Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2022, 18:03
Čas čítania 1:21
Viktor Kniš TASR

Pre vojnu na Ukrajine bude drahší chlieb a pečivo, varujú pekári. Výrazne im stúpajú náklady

NEWS EKONOMIKA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Extrémny nárast cien pšenice, ale aj energií a ďalších vstupných produktov spôsobí, že súčasné odbytové cený budú neudržateľné.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov upozorňuje, že výrobné náklady na produkciu pečiva rastú tak extrémne, že odbytové ceny svojich výrobkov zo začiatku roka nedokážu udržať. Pravdepodobne sa chystá veľká vlna zdražovania v tomto odvetví, keďže nárast cien pšenice a energií je skokovitý. Zväz sa sťažuje aj na malú podporu od štátu počas pandémie. 

Vojna na Ukrajine môže vystreliť ceny chleba a pečiva výrazne vyššie

Predseda predstavenstva zväzu tvrdí, že ceny vstupných komodít stúpajú každým dňom, pšenica za posledných niekoľko týždňov zdražela o tretinu. „To, čoho sme sa obávali, sa v týchto dňoch stáva realitou. Vojna medzi Ruskom a Ukrajinou zvyšuje výrobné náklady chleba, pečiva, koláčov či cestovín tak extrémne, že súčasné odbytové ceny nie je možné udržať viac ako mesiac,“ uviedol Milan Lapšanský.

Potom, čo pekári museli po prvýkrát v histórii začiatkom roka 2022 pristúpiť k uzatváraniu len dvoj- či trojmesačných zmlúv oproti predchádzajúcim ročným kontraktom, ide o ďalšie zhoršenie situácie v sektore. Obrovská neistota v súvislosti s úrodou pšenice na Ukrajine, ktorá je jej štvrtým najväčším svetovým exportérom, ženie ceny na trhoch vysoko nad historické maximá.

Odporúčané
Hypotéky môžu byť ešte drahšie. V prípade vyššieho zdanenia bánk by nemuselo dostať úver až 20-tisíc Slovákov Hypotéky môžu byť ešte drahšie. V prípade vyššieho zdanenia bánk by nemuselo dostať úver až 20-tisíc Slovákov 15. novembra 2023, 9:00

Rusko a Ukrajina pritom dodávajú celkovo tretinu pšenice na svetový trh. Spoločne zabezpečujú aj viac ako polovicu objemu svetovej produkcie slnečnicového oleja. Až 88 % slnečnicového a 41 % repkového oleja v Európe pritom pochádza z Ukrajiny.

pečivo
Zdroj: TASR

Na kolenách boli už počas pandémie

Štát vylúčil pekárov počas všetkých vĺn z akýchkoľvek pandemických podpôr, tvrdí zväz.

„Škody, ktoré tým spôsobil, sa teraz odzrkadľujú v rýchlom zvyšovaní odbytových cien. Treba však zdôrazniť, že ceny chleba a pečiva na pultoch obsahujú nemalé obchodné prirážky obchodných reťazcov, ktoré pekári nemajú možnosť ovplyvniť.

O situácii v sektore a nutnosti úpravy odbytových cien ich už pekári priebežne informujú. Pod ekonomicky oprávnené náklady jednoducho nebudú schopní chlieb a pečivo dodávať. O postupe reťazcov budeme verejnosť informovať,“ zdôraznil Lapšanský.

SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek a Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia