Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2022, 18:30
Čas čítania 2:42
Dominik Vetrák

Seriál Halo je podareným sci-fi, ktorý robí slávnej hre dobré meno. Zmeny oproti hrám seriálu pomohli byť kvalitnejším

FILMY A SERIÁLY HALO SERIÁL
Uložiť Uložené

Aké sú naše dojmy po 2 častiach seriálu Halo?

Streamovacia služba Paramount+ už odvysielala prvé dve epizódy seriálu Halo a veľa divákov je pozitívne prekvapených. Sci-fi podľa ikonickej videohernej série na Xbox a PC je zatiaľ dosť vydarené. Po prvých dvoch častiach máme hlavne pozitívne dojmy.

O čom je sci-fi príbeh odohrávajúci sa vo vesmíre 26. storočia?

Dej seriálu sa rovnako ako hry zameriava na postavu Mastera Chiefa, vylepšeného, špeciálneho vojaka vesmírnej organizácie UNSC založenej ľuďmi. Príbeh sa odohráva v 26. storočí. Ľudstvo žije na rôznych planétach a vytvára špeciálne vojenské útvary schopné bojovať s agresívnou mimozemskou organizáciou Covenant, ktorá chce ľudstvo vyhubiť. 

Odporúčané
Moon Knight – dojmy po prvej časti novej marvelovky. Oplatí sa seriál s Oscarom Isaacom pozerať? Moon Knight – dojmy po prvej časti novej marvelovky. Oplatí sa seriál s Oscarom Isaacom pozerať? 1. apríla 2022, 10:30

Najsilnejšou zbraňou ľudstva proti nej sú takzvaní Spartans, špeciálne vylepšení vojaci, z ktorých najlepší je John 117 – Master Chief (hrá ho Pablo Schreiber). Jednoducho povedané, Spartans sú proste nadľudia v každom ohľade. Seriálu sa to však nie vždy podarí dobre zobraziť.

Nechcene vtipne vyznie scéna, v ktorej do mimozemšťana strieľa človek, no nedokáže preraziť jeho štíty. Keď však na tej istej zbrani stláča spúšť Master Chief, zrazu prerazí brnenie mimozemšťana. 

Drahý rozpočet cítiť

Na seriáli Halo vidieť, že jeho natočenie stálo veľa peňazí. Dej sa odohráva na viacerých lokáciách vo vesmíre, na planétach a vesmírnych staniciach. V prvej epizóde sme videli aj podarené akčné scény, zatiaľ čo tá druhá rozširovala príbeh a oboznamovala divákov s tým, čo sa deje v pozadí a aký dôležitý je predmet, ktorý Master Chief ukradol spod nosa mimozemšťanom v prvej časti. 

Halo seriál - oplatí sa pozerať? (Dojmy/Recenzia)
Seriál Halo. Zdroj: Paramount+

Hráči hier si všimnú, že seriál je v mnohom odlišný. Jeho tvorcovia vytvorili úplne nový príbeh, ktorý s hrami zdieľa len spoločné kontúry. Odohráva sa v rovnakom čase s rovnakými hlavnými postavami, no udalosti vojny prebiehajú úplne inak. My túto zmenu tvorcom schvaľujeme. Príbeh v takmer 20-ročných hrách nie je nijako extra prepracovaný, takže je dobre, že ho tvorcovia chcú poňať inak. 

Rozdiely medzi seriálom a hrami sú citeľné, avšak pozitívne

Podobne je na tom Master Chief. Ten v pôvodnej trilógii hier takmer vôbec neprehovorí. Má charakter robota, ktorý len plní rozkazy, zabíja mimozemšťanov a je to veľký „macher“. Master Chief je cool postava, ale nemá veľmi prepracovanú osobnosť.

Odporúčané
RECENZIA: 2. séria Halo je o dosť lepšia ako tá prvá. Pre nelogický scenár je to však stále len „tupá popcornovka“ RECENZIA: 2. séria Halo je o dosť lepšia ako tá prvá. Pre nelogický scenár je to však stále len „tupá popcornovka“ 26. marca 2024, 10:00

Tvorcovia seriálu si teda povedali, že to zmenia, a výsledok je zatiaľ hodný pochvaly. Herec Pablo Schreiber v priebehu dvoch epizód dokázal vykresliť Chiefove pocity, charakter a vnútorný konflikt lepšie ako prvé dve hry dokopy. 

Niektorým hráčom sledujúcim seriál však prekáža, že si Master Chief dáva dole prilbu. V hrách si ju za 20 rokov stále nedal dole a my tak nevieme, ako vlastne tento človek vyzerá. V seriáli však vidíme viac herca bez prilby než s ňou. Má to pozitívne aj negatívne účinky. Tie pozitívne tkvejú v tom, že takto aspoň vidíme tvár herca. Je to dôležité, keď ide o nejakú významnú scénu, v ktorej má Master Chief prejaviť emócie.

Halo seriál - oplatí sa pozerať? (Dojmy/Recenzia)
Seriál Halo. Zdroj: Paramount+

Ak by mal totiž neustále zakrytú tvár, nedokázali by sme z mimiky herca vôbec nič vyčítať. Navyše v prvej epizóde má to, že si dá dole helmu, význam aj z hľadiska deja. V tej druhej ju však má dole až príliš často, čo je trochu kontraproduktívne. Len čo si ju totiž nasadí, atmosféra v danej scéne sa okamžite mení k lepšiemu.

Master Chief je ikonická postava s legendárnym výzorom. Jeho prítomnosť budí rešpekt, no keď takmer neustále behá bez helmy, znižuje to požadovaný efekt. Tvorcovia musia nájsť lepší balans medzi ukazovaním tváre herca a klasickým výzorom Mastera Chiefa, ktorý je kompletne zahalený. 

Halo seriál - oplatí sa pozerať? (Dojmy/Recenzia)
Seriál Halo. Zdroj: Paramount+

Vizuál a akcia zatiaľ vyzerajú nadmieru dobre

Veľkú pochvalu si seriál zaslúži za svoj sci-fi vizuál. Podarili sa počítačové triky a vzhľad mimozemšťanov, ktorí vôbec nevyzerajú vtipne či nepodarene, ako to často v sci-fi seriáloch býva. Z Covenantov ide strach a akčné scény pôsobia, akoby mali „váhu“. Pri ich sledovaní nemáš pocit, že herci pobehovali pred zeleným či modrým plátnom a bili sa s loptičkami namiesto skutočných postáv/ľudí. 

Odporúčané
Tomáš robí soundtracky, ale aj hudbu do trailerov najznámejších hollywoodskych filmov a seriálov (Rozhovor) Tomáš robí soundtracky, ale aj hudbu do trailerov najznámejších hollywoodskych filmov a seriálov (Rozhovor) 8. júna 2022, 9:30

Aby sme to zhrnuli, po prvých dvoch epizódach sa nám páči spracovanie príbehu, akčné scény a aj postavy. Podaril sa aj sci-fi vizuál a tvorcom schvaľujeme zmeny oproti videohrám. Mierne sklamaní sme zo soundtracku. Hry ich mali vždy perfektný, no v prípade seriálu si nepamätáme na jedinú výraznú skladbu či zvučku. Halo ti však poľahky môžeme odporučiť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia