Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2022, 10:38
Čas čítania 0:48
Ema Stanovská

Pentagón pracuje na tom, aby Slovensko poslalo systém S-300 Ukrajine. Stále však nemáme vhodnú náhradu

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY Z DOMOVA SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

„Pracujeme so slovenskou stranou na tom, aby sme identifikovali ich požiadavky a mohli ich splniť,“ povedala zástupkyňa amerického ministra obrany Celeste Wallanderová.

Najvyšší predstaviteľ Pentagónu v stredu povedal, že Pentagón pracuje na tom, aby Slovensko poslalo protiraketový systém S-300 Ukrajine, píše server Defensenews. Odvoláva sa na tvrdenia zástupkyne amerického ministra obrany Celeste Wallanderovej, ktorá o tom hovorila členom kongresového výboru.

„Pracujeme so slovenskou stranou na tom, aby sme identifikovali ich požiadavky a mohli ich splniť. Okrem toho sa snažíme získať krajiny, ktoré vlastnia staršie sovietske systémy vrátane systémov S-300 a boli by ochotné poslať ich na Ukrajinu,“ povedala Celeste Wallanderová.

Slovensko stále nemá náhradu

Defensenews pripomínajú podmienku, ktorú si dala slovenská vláda, že systému S-300 sa môže vzdať až potom, ako zaň bude mať vhodnú náhradu. Za takúto náhradu vláda nepovažuje privezený systém Patriot, ktorý je majetkom nemeckej a holandskej armády.

Vyjadrenia zástupkyne amerického ministra obrany prichádzajú niekoľko týždňov po tom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal Kongres USA o vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou alebo o dodanie S-300 a iných systémov protivzdušnej obrany a bojových lietadiel.

Odporúčané
Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom 16. mája 2024, 15:00

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov minulý týždeň povedal, že Slovensko a ďalšie členské krajiny nemôžu len tak na základe vlastného uváženia darovať Ukrajine protiraketový systém S-300. Vyhlásil, že používateľský certifikát týchto systémov im neumožňuje posielať ich do tretích krajín.

Ďalšie aktuálne informácie nájdeš v kategórii news.

Domov
Zdieľať
Diskusia