Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2022, 15:34
Čas čítania 0:47
Jakub Paulík

NBÚ zablokoval 4. dezinformačný web. Na zoznam pridal Infovojnu

NEWS HOAXY
Uložiť Uložené

Rozhodnutie platí do konca júna.

Národný bezpečnostný úrad pridal na zoznam blokovaných dezinformačných webov aj portál Infovojna. Informáciu pre Refresher potvrdil riaditeľ Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT Rastislav Janota. 

Dôvodom blokovania je tak ako pri predošlých troch weboch (hlavnespravy.sk, armadnymagazin.sk, hlavnydennik.sk) takzvaná „škodlivá aktivita“, informuje na webe NBÚ. Blokovanie jednotlivých webových stránok má trvať do konca júna tohto roku. Pri rozhodovaní vychádzajú zo zákona o kybernetickej bezpečnosti.

Dezinformačné portály sa na Slovensku v súčasnosti vo veľkom sústreďujú na zdieľanie prokremeľskej propagandy, ktorá zmierňuje alebo rovno obhajuje inváziu na Ukrajinu. Vysvetlenie viacerých nezmyselných hoaxov nájdeš v tomto článku.

Odporúčané
8 najväčších hoaxov o Ukrajine: Nikdy nebola štátom, ovládajú ju fašisti, vláda terorizuje východ krajiny 8 najväčších hoaxov o Ukrajine: Nikdy nebola štátom, ovládajú ju fašisti, vláda terorizuje východ krajiny 1. marca 2022, 9:30

Štát má obmedzené možnosti

Aj keď NBÚ vydal rozhodnutie o zablokovaní webu Infovojna.bz (doména registrovaná na Belize), u mnohých používateľov môže naďalej fungovať. Na Slovensku poskytuje dátové služby zhruba 900 operátorov a web musí na základe rozhodnutia NBÚ zablokovať väčšina z nich samostatne. To znamená, že operátor si v elektronickej stránke preberie rozhodnutie o zablokovaní, čo môže trvať aj týždne. V praxi teda web môže aj v tejto chvíli na mnohých zariadeniach na Slovensku naďalej fungovať.

Podľa informácií portálu Omédiách sa dezinformačný web Infovojna na vypnutie pôvodnej domény Infovojna.sk pripravil a práve preto si vytvoril doménu na Belize, ktorú NBÚ aktuálne pridal na zoznam blokovaných subjektov.

Domov
Zdieľať
Diskusia