Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2022, 17:53
Čas čítania 0:56
Ivan Koribanič TASR

Čoraz viac Slovákov si podáva žiadosť o zbrojný preukaz. Záujem o evidenciu zbrane narástol vyše 3-násobne

Čoraz viac Slovákov si podáva žiadosť o zbrojný preukaz. Záujem o evidenciu zbrane narástol vyše 3-násobne
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska
ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO STRELNÉ ZBRANE
Uložiť Uložené

Čoraz viac ľudí na Slovensku má záujem o vydanie zbrojného preukazu a zaevidovanie zbrane.

V poslednom období zaznamenala polícia zvýšený počet zaevidovaných zbraní. Kým počas vlaňajšieho prvého štvrťroka ich zaevidovali cez pracovný deň v priemere zhruba 20, za prvé tri mesiace tohto roka to bolo 70. Zároveň stúpol aj počet vydaných zbrojných preukazov.

Od januára do 22. marca tohto roka zaevidovali 3 833 zbraní. Za rovnaké obdobie minulého roka to bolo 1 288. Najvýraznejší nárast polícia eviduje v januári.

Medziročný nárast v každom z prvých troch mesiacov môže podľa hovorkyne policajného prezídia Denisy Bárdyovej súvisieť aj s tým, že v uplynulých dvoch rokoch boli počty evidovaných zbraní ovplyvnené prijatými protipandemickými opatreniami. „V obmedzenom režime zabezpečovali svoju činnosť nielen samotné oddelenia dokladov okresných riaditeľstiev PZ, ale aj predajne zbraní a streliva, rovnako bol obmedzený voľný pohyb obyvateľstva,“ uviedla.

Ako ďalší možný dôvod nárastu označila zmenu zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorá nadobudla účinnosť vo februári. Novelou sa rozšírila skupina zbraní, ktoré je potrebné evidovať v príslušnom informačnom systéme polície. „Ide hlavne o niektoré druhy zbraní kategórie D,“ spresnila s tým, že ide o vybrané palné, expanzné či znehodnotené zbrane.

Polícia eviduje aj nárast vydaných zbrojných preukazov. Vlani v januári ich vydali 257, vo februári 652 a v marci 937. Počas tohtoročného januára ich vydali 1 272, vo februári 1 127 a od začiatku tohto mesiaca do 22. marca dokopy 1 110. V súčasnosti je na Slovensku zaevidovaných 152 091 držiteľov zbrojných preukazov a 392 507 zbraní, ktorých držba si vyžaduje zbrojný preukaz.

Domov
Zdieľať
Diskusia