Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2022, 18:16
Čas čítania 1:02
Ema Stanovská

Uhrík dostal tvrdú kritiku od eurokomisárky: „Uvedomme si, o akej miere sprostoty a neúcty k ľudskému životu hovoríme“

NEWS POLITICI
Uložiť Uložené

Věra Jourová upozornila na falošné správy, ktoré tvrdia, že vojna na Ukrajine je vymyslená a to, čo vidíme, sú najatí herci.

Eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová dnes pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu reagovala na slová poslanca Milana Uhríka z hnutia Republika o údajnom „zavádzaní cenzúry“. Spomenula aj dezinformácie vo veci vojny na Ukrajine. Poukázala na to v príspevku poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Jourová podotkla, že Uhrík prirovnal Európsku úniu k Georgeovi Orwellovi: „Tvrdí, že tým, že zakazujeme alebo obmedzujeme možnosť niektorých médií vysielať v Európe, zavádzame cenzúru.“ Následne upozornila na propagandu a dezinformácie týkajúce sa vojny na Ukrajine.

Upozornila na správy, ktoré tvrdia, že vojna na Ukrajine je vymyslená a to, čo vidíme, sú najatí herci. „Pán Uhrík, naozaj veríte tomu, že šesťročné umierajúce dievčatko je najatá herečka? Naozaj veríte tomu, že včera zabitý 18-mesačný chlapček v Mariupole v čase, keď malo byť zastavené ostreľovanie, je najatý herec? A jeho zúfalí rodičia sú tiež herci?“ naráža Jourová na tragické správy z Ukrajiny.

Odporúčané
KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti 3. apríla 2024, 19:45

Dodala, že „všetci by sme si mali uvedomiť, o akej miere sprostoty a neúcty k ľudskému životu hovoríme, keď sa bavíme o dezinformáciách spojených s ukrajinskou vojnou“.

Eurokomisárka zároveň spresnila, že každá technologická platforma, ktorá dáva priestor Putinovej propagande alebo vyhovuje jeho žiadosti o cenzúru, je spolupáchateľom ruskej agresie. Podľa jej slov Putin chce, aby občania Ruska boli „apatickí“, a v tejto súvislosti ocenila rozhodnutie streamovacej platformy Netflix pozastaviť svoje služby v Rusku.

Milan Uhrík je bývalý člen extrémistickej strany ĽSNS. Podľa analýzy Denníka N bol v roku 2021 druhým najsledovanejším slovenským politikom na Facebooku. Spoločnosť Gerulata Technologies, ktorá sa venuje analýze dát a boju proti dezinformáciám, Uhríka nedávno zaradila medzi top proruské informačné zdroje.

Domov
Zdieľať
Diskusia