Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2022, 23:30
Čas čítania 5:29
Adrián Lukáč

F1: Z pokojnej Veľkej ceny Miami napokon obrovská dráma v závere. Verstappen porazil obe Ferrari, Russell opäť pred Hamiltonom

F1: Z pokojnej Veľkej ceny Miami napokon obrovská dráma v závere. Verstappen porazil obe Ferrari, Russell opäť pred Hamiltonom
Zdroj: Getty Images/Mark Thompson
ŠPORT FORMULA 1
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Max Verstappen v tejto sezóne vyhral každú Veľkú cenu, ktorú dokončil.

Jedna z najočakávanejších Veľkých cien v sezóne patrí Maxovi Verstappenovi. V Miami získal plný počet bodov a opäť ukrojil z náskoku Leclerca na šampionáte. Monacký pretekár skončil druhý, Sainz tretí. Pérez po technických problémoch v prvej polovici pretekov na štvrtom mieste. Russell aj s dávkou šťastia v podobe výjazdu bezpečnostného vozidla znovu porazil Hamiltona. Prinášame ti priebeh celého víkendu Veľkej ceny formuly 1 v Miami.

Katastrofálny úvod víkendu pre Verstappena a Sainza 

Nový okruh v Miami bol pre tímy obrovskou výzvou. Na dvoch piatkových tréningoch sa počítalo každé odjazdené kolo, na čo doplatil najmä úradujúci majster sveta Max Verstappen, ale aj pilot Ferrari Carlos Sainz. Holandský pretekár pre problémy s prehrievaním monopostu odjazdil na prvom tréningu iba 14 kôl. Menej odjazdil len Valtteri Bottas, ktorý v polovici tréningu nezvládol svoj monopost a skončil v bariére. Najväčším prekvapením prvého tréningu bolo druhé miesto Georgea Russella na Mercedese.

Druhý tréning bol pre Verstappena ešte horší. Na trať sa vzhľadom na výmenu prevodovky dostal až v polovici, no okamžite po výjazde z boxov hlásil problémy so zatáčaním monopostu. Na trati bol len jedno pomalé kolo, počas ktorého mu dokonca začala horieť brzda, a zamieril opäť do boxov. Piatok sa teda pre jednotku Red Bullu skončil katastrofálne. Odjazdil minimum kôl a nenazbieral takmer žiadne dáta, ktoré sú na novej trati extrémne dôležité. Ešte o niečo horšie na druhom tréningu dopadol Carlos Sainz, ktorý tento víkend nutne potreboval dobrý výsledok. Nezvládol však prejazd pomalou časťou trate, dostal šmyk a svoje Ferrari rozbil. Opäť zaujali Mercedesy, tentoraz oba. Russell vyhral druhý tréning, Hamilton skončil štvrtý a zdalo sa, že strieborné šípy by po slabom úvode sezóny mohli byť späť v boji o pódiá.

Odporúčané
Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez 25. marca 2024, 9:30

Sobotný, tretí tréning už bol v podaní Verstappena aj Sainza bezproblémový. Najrýchlejší čas zajazdil Pérez na Red Bulle, nasledovaný Leclercom na Ferrari a Verstappenom v druhom Red Bulle. Sainz skončil siedmy. Mercedesy po skvelom piatku spadli na pätnáste a sedemnáste miesto. O jedinú červenú vlajku sa postaral Esteban Ocon, ktorý havaroval takmer totožným spôsobom ako Carlos Sainz v piatok. Keďže poškodenia monopostu Alpine boli pomerne rozsiahle a jeho oprava si vyžiadala veľa času, Francúz sa touto nehodou vyradil aj z účasti v kvalifikácii.

V kvalifikácii prvý rad pre Ferrari

Prvá časť kvalifikácie veľké prekvapenia nepriniesla. Vypadli oba Williamsy, Zhou na Alfe Romeo, ktorý mal pri svojom poslednom pokuse smolu na premávku, a Magnussen na Haase. V druhej časti sa o prekvapujúce vypadnutie postaral Russell. Počas rýchlych kôl neustále zápasil so svojím Mercedesom a pretrvávajúcim poskakovaním. Nedokázal poskladať dobré kolo a obsadil len dvanástu priečku. Za ním skončili Vettel, Ricciardo a Schumacher. Smoliarom Q2 bol Alonso, ktorý vo svojom rýchlom kole narazil na Sainza v časti pomalých zákrut, čo ho stálo cenné desatiny a napokon aj vypadnutie.

V Q3 si to podľa očakávaní o pole position rozdali Ferrari s Red Bullmi. Po prvých pokusoch bol na prvej priečke Verstappen o 64 tisícin sekundy pred Leclercom a o 80 tisícin sekundy pred Sainzom. Pérez zaostal o vyše pol sekundy a patrila mu priebežná štvrtá priečka. V záverečných pokusoch sa nám poradie premiešalo. Verstappen urobil v prvom sektore chybu a musel si vystačiť s časom z prvého ostrého kola. Obe Ferrari sa však dokázali zlepšiť a napokon si pole position vybojoval Leclerc o 190 tisícin sekundy pred Sainzom. Tretí skončil Verstappen a štvrtý Pérez. Prvý rad na štarte teda patril Ferrari, druhý rad Red Bullu. Skvelým výkonom sa blysol piaty Bottas a šiesty Hamilton.

V pretekoch Verstappen nemal konkurenciu, Russell aj so šťastím opäť pred Hamiltonom

Ešte pred úvodnými pretekmi sa o rozruch postaral Aston Martin, ktorý mal problémy s teplotou paliva a oba jeho monoposty museli štartovať z boxovej uličky. Štart Veľkej ceny Miami prebehol pokojne a bez väčších incidentov. Na čele výborne odštartoval najmä Verstappen, ktorý sa v prvej zákrute dostal na druhé miesto cez Sainza. Skvelý štart mal aj Alonso, ktorý sa v poradí posunul o štyri priečky nahor. Naopak, Hamilton pri snahe dostať sa dopredu prebrzdil, následne do neho jemne ťukol Alonso a britský pilot prišiel hneď o dve pozície.

Odporúčané
Formula 1 v Las Vegas: Oslnivé predstavenie prinieslo adrenalín aj mimo trate Formula 1 v Las Vegas: Oslnivé predstavenie prinieslo adrenalín aj mimo trate 20. marca 2024, 11:00

Verstappen s Leclercom sa okamžite odtrhli od zvyšku poľa a začal sa boj o prvú priečku. Niekoľko kôl sa rozdiel medzi nimi pohyboval v rozmedzí od jednej do jeden a pol sekundy. V ôsmom kole sa však Verstappen výrazne priblížil Leclercovi a následne v deviatom kole ho s aktivovaným systémom DRS v cieľovej rovinke predbehol a pomerne rýchlo si vypracoval viac ako dvojsekundový náskok. Poradie na čele sa nám stabilizovalo a o vzrušenie sa starali najmä súboje v druhej desiatke a prvé zastávky v boxoch.

Na útok sa chystal aj Pérez, no keď sa konečne dostal do DRS okna za Sainza, náhle prišiel o značnú časť výkonu a v priebehu jedného kola stratil viac ako štyri sekundy. Napokon sa mu podarilo technické problémy vyriešiť zmenou nastavení na volante a pokračoval v pretekoch, no v tej chvíli už bol Sainz v nedohľadne. Zastávky v boxoch poradím na čele nepohli a zdalo sa, že o pódiových priečkach je už v polovici pretekov rozhodnuté. Verstappen si postupne vypracoval pohodlný, viac ako sedemsekundový náskok pred druhým Leclercom. Tretí Sainz strácal už vyše 20 sekúnd na lídra a štvrtý Pérez ešte o 5 viac. Bavili nás však súboje v druhej polovici poradia.

Jediný, kto ešte mohol zamiešať poradie v prvej desiatke, bol Russell, ktorý išiel na opačnej stratégii na priebežnom piatom mieste a vyčkával na prípadný safety car. A ten prišiel v ideálnom momente. Norris spravil pri predbiehaní Gaslyho chybu a po kontakte havaroval. Najskôr virtuálny safety car a potom aj ten klasický boli pre Russella ako na zavolanie, čo britský mladík okamžite využil. Po štarte z dvanástej priečky tak bol z ničoho nič siedmy, hneď za Hamiltonom, ktorý štartoval zo šiestej priečky. Navyše Russell mal obutú čerstvú zmes stredne tvrdých pneumatík oproti ojazdeným hardom, ktoré mal Hamilton. Schyľovalo sa teda k tvrdému boju nielen o víťazstvo na čele, ale aj v rámci tímu Mercedes.

Po reštarte pretekov sme v záverečných kolách boli svedkami napínavého súboja o víťazstvo medzi dvojicou Verstappen – Leclerc a zároveň o tretiu priečku medzi dvojicou Sainz – Pérez. V oboch prípadoch si to vedúci jazdci z dvojice postrážili a poradie na prvých štyroch priečkach sa do konca pretekov nezmenilo. V prípade Péreza za to mohol aj fakt, že mu pre technické problémy celý čas chýbal výkon 26 koní. Medzi dvojicou Hamilton – Russell sa však pozície menili, a to hneď niekoľkokrát. Napokon z tohto súboja vyšiel úspešnejšie Russell, ktorý svoju pneumatikovú výhodu pretavil v zisk piateho miesta a je teda stále jediným pilotom, ktorý sa v tejto sezóne umiestnil v top 5 vo všetkých pretekoch.

Odporúčané
KVÍZ: Si fanúšikom formuly 1? Vyskúšaj odpovedať na všetky otázky bez chyby KVÍZ: Si fanúšikom formuly 1? Vyskúšaj odpovedať na všetky otázky bez chyby 6. júna 2023, 10:30

Súbojov vzadu bolo po reštarte toľko, že sme to nestíhali sledovať ani my a ani réžia, ktorá bola počas celých pretekov výrazne oneskorená. Konečné poradie na bodovaných priečkach bolo nasledujúce: Verstappen, Leclerc, Sainz, Pérez, Russell, Hamilton, Bottas, Ocon, Alonso a Albon. 

Leclerc stále lídrom šampionátu, no Verstappen sa blíži

Poradie na čele oboch šampionátov zostalo nezmenené, no rozdiely sa zmenšili. Na šampionáte jazdcov stále vedie Leclerc, no už len o 19 bodov pred druhým Verstappenom. Tretí je Pérez so stratou 38 bodov. Na šampionáte konštruktérov je na čele Ferrari o 6 bodov pred druhým Red Bullom a o 62 bodov pred tretím Mercedesom.

Najbližšia Veľká cena je na programe už o dva týždne v Španielsku.

Domov
Zdieľať
Diskusia