Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Inštitút pre zodpovedné hranie. 
3. mája 2022, 13:30
Čas čítania 2:06
Sponzorovaný obsah

Rád tipuješ na výsledky zápasov? Je to neškodná zábava, pokiaľ máš veci pod kontrolou

ZAUJÍMAVOSTI ZÁVISLOSTI
Uložiť Uložené

Program Zodpovedné hranie robí osvetu a pomáha rizikovým hráčom.

Skúšal si tipovať na výsledky zápasov alebo hrať hazardné hry? Je to neškodná zábava, pokiaľ máš všetko pod kontrolou a neovplyvňuje to tvoj život. Nájdu sa aj ľudia, ktorí sa stali závislí a hazard veľmi negatívne poznačil ich život. Ako zistíš, že nastal problém? 

Na Slovensku sa teraz prvýkrát realizuje program Zodpovedné hranie, do ktorého sa zapojili najväčšie stávkové kancelárie – Niké, Fortuna a Tipsport. Spoločne chcú šíriť osvetu a vytvoriť tak bezpečný a kontrolovaný priestor pre hazardné hry. Podľa aktuálneho prieskumu Inštitútu pre zodpovedné hranie až 89 % Slovákov tvrdí, že hry o peniaze považujú iba za zábavu a nie zdroj zárobku. Napriek tomu sú tu riziká a treba byť opatrný

viac informácií
hazard, zodpovedné hranie
Zdroj: Pexels/Aidan Howe

Prečo je zodpovedné hranie dôležité?

Program Zodpovedné hranie má okrem osvety pomáhať ľudom, ktorí to potrebujú, nastaviť jednotnú mieru ochrany a spoločenskej zodpovednosti pre celý trh s hazardnými hrami.

Vieš, prečo je takáto iniciatíva potrebná? „Štát má v oblasti hrania hier veľa pravidiel. Nie vždy však v realite aj fungujú. Preto sme sa s lídrami na trhu – Niké, Fortuna a Tipsport, rozhodli týmto spôsobom otvoriť dialóg všetkých zainteresovaných strán. Zároveň sme cítili potrebu informovať verejnosť o zodpovednom prístupe k hraniu, ktoré má a musí zostať hlavne zábavou,“ vysvetľuje Peter Papanek, riaditeľ Inštitútu pre zodpovedné hranie.

Inštitút pre zodpovedné hranie (IZH) je nezisková organizácia – dobrovoľné združenie subjektov, ktorých cieľom je dlhodobo prispievať k spoločenskej zodpovednosti, prevencii a znižovaniu rizík spojených s hraním hazardných hier na Slovensku. 

Niektorí ľudia hazard a stávky považujú za zábavu, no ich okolie to vníma veľmi negatívne. Kedy sa neškodná voľnočasová aktivita začne považovať za závislosť?

Tieto veci sa ľudia hanbia priznať aj sami pred sebou, pomôcť im však dokáže rodina a priatelia. Všímaj si varovné signály a možno včas odhalíš problém, ktorý môže mať aj vážne následky.

„Odborníci, s ktorými sa rozprávame, sa zhodujú, že hranie, ktoré už narúša či poškodzuje hráčov osobný, rodinný či pracovný život, sa považuje za rizikové. Náš program ponúka aj možnosť, aby ľudia mohli zistiť, ako na tom s hraním sú. Na stránke hrajzodpovedne.sk nájdu, okrem užitočných informácií aj dotazník, môžu sa tak anonymne otestovať. V prípade potreby tam nájdu aj kontakty na odborníkov,“ dodáva Peter Papanek.

otestuj sa anonymne
hazard, zodpovedné hranie
Zdroj: Pexels/Aidan Howe
Stávkové kancelárie (Niké, Tipsport, Fortuna) sa dohodli na vlastnej, dobrovoľnej regulácii nad rámec zákona, ktorou sa zaviazali k dodržiavaniu etických zásad v jednotlivých oblastiach prevádzkovania hazardných hier:

• posilnenie zodpovedného hrania – informovanie zákazníkov o zodpovednom hraní,
• prevencia rizikového správania – včasná detekcia rizikového hráčstva pomocou algoritmu zabudovaného do online prostredia, slúžiaceho pre ich vyhľadávanie a na včasnú a cielenú intervenciu,
• vzdelávanie zamestnancov prevádzkovateľov,
• zodpovedný marketing/reklama,
• monitoring plnenia záväzkov.

Program Zodpovedné hranie odštartuje na Slovensku Týždňom zodpovedného hrania, prebieha od 2.5 do 8.5 a je rozdelený na tri základné piliere:

  • Osveta – Informovať ľudí o tom, čo je to zodpovedné hranie.
  • Prevencia – Ako si nastaviť hranie tak, aby sa nevymklo z rúk? 
  • Pomoc – Ako pomôcť závislým hráčom, alebo tým, ktorí sa k problému blížia.

Mysli na to, že stávkovanie a hazardné hry sú vždy spojené s rizikom, môžu byť zábavné, ale iba pod kontrolou. Ak máš sklony k závislosti, kamoši ti dohovárajú alebo sa tejto aktivite venuješ príliš často, neváhaj si vyplniť anonymný dotazník alebo vyhľadať pomoc odborníka

hraj zodpovedne

Domov
Zdieľať
Diskusia