Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2022, 8:30
Čas čítania 2:42
Dominik Vetrák

Vysvetľujeme poslednú časť Moon Knighta a potitulkovú scénu. Zmenil seriál nejako svet Marvelu?

FILMY A SERIÁLY MOON KNIGHT
Uložiť Uložené

Seriál Moon Knight od Disney+ sa skončil po 6 epizódach. Čo sa stalo na samotnom konci?

V článku sa nachádzajú spoilery.

Moon Knight sa po šiestich epizódach skončil a my sme na konci dostali viacero odpovedí. Väčšinu z nich si však divák mohol domyslieť už počas sledovania predošlých častí. Niečo z toho sme uhádli už aj my v predošlom článku, v ktorom sme vysvetľovali, čo znamenajú scény v psychiatrickej liečebni.

 

Vysvetľujeme poslednú časť Moon Knighta a potitulkovú scénu. Zmenil seriál nejako svet Marvelu?

Podstatné je vedieť, že scény v psychiatrickej liečebni neboli skutočné, respektíve nepredstavovali skutočnú realitu, v ktorej postavy žijú. Išlo o miesto, kam unikli pred realitou, ktorá im psychicky ubližovala. 

Odporúčané
RECENZIA: Moon Knight RECENZIA: Moon Knight 4. mája 2022, 17:30

3 rozdielne osobnosti

V tele Marca Spectora existujú minimálne tri rôzne osobnosti. Prvou je originál – Marc Spector. Marc odišiel od svojich rodičov po tom, čo ho jeho matka znenávidela a následne ho dlhé roky psychicky a fyzicky týrala.

Vinila ho za smrť Marcovho mladšieho brata, ktorý sa utopil v jaskyni, kam ho zatiahol Marc. Marc sa snažil vyhnúť týraniu zo strany mamy, a tak si vytvoril druhú osobnosť – Stevena Granta. Vytvoril si ju na základe obľúbeného filmu, ktorého hlavnou postavou bol neohrozený dobrodruh Steven Grant. Vždy keď sa ho matka chystala zbiť, odovzdal kontrolu inej osobnosti.

V seriáli zaznelo, že Marc chcel Stevena ochrániť pred všetkými tými bitkami a krikom od matky. Lenže to by nedávalo zmysel, ak by pri každej bitke od mamy prenechal kontrolu nad telom práve Stevenovi, však? Steven si navyše na nič z toho ani nepamätal.

Z toho nám vyplýva, že existovala aj tretia osobnosť. Tvorcovia na ňu v priebehu seriálu odkazovali hneď niekoľkokrát, no skutočne sme ju uvideli až v potitulkovej scéne na konci šiestej epizódy. Ide o Jaka Lockleyho.

Moon Knight potitulková scéna
Zdroj: Disney+

Kto je Jake Lockley z potitulkovej scény?

V komiksoch ide o taxikára, ktorý pre Moon Knighta získava informácie priamo „z ulice“. Aj v komiksoch bol drsný, no nebol to vyslovene zlý človek a chladnokrvný vrah, ako ho zatiaľ prezentujú tvorcovia seriálu.

Tí však zmenili aj charaktery iných postáv, ako samotného Moon Knighta, Marca Spectora, Mr. Knighta či Stevena Granta. Vôbec sa teda nemôžeme orientovať podľa komiksov, keďže každá postava a osobnosť v seriáli je iná. 

Jake Lockley prevzal ovládanie Marcovho tela v priebehu seriálu viackrát. Najočividnejšie to bolo, keď Marc a Steven nevedeli, čo sa v predošlých okamihoch stalo. Keď sa „prebudili“, našli okolo seba iba mŕtvoly. Bola to práca Jaka Lockleyho, ktorý nepreberá kontrolu nad telom len tak hocikedy, ale až vtedy, keď je situácia ozaj kritická.

Jake je chladnokrvný vrah. Jeho povahu mohlo negatívne ovplyvniť práve fyzické násilie zo strany matky, ktorá tretiu osobnosť neustále mlátila, a tak Jake nepoznal nič iné, len násilie, hnev a nenávisť.

Moon Knight potitulková scéna
Zdroj: Disney+

Stále však nepoznáme jeho charakter ani motivácie, ktoré ho vedú k spolupráci s bohom Konshu. Ten síce dal Marcovi a Stevenovi slobodu, ale s Jakom naďalej spolupracuje, a tak je telo Marca Spectora aj naďalej viazané k identite Moon Knighta (aj keď si to možno Steven a Marc vôbec neuvedomujú).

Zároveň si ani jeden z nich neuvedomuje, že existuje aj tretia osobnosť. Skôr si však myslíme, že Marc o nej vie, ale odmieta o nej Stevenovi povedať, respektíve tieto spomienky a vedomosti podvedome pochováva hlboko vo svojej mysli. Vzhľadom na koniec seriálu je jasné, že sa s Marcom a ostatnými ešte stretneme. Druhá séria seriálu alebo účasť postavy v iných seriáloch a filmoch je teda viac-menej istá.

Layla je nová egyptská hrdinka

S veľkou pravdepodobnosťou uvidíme aj Laylu. V jej prípade je možné, že štúdio Marvel vytvorilo celkom novú a originálnu hrdinku, ktorá nemá pôvod v komiksoch. Marvel tvrdí, že ide o novú verziu postavy menom Scarlet Scarab, aj keď to režisér nechcel potvrdiť. 

Moon Knight potitulková scéna
Zdroj: Disney+

Nevieme, aké schopnosti Layla získava po tom, čo sa stane avatarom (poslom) bohyne Tawaret (hroch z piatej epizódy). Zatiaľ sa zdá, že je to klasický prípad zväčšenej sily a iných ľudských vlastností, ktoré z nej spoločne s lietajúcim kostýmom robia nadčloveka. 

Blade a Dracula?

Pred premiérou seriálu sa na internete špekulovalo o tom, že Ethan Hawke hrá v skutočnosti Draculu a že sa v závere objaví aj postava Blada v podaní herca Mahershalu Aliho, ktorý v nasledujúcich rokoch dostane vlastný film. Ak si však videl poslednú epizódu, vieš, že nič také sa nestalo a šlo o nepravdivé informácie.

Blade
Zdroj: Marvel Studios/The Walt Disney Company
Späť
Zdieľať
Diskusia