike a liečbe osoby s diagnózou F 64.0 (transsexualizmus), kde by mali byť podrobne rozpracované kroky medicínskej tranzície. Tá je pre tú úradnú nevyhnutnou, vypracovanie postupu však môže trvať aj roky.

Nové usmernenie prinieslo viacero pozitívnych zmien pre transrodových ľudí. Podľa organizácie Inakosť:

  • posilňuje právnu istotu a transparentnosť,
  • ruší prax nútených kastrácií, takže si transrodoví ľudia po novom môžu vybrať medzi hormonálnou liečbou a chirurgickými zákrokmi,
  • a poskytuje odbornú prax pre osobu vykonávajúcu lekársky posudok o zmene pohlavia.
Domov
Zdieľať
Diskusia