Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2022, 18:32
Čas čítania 0:46
Viktor Kniš TASR

Poslanci schválili balík opatrení lex Ukrajina. Príspevok za ubytovanie odídenca má byť 500 až 1250 eur

NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Parlament o takzvanom lex Ukrajina rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Poslanci Národnej rady SR v utorok schválili zákon o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine.

Parlament o takzvanom lex Ukrajina rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Upravuje príspevok za ubytovanie odídencov a súvisiace podmienky, oslobodenie od úhrady mýta či diaľničnej známky pre Ukrajincov. Rieši tiež nárok na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti pre utečencov z Ukrajiny. Legislatíva zároveň rieši žiadateľov o azyl, ich pracovnoprávne vzťahy či ubytovanie.

Odporúčané
Cez ukrajinské hranice odmietli pustiť stovky transrodových žien Cez ukrajinské hranice odmietli pustiť stovky transrodových žien 22. marca 2022, 16:51

Príspevok za ubytovanie odídenca má byť 500 až 1250 eur

Príspevok za ubytovanie odídencov má byť súhrnne maximálne 500 až 1250 eur za mesiac v závislosti od počtu poskytovaných miestností. Vyplácať sa má cez obec.

Príspevok sa má poskytovať za noc, jeho výšku má upraviť samostatné nariadenie vlády.

Odídenec bude povinný oznámiť obci, že sa mu poskytuje ubytovanie, prvýkrát v apríli.

Rodiny si príspevok uplatnia v obci, obec na ministerstve vnútra a to na rezorte financií. Príspevok má byť zatiaľ poskytovaný do konca júna.


Problematika veľkokapacitných ubytovacích zariadení by sa podľa ministerstva vnútra mala doriešiť vo vládnom nariadení, keďže na právnické osoby nepodnikateľov, ktorí vlastnia ubytovacie zariadenia, nemožno uplatniť návrhom zákona definovaný strop príspevku. Poskytovanie príspevku za ubytovanie odídenca pre podnikateľské subjekty by malo zabezpečovať ministerstvo dopravy.

Domov
Zdieľať
Diskusia