Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2022, 11:29
Čas čítania 1:21
Adam Novosad

VIDEO: Ľahostajní Slováci si v Nízkych Tatrách vychovali „vlastného medveďa Yogiho“. Zrejme ho budú musieť usmrtiť

NEWS DOMÁCE ZVIERATÁ PRÍRODA TÝRANIE ZVIERAT ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Mladý medveď pochopil, že človek je zdrojom potravy, čo ho zrejme bude stáť život.

Nezodpovední Slováci si v Nízkych Tatrách vychovali vlastného medveďa Yogiho, ktorý stratil plachosť, človeka začal považovať za zdroj potravy, a tak teraz naháňa turistov a nakoniec ho budú musieť ochranári usmrtiť. Takto komentuje výskyt nebojácneho medveďa medzi Trangoškou a Chatou M. R. Štefánika v Nízkych Tatrách lesník Majo Hletko v statuse na Facebooku. 

Osud mladého medveďa podľa lesníka spečatili ľudia, ktorí sa zvieraťu začali prihovárať, približovať sa k nemu a najmä mu poskytovali potravu.

„Učili tak mladého a neskúseného medveďa, že človek nepredstavuje hrozbu,“ hovorí Hletko. Začiatok konca podľa neho nastal, keď sa medveď dostal k nespotrebovaným zvyškom potravín vyhadzovaným z Chaty M. R. Štefánika.

Na priloženom videu v statuse je vidieť muža, ktorý sa k medveďovi približuje na pár metrov, dokonca medveďa provokuje a snaží sa dostať až do bezprostrednej blízkosti zmäteného zvieraťa. Aj takéto správanie je podľa lesníka súčasťou problému.

„Medveď začal zvyšky ľudskej potravy využívať ako pravidelný zdroj potravy, čo v ňom umocnilo ten, pre medveďa najnebezpečnejší ‚reflex‘. Medveď sa naučil, že človek je zdrojom potravy,“ varuje. Teraz stratil plachosť a potravy sa od turistov dožaduje, preto sa na internete šíria videá, ako medveď naháňa ľudí počas prechádzok v prírode.

Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

„Správa sa podobne ako medveď Yogi, ktorý v rozprávke o dvoch medveďoch z Yellowstonu kradol návštevníkom košíky s jedlom,“ konštatuje. Kŕmený medveď je však podľa lesníka mŕtvy medveď, pretože „medveď by si postupom času mohol dokazovať svoju dominanciu voči človeku“.

Podľa lesníka nepripadá do úvahy premiestnenie medveďa, lebo problém by sa iba presunul na iné miesto, rovnako ako zviera nemôže doživotne zostať v zajatí. „Medveď bude musieť byť usmrtený. Doplatí na našu ľudskú ľahostajnosť,“ konštatuje Hletko.

Mohlo by ťa zaujímať:
Anna Záborská chce uzákoniť kastráciu pri zmene pohlavia. Snaží sa zvrátiť krok rezortu zdravotníctva, ktorý ju prestal vyžadovať
Salutoval pred Putinom a v Singapure má pozemky za 3,3 miliardy. Kontroverzný korunný princ dobýja Instagram smiešnymi citátmi
Tajomné podzemné tunely oceliarní Azovstaľ v Mariupole vydržia výbuch atómovej bomby. Prečo Rusi nevedia obrovský komplex dobyť?
Domov
Zdieľať
Diskusia