Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2022, 13:10
Čas čítania 0:50
Jakub Paulík TASR

Ľudí v Buči zabíjali „pre zábavu alebo z hnevu“, vyhlásil starosta. Rusi strieľali na cyklistov aj autá s deťmi

ZAUJÍMAVOSTI BUČA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Podľa starostu Buče si ruské jednotky z mesta spravili „koncentračný tábor“.

Obyvatelia Buče počas prítomnosti ruských vojakov v meste zažívali peklo na zemi. Starosta Anatolij Fedoruk v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera povedal, že jeho ľudí strieľali „pre zábavu alebo z hnevu“. Myslí si, že sa tak Ukrajincom chceli pomstiť za to, že dokázali odporovať.

„Rusi strieľali do všetkého, čo sa hýbalo. Strieľali na okoloidúcich, ľudí na bicykloch, na autá označené nápisom deti. Buča je pomsta Rusov za ukrajinský odpor,“ tvrdí Fedoruk. Rusi podľa starostu zabíjali aj ľudí, ktorí sa odvážali ísť do ulíc hľadať vodu a jedlo. Z Buče tak spravili „koncentračný tábor“, uviedol starosta.

Odporúčané
Psychiater Hunčík: Zamestnávatelia v Maďarsku nútili zamestnancov, aby hlasovali za Orbánov Fidesz. Museli sa odfotiť s lístkom Psychiater Hunčík: Zamestnávatelia v Maďarsku nútili zamestnancov, aby hlasovali za Orbánov Fidesz. Museli sa odfotiť s lístkom 4. apríla 2022, 19:30

Ruská strana pritom bez dôkazov tvrdí, že zábery z Buče sú len nafingovaným predstavením Ukrajiny. Túto konšpiráciu už pritom vyvrátili aj satelitné zábery spoločnosti Maxar Technologies, na ktorých je vidno, že telá na uliciach pribúdali od začiatku marca. Nič teda nenasvedčuje tomu, že by išlo o cielene rozmiestnené mŕtve osoby či dokonca hercov.

Buča však, nanešťastie, podľa ukrajinských predstaviteľov nie je prvá ani posledná. Podobných zverstiev sa vraj ruské jednotky dopustili aj v meste Boroďanka. Generálna prokurátorka Ukrajiny Iryna Venediktovová dokonca tvrdí, že následky ruskej invázie v Boroďanke môžu byť horšie než v Buči. Presný počet obetí zatiaľ nepoznáme.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii News.
Domov
Zdieľať
Diskusia