Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
22. marca 2022, 16:51
Čas čítania 0:30
Viktor Kniš TASR

Cez ukrajinské hranice odmietli pustiť stovky transrodových žien

NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Nikoho, kto má v pase v kolónke pohlavie uvedené „muž“, pravdepodobne cez hranice nepustia.

Stovky transrodových žien odmietli pri pokuse o útek z Ukrajiny pustiť cez štátne hranice, pretože ich pasy stále obsahujú ich rodné meno a pohlavie. S odvolaním sa na miestne charitatívne organizácie o tom v utorok informovala stanica BBC.


Zmena pohlavia a mena uvedených v pase si vyžaduje zdĺhavý proces, ktorý zahŕňa niekoľko psychiatrických vyšetrení. To znamená, že mnoho transrodových osôb v krajine túto úradnú zmenu nepodstúpi.


Súčasné nariadenia však zakazujú ukrajinským mužom vo veku 18 – 60 rokov opustiť krajinu – čo znamená, že nikoho, kto má v pase v kolónke pohlavie uvedené „muž“, pravdepodobne cez hranice nepustia.


Jedna z hlavných ukrajinských transrodových charitatívnych organizácií odhaduje, že stovky transrodových žien sa pokúšajú utiecť, avšak 90 percent z tých, s ktorými je táto charita v kontakte, zatiaľ neuspelo, vysvetľuje BBC.

Domov
Zdieľať
Diskusia