Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. marca 2022 o 12:25
Čas čítania 1:12
Viktor Kniš

Minister práce Krajniak: Ukrajinci nebudú kradnúť Slovákom prácu. Máme desaťtisíce miest, ktoré nikto nechce

NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ukrajinci podľa ministra práce sú ochotní pracovať a veľmi často im je jedno, o aký druh zamestnania ide.

Minister práce Milan Krajniak tvrdí, že Ukrajinci slovenskej ekonomike pomôžu a nebudú Slovákom „kradnúť prácu“, ako znie častý argument ľudí, ktorí odmietajú utečencov. 

Milan Krajniak v diskusnej relácii TA3 V politike vysvetlil, že Ukrajinci budú môcť na pracovnom trhu obsadiť dlhodobo odmietané pracovné miesta. Ide napríklad o upratovacie práce alebo miesta v cestovnom ruchu a gastropriemysle, ktoré Slováci nechcú, lebo sa počas pandémie ukázali ako vysoko rizikové a málo stabilné. Takýchto miest je podľa Krajniaka na Slovensku až 58-tisíc.

Ukrajinci podľa ministra práce sú ochotní pracovať a veľmi často im je jedno, o aký druh zamestnania ide. „Zamestnávatelia sa ohlasujú na úrady práce a sú ochotní zamestnať Ukrajinky, aby im pomohli,“ povedal minister práce.

„Na matkách-Ukrajinkách vidieť, že si to vážia,“ ocenil Krajniak. Dodal, že vnímajú dve skupiny prichádzajúcich vojnových utečencov, jedni sú pripravení zapojiť sa do práce ihneď, iní si zamestnanie chcú začať hľadať, až keď sa zotavia z prvotného šoku.

utečenci z ukrajiny
Zdroj: Polícia SR

Zároveň matky z Ukrajiny hľadajú aj škôlky a školy pre svoje deti, ktoré sú ochotné pokračovať vo vzdelávaní sa na Slovensku. 

Podľa ministra Krajniaka môže Slovensko požiadať o dočasné útočisko až 100-tisíc Ukrajincov. 

Minister Krajniak diskutoval v relácii V politike v televízi TA3 s Petrom Pellegrinim, ktorý kritizuje vládu pre nedostatočnú pomoc utečencom z Ukrajiny na hraniciach. Šéf strany Hlas – SD kritizuje spôsob, akým premiér Eduard Heger a minister vnútra Roman Mikulec komunikujú počas aktuálnej situácie.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

Myslí si, že by mali postupovať komplexne a jasne opísať, akým spôsobom bude Slovensko riešiť utečeneckú krízu. Podľa neho môže ochota dobrovoľníkov čoskoro opadnúť, pretože aj oni sa budú musieť vrátiť domov k svojim rodinám.

Pellegrini tvrdí, že na hranici nebol, lebo „sa tam chodili všetci fotiť a dávať veľké vyhlásenia“. Povedal, že tam boli aj jeho kolegovia. „Už sa z toho ľudia smiali,“ dodal.Tvrdí, že Hlas – SD má aj napriek tomu informácie o dianí na hraniciach. 

Domov
Zdieľať
Diskusia