Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. apríla 2022, 11:30
Čas čítania 1:03
Richard Balog

Českí architekti navrhli bývanie v škandinávskom štýle, ktorému dominujú sofistikované riešenia a drevo

Českí architekti navrhli bývanie v škandinávskom štýle, ktorému dominujú sofistikované riešenia a drevo
Zdroj: BoysPlayNice
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Jednoduchý dom na rozmedzí zástavby a krajiny, ktorý poskytuje ideálne zázemie na život aj tvorbu majiteľov.

Úlomok Škandinávie v Zlínskom kraji. Architekti z ateliéru ValArch navrhli dom pre fotografa s rodinou, ktorý stojí na rozmedzí zástavby a krajiny. Novostavba z roku 2018 sa nachádza v katastrálnom území obce Valašská Bystřice a poskytuje ideálne zázemie na život aj tvorbu.

Architekti čelili prekážkam od prvého momentu. Prekvapil ich pozemok, ktorý leží na rozhraní tretej a štvrtej zóny chránenej krajinnej oblasti Beskydy. Na prvý pohľad vyzeral ako lúka pod lesom, ale klamal nepokosenou trávou. Ideálna nebola ani orientácia parcely, ale nešlo o nič, čo by tím ValArch nezvládol. 

Odporúčané
Apartmánový komplex na golfovom ihrisku, v ktorom stojí 2-izbový byt 325-tisíc eur   Apartmánový komplex na golfovom ihrisku, v ktorom stojí 2-izbový byt 325-tisíc eur 11. apríla 2022, 12:30

Architekti natiahli lúku až na strechu spálne, čím zotreli hranice medzi terénom a domom. Absencia plota podporila prirodzené osadenie do okolia. 

Dispozícia prízemia je rozdelená na spoločnú vstupnú časť, ktorá slúži pre potreby rodiny a zároveň ako vstupný priestor do ateliéru v podkroví. Hlavný obytný priestor je súčasne kuchyňou, jedálňou aj obývacou miestnosťou. 

Samostatné krídlo orientované do záhrady ukrýva rodičovskú spálňu s kúpeľňou, ktorá je spoločná pre celý dom. Podkrovie je rozdelené na polovicu. Prvá časť patrí spomínanému ateliéru s výstupom na zelenú strechu, respektíve lúku a v druhej časti sa nachádza detská izba s výhľadom na valašské kopce.

Celá nehnuteľnosť má úžitkovú plochu 125 štvorcových metrov. Interiéru dominujú sofistikované riešenia, minimalizmus, biela farba a drevo, ktoré plynulo nadväzuje na obklad fasády. Menšie nádvorie je opticky prepojené s priľahlou lúkou a prirodzene splýva s terénom. Ide o hlavnú oázu pokoja a pohody celého domu a majitelia ho využívajú ako obývačku pod holým nebom. 

Náklady na stavbu sa vyšplhali na približne 300-tisíc eur. Vychutnaj si detailnú galériu záberov od BoysPlayNice. 

Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News.

BoysPlayNiceBoysPlayNiceBoysPlayNiceBoysPlayNice
Zobraziť galériu
(22)
Domov
Zdieľať
Diskusia