Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2022, 7:23
Čas čítania 21:14
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Druhý pokus evakuovať Mariupol zlyhal, Rusko údajne stále útočí na civilistov

NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sme sledovali konflikt na Ukrajine.

• Z Ukrajiny už utieklo viac ako 1,5 milióna ľudí, ide o najväčšiu utečeneckú krízu od 2. svetovej vojny, upozorňuje OSN.

• Rusko pokračuje s bombardovaním aj napriek dohode o civilných koridoroch.


• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti žiadna dôležitá správa neunikne.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
rusko
Zdroj: ISW, Refresher

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


20:50 – Sociálna sieť TikTok reaguje na aktuálnu situáciu v Rusku v súvislosti s novým zákonom, z ktorého vyplýva, že ak niekto bude šíriť hoaxy o ruskej armáde, hrozí mu až 15-ročné väzenie. Zákon v tomto ponímaní z pohľadu Kremľa však skôr naznačuje, že ak budú ľudia prostredníctvom sociálnych sietí šíriť podporu Ukrajine, može im hroziť väzenie. TikTok sa zjavne chce od zákona dištancovať. Zakazuje živé vysielanie a pridávanie nových videí.

20:24 – Podľa informácií amerických úradov sa v ruskej vláde chystá dôležitá výmena, prezident Vladimir Putin sa vraj bojí, že minister obrany Sergej Šojgu chystá prevrat. Čoraz viac sa vraj vzájomne vzďaľujú a zmeny naznačujú aj rokovania za zatvorenými dverami. 

19:59 – Ruská letecká sila smeruje z Bieloruska na Ukrajinu. Ide o najväčšiu flotilu od minulého týždňa. Vo viacerých mestách sa rozozvučali sirény, ktoré signalizujú, aby sa obyvatelia ukryli v podzemí.

19:40 – Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu v nedeľu vyjadrila hlboké znepokojenie nad správami o prerušení komunikácie so Záporožskou jadrovou elektrárňou, ktorá bola tento týždeň obsadená ruskými jednotkami útočiacimi na Ukrajine.
Ruské sily zaútočili na elektráreň v piatok a zmocnili sa jej, pripomenula agentúra AFP. Podľa MAAE, odvolávajúcej sa na ukrajinské úrady, vedenie elektrárne sa teraz musí podriaďovať rozkazom veliteľa ruských síl.


Ukrajina tiež oznámila, že ruské sily vypli elektrárni niektoré mobilné siete a internet a že telefónne linky, e-maily a fax už nefungujú. Komunikácia prostredníctvom mobilných telefónov je stále možná, ale v nízkej kvalite, uviedla MAAE. (tasr)

19:22 – Kyiv Independent s odvolaním na starostu mesta Irpin informuje, že pri evakuácii bolo zabitých približne 8 civilistov vrátane dvoch detí. 

19:05 – Litovská pohraničná stráž v posledných dňoch eviduje zvýšenie počtu migrantov z Bieloruska, pričom väčšina z nich sú muži. Agentúra DELFI.lt cez víkend uviedla, že Bielorusi odchádzajú zo svojej krajiny v obave, že budú čoskoro povolaní do bojov na Ukrajine.


Agentúra dodala, že počet Bielorusov, ktorí prekročili hranicu do Litvy, vzrástol najmä po tom, ako sa objavili dohady, že odchod z Bieloruska by o deň alebo dva mohol byť obmedzený a že by mohla byť vyhlásená aj všeobecná mobilizácia. (tasr) 

18:44 – Ďalšie video zostreleného lietadla nad Charkovom. Podrobnosti nie sú známe. 

18:22 – Ruské ministerstvo obrany v nedeľu upozornilo Rumunsko a "iné krajiny" susediace s Ukrajinou, že ich bude považovať za účastníkov ozbrojeného konfliktu, ak umožnia, aby z ich územia vzlietli ukrajinské bojové lietadlá s cieľom zaútočiť na ruskú armádu.


Podľa agentúry AP na to v nedeľu na brífingu v Moskve upozornil hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov. (tasr)

18:15 – Prezident Ukrajiny Zelenskyj pokračuje v diskusiách s predstaviteľmi európskych krajín. V nedeľu podvečer telefonoval s premiérom Talianska, ktorému tlmočil svoje z nepokojenie z ruskej agresie a aktov terorizmu, ktoré súvisia aj potenciálnou jadrovou hrozbou. Taliansko podľa prezidentka Zelenského podporí ďalšie kroky Ukrajiny, ktoré budú smerovať k vstupu do EÚ. 

17:54 – Od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine zabitých viac ako 360 civilistov, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu.


Podľa televízie CNN sa vo vyhlásení konštatuje, že počas 11 dní trvania konfliktu na Ukrajine bolo zranených 1123 civilistov, pričom 364 z nich utrpelo smrteľné zranenia.
OHCHR vo svojej bilancii pripustil, že skutočné počty obetí i zranených sú pravdepodobne "podstatne vyššie", a to najmä na území kontrolovanom ukrajinskou vládou, odkiaľ sa údaje o obetiach nepodarilo získať do uzávierky pred zverejnením daného materiálu. (tasr) 

17:30 – Ukrajinské úrady v nedeľu potvrdili, že neúspešný bol aj druhý, nedeľný, pokus o evakuáciu civilistov z juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol, ktoré je obkľúčené ruskými jednotkami.


Spravodajská televízia CNN, monitorovaná agentúrou TASR, citovala z vyjadrenia Pavla Kyrylenka, šéfa administratívy Doneckej oblasti, ktorý informoval, že konvoj s evakuantmi ani v nedeľu nemohol opustiť mesto.

„Rusi začali preskupovať svoje sily a intenzívne ostreľovať mesto. Je mimoriadne nebezpečné evakuovať ľudí v takýchto podmienkach,“ napísal Kyrylenko na Facebooku. (tasr)

17:21 – Umenie vedelo vždy kreatívne a úderne reflektovať tie najhoršie obdobia a kinematografia nie je výnimkou. Filmy, ktoré ti v tomto texte predstavíme, skvele a výstižne poukazujú na nezmyselnosť vojen a hrôzy s nimi späté. Bez ohľadu na to, či sa bavíme o prvej alebo druhej svetovej vojne, vietnamskej vojne, alebo iných, súčasnejších konfliktoch v Afrike, na Blízkom východe či v Európe.  

Odporúčané
Keď ostáva len plač, utrpenie a nešťastné tváre. Týchto 10 filmov ti jasne ukáže, aké sú vojny nezmyselné, brutálne a kruté Keď ostáva len plač, utrpenie a nešťastné tváre. Týchto 10 filmov ti jasne ukáže, aké sú vojny nezmyselné, brutálne a kruté 6. marca 2022, 14:30

17:13 – Rusko naďalej tvrdí, že vojnu zastaví, iba keď sa Ukrajina vzdá a bude súhlasiť so všetkými požiadavkami Kremľa. Nielen Ukrajina, ale aj zvyšok sveta od vypuknutia konfliktu upozorňuje na nezmyselnosť týchto požiadaviek, ktoré sa týkajú napríklad údajnej denacifikácie obyvateľstva. 

17:07 – Po ruskej invázii na Ukrajinu sa na internete rozpútala informačná vojna, v rámci ktorej obe strany šíria neoverené a prikrášlené informácie, propagandu či rovno klamstvá, píše americký denník The New York Times.


Niektorí ukrajinskí predstavitelia od začiatku ruskej invázie šíria neoverené príbehy, prikrášlené historky či informácie, ktoré sa neskôr ukázali ako nepravdivé.
Pochybné tvrdenia ukrajinských činiteľov sú však podľa NYT neporovnateľné s klamstvami, ktoré šíri Kremeľ. Moskva krátko pred útokom na Ukrajinu tvrdila, že sa bráni ukrajinskej agresii a obyvateľov svojho západného suseda chce oslobodiť od fašistov a neonacistov. Od začiatku invázie prúdia z Kremľa nepodložené tvrdenia, že Ukrajinci ostreľujú nemocnice a zabíjajú civilistov, pripomína NYT.


Ukrajinská internetová propaganda sa týka najmä hrdinov a mučeníkov, ktorí v prikrášlených či úplne vymyslených príbehoch odolávajú ruskej agresii. Podľa informatičky Laury Edelsonovej ide o celkom bežnú formu propagandy. (tasr)

16:47 – Jeden z posledných nezávislých fungujúcich webov v Rusku - Mediazona - v nedeľu oznámil, že cenzorský úrad zablokoval prístup na jeho web pre používateľov na území Ruska. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.


Redakcia webu Mediazona vo svojom vyhlásení upozornila, že Rusko v posledných dňoch zaviedlo vojenskú cenzúru a v krajine už nie sú takmer žiadne nezávislé médiá.
Dodala, že rozhodnutie Federálnej služby pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) prišlo pre to, že Mediazona informovala o tom, čo sa deje na Ukrajine, a nazýva inváziu inváziou a vojnu vojnou. (tasr)

16:36 – Ako je na tom Rusko finančne? Putin bude musieť financovať vojnu na úkor životnej úrovne svojich ľudí, hovorí analytik Pálenik.

„Ruský finančný a bankový systém má obrovské problémy už dnes, štát nariadil firmám povinný predaj devíz a jednotlivci sa nedostanú k peniazom na svojich účtoch. Oficiálny kurz rubľa sa výrazne líši od trhového,“ dodáva analytik INESS Radovan Ďurana.

Odporúčané
Ako je na tom Rusko finančne? Putin bude musieť financovať vojnu na úkor životnej úrovne svojich ľudí, hovorí analytik Pálenik Ako je na tom Rusko finančne? Putin bude musieť financovať vojnu na úkor životnej úrovne svojich ľudí, hovorí analytik Pálenik 6. marca 2022, 12:30

16:19 – Podľa denníka CNN prišli o život ďalšie deti pri neúspešnej evakuácii v južnej časti Ukrajiny. 

15:57 – Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu opäť telefonoval so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom. Oznámil to v nedeľu Elyzejský palác s tým, že rozhovor sa konal z iniciatívy francúzskeho prezidenta a trval skoro dve hodiny. 

Macron počas rozhovoru tlmočil znepokojenie európskej verejnosti, pokiaľ ide o zaistenie bezpečnosti jadrových elektrární na území Ukrajiny.


Putin ho v tejto súvislosti podrobne informoval o provokácii organizovanej ukrajinskými radikálmi v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne, do ktorej sa - podľa Putina - zapojila aj sabotážna skupina.


Televízia Sky News uviedla, že Putin zo zodpovednosti za túto provokáciu obvinil Ukrajinu.


Kremeľ neskôr vo svojom vyhlásení poznamenal, že pokusy presunúť zodpovednosť za tento incident na ruskú armádu sú súčasťou cynickej propagandistickej kampane. (tasr)

15:48 – K dlhému zoznamu spoločností, ktoré ukončujú pôsobenie v Ruskej federácii, sa pridáva aj firma Nvidia, ktorá už skôr pozastavila predaj grafických kariet. Teraz ukončuje predaj všetkých produktov. 

15:32 – Ruské jednotky dnes ostreľovali jadrové výskumné zariadenie v Charkove.

Charkovská pobočka ukrajinskej bezpečnostnej služby oznámila, že Rusko použilo viacero raketometov Grad na ostreľovanie Charkovského fyzikálno-technologického inštitútu. (the guardian)

15:11 – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval počas telefonátu so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom na vyhlásenie prímeria na celej Ukrajine. 

„Bezodkladné vyhlásenie všeobecného prímeria by uľahčilo dospieť k politickému riešeniu, ako aj poskytnúť potrebnú humanitárnu pomoc,“ povedal Erdogan, pričom Putina vyzval, aby umožnil vytvorenie humanitárnych koridorov na Ukrajine. Ankara je podľa tureckého prezidenta pripravená všetkými prostriedkami prispieť k mierovému riešeniu.

14:55 – Na Twitteri sa šíria videá z civilného letiska v meste Vinnycia, ktoré zasiahlo osem ruských rakiet. V tejto súvislosti vyzval Zelenskyj NATO, aby zabezpečilo letecký priestor Ukrajiny.  „Dokážete to spraviť. Ak to nespravíte, ak nám neposkytnete aspoň (bojové) lietadlá, aby sme sa mohli brániť, tak môžeme dospieť k jedinému možnému záveru - že chcete, aby nás pomaly zabili,“ povedal Zelenskyj.

14:38 – Pápež František vyjadril v nedeľu ľútosť a smútok nad potokmi krvi a sĺz, ktoré po ruskej invázii tečú cez Ukrajinu, a vyslovil požiadavku na vytvorenie humanitárneho koridoru pre utečencov. „Toto nie je len vojenská operácia, ale vojna rozsievajúca smrť, skazu a utrpenie,“ povedal najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi v rámci pravidelnej nedeľnej modlitby Anjel Pána na rímskom Námestí sv. Petra. (tasr) 

14:29 – Druhý pokus evakuovať civilistov z obliehaného Mariupolu zlyhal, pretože ruská armáda údajne nedodržala dohodnuté prímerie a toto ukrajinské mesto stále ostreľuje. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa ukrajinského ministerstva vnútra Antona Geraščenka.


Plánované evakuácie civilného obyvateľstva cez dohodnuté humanitárne koridory nie sú momentálne možné v dôsledku ruských útokov, napísal Geraščenko prostredníctvom aplikácie Telegram.


Podľa predstaviteľa separatistickej samozvanej Doneckej ľudovej republiky však dohodnuté prímerie porušujú ukrajinské bezpečnostné zložky, informovala medzičasom stanica Sky News s odvolaním sa na ruskú agentúru Interfax. (tasr)

14:15 – Rusi raketami zbombardovali civilné letisko v meste Vinnycia, oznámil prezident Zelenskyj, ktorý vo videu opäť vyzval západ, aby nad Ukrajinou zaviedli bezletovú zónu. 

14:00 – Dodávky ruského plynu cez Ukrajinu pokračujú v normálnom objeme, uviedol ruský koncern Gazprom. (tasr)

13:52 – Minister práce Milan Krajniak upozornil, že na webovej stránke ua.gov.sk, ktorú štát vytvoril s cieľom informovania utečencov z Ukrajiny o ich možnostiach po príchode na Slovensko, sú už zverejnené prvé pracovné ponuky, ktoré by pre nich mohli byť vhodné.

13:35 – Robert Fico nahral v nedeľu na poludnie na Facebook video z prenajatého bytu, v ktorom v posledných mesiacoch býva. Tvrdí, že „zastavenie dodávok plynu a ropy z Ruskej federácie by na Slovensku znamenalo prudké zdražovanie plynu, elektriny a zníženie výkonnosti slovenskej ekonomiky a životnej úrovne.“

Reaguje tak na slová premiéra, ktorý viackrát naznačil, že je na stole téma odstrihnutia Slovenska od ruského plynu. 

13:31– Aktivity v Rusku zastavuje aj taliansky módny dom Prada. Skupina, ku ktorej patria aj značky Miu Miu, Church's a Car Shoe, oznámila, že s okamžitou platnosťou prerušuje svoje maloobchodné aktivity v Rusku. (tasr)

13:10 – Prezidentka Zuzana Čaputová opäť tvrdí, že Putinove slová o „denacifikácii“ sú absurdné a sú len zámienkou na to, aby rozširoval hranice Ruska. „Nečakal, akým spôsobom sa bude Ukrajina brániť,“ dodala hlava štátu, podľa ktorej má ruská armáda problémy s logistikou, ale aj morálkou. Aj preto je podľa nej veľmi ťažké predpovedať, ako bude konflikt pokračovať. (tv markíza)

13:02 – Takmer 70% Slovákov má strach z vypuknutia jadrového konfliktu a bojí sa o život či svoju rodinu, tvrdí prieskum Median SK. (rtvs)

Odporúčané
Takmer 70 % Slovákov má strach z vypuknutia jadrového konfliktu a bojí sa o život či svoju rodinu, tvrdí prieskum Median SK Takmer 70 % Slovákov má strach z vypuknutia jadrového konfliktu a bojí sa o život či svoju rodinu, tvrdí prieskum Median SK 6. marca 2022, 13:01

12:56 – Podľa ukrajinskej komisárky pre ľudské práva Ľudmily Denisovej vo vojne za 11 dní zomrelo 38 detí, 71 ďalších bolo zranených.

12:45 – Vypínanie dezinformačných webov ako Hlavné správy považuje minister práce Milan Krajniak ako krajné riešenie, ktoré treba využívať len veľmi zriedka. Člen strany Sme rodina tvrdí, že dezinformačný portál financovaný ruskou ambasádou mohli vypnúť už oveľa skôr. (rtvs)

12:33 – Ďalšou energetickou spoločnosťou, ktorá odchádza z Ruska pre útok na Ukrajinu, je rakúska OMV. Okrem toho zváži, čo urobí s podielom 24,99 % sibírskom plynovom poli Južno-Russkoje. „Toto prehodnotenie zahŕňa všetky možnosti vrátane všetkých možností predaja a exitu,“ uviedla rakúska firma. Odchod z Ruska ju bude podľa odhadov celkovo stáť 1,5 miliardy eur až 1,8 miliardy eur. (tasr)

12:22 – Spojené štáty intenzívne pracujú na dosiahnutí dohody s Poľskom o dodávkach bojových lietadiel pre ukrajinskú armádu, povedal v nedeľu amerických minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej pracovnej návštevy Moldavska.


„Neviem vám povedať konkrétny časový horizont, ale môžem povedať, že na tom pracujeme veľmi, veľmi aktívne,“ povedal Blinken novinárom v Moldavsku.


Viaceré americké médiá v sobotu uviedli, že americkí predstavitelia im povedali o možnej dohode, v rámci ktorej by Poľsko poslalo Ukrajine stíhačky sovietskej výroby výmenou za americké stíhačky typu F-16 od Washingtonu. (tasr, the guardian)

12:15 – V meste Nova Kakhovka, ktoré už niekoľko dní okupujú ruské vojská, protestujú civilisti s ukrajinskými vlajkami. Do ulíc vyšli aj napriek opakujúcim sa informáciám o tom, že vojaci Kremľa zabíjajú civilistov vrátane detí.

12:07 – Juraj Blanár zo Smeru kritizuje poslancov koalície, ktorí schválili zákon umožňujúci Národnému bezpečnostnému úradu blokovať dezinformačné portály. Zatiaľ zablokovali Hlavné správy, ktoré dlhodobo šírili prokremeľskú propagandu. 

11:55 – Prezident Zelenskyj tvrdí, že ruské vojská sa pripravujú na bombardovanie mesta Odessa pri Čiernom mori. Útok vopred odsúdil a nazval ho vojnovým zločinom. (the guardian)

11:42 – Juraj Blanár zo Smeru-SD tvrdí, že európski diplomati nevyužili všetky diplomatické možnosti, aby vyjednávali s Vladimirom Putinom, a preto Kremeľ zaútočil na Ukrajinu. Štátny tajomník Martin Klus mu kontruje tým, že ruský prezident by ustúpil iba v prípade, že by výrazne oslabila Severoatlantická aliancia.

Blanár nevylúčil spoluprácu so stranou Republika, ktorej členovia počas uplynulého týždňa natáčali zavádzajúce videá na ukrajinsko-slovenskej hranice a snažili sa vytvoriť realitu, že hranicami prechádzajú najmä ľudia tmavej pleti. Člen Smeru-SD tvrdí, že vylučujú spoluprácu s fašistickými stranami. (ta3)

11:33 – Počet ľudí utekajúcich z Ukrajiny pred ruskou inváziou dosiahol už 1,5 milióna, čo znamená, že ide o dosiaľ najrýchlejšie rastúcu utečeneckú krízu v Európe od obdobia druhej svetovej vojny, uvádza podľa agentúry AFP Organizácia Spojených národov.

„Za desať dní prešlo z Ukrajiny do susedných krajín vyše 1,5 milióna utečencov – najrýchlejšie narastajúca utečenecká kríza v Európe od druhej svetovej vojny,“ napísala OSN vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Twitter.

11:27 – Prezident Turecka Erdogan dnes dopoludnia telefonuje s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Turecko už pred niekoľkými dňami zablokovalo armáde Vladimira Putina prechod pre vojnové lode, ktoré sa cez Bospor nedostanú.

11:24 Minister financií Igor Matovič tvrdí, že ekonomické straty pocíti kvôli vojne na Ukrajine aj každý pracujúci Slovák. Podľa jeho výpočtov v priemere prídu Slováci o 500 až 1000 eur ročne kvôli ekonomickým stratám. Šéf rezortu financií očakáva, že inflácia môže v blízkom čase vystreliť až na 15 %. „Musíme prijať spoločné európske riešenia,“ dodal. Šéfa Kremľa Vladimira Putina prirovnal k Adolfovi Hitlerovi. 

11:17 –  O dočasné útočisko je možné od nedele požiadať aj v Humennom a Michalovciach. Veľkokapacitné centrá sa nachádzajú v mestských športových halách, v oboch centrách je vytvorených 25 pracovísk. Pre vybavených žiadateľov bude zabezpečená kyvadlová doprava ďalej do vnútrozemia. Pracoviská budú k dispozícii 24 hodín denne, sedem dní v týždni. (tasr)

11:06 – Minister financií upozornil, že príspevok na ubytovanie vojnových utečencov z Ukrajiny je naviazaný na štatút dočasného útočiska. Slováci teda nemôžu ubytovať kohokoľvek a automaticky si za to nárokovať peniaze. Dnes je takýchto ľudí podľa Igora Matoviča približne viac ako 2-tisíc.

Štát zaplatí prevádzkovateľovi ubytovania 7 eur za dospelého a 3,50 eur za dieťa. Matovič však zdôraznil, že pripravujú aj limity podľa veľkosti ubytovacieho zariadenia, aby nevytvorili podhubie pre podvodníkov. (ta3)

11:03 – Minister financií Igor Matovič tvrdí, že Slovensko je pripravené prijať ďalších vojnových utečencov z Ukrajiny. Zároveň oceňuje ochotu krajín ako Kanada alebo Austrália, ktoré už vyhlásili, že majú otvorenú náruč pre každého obyvateľa Ukrajiny, ktorý bude hľadať útočisko. Expremiér tvrdí, že Slovensko robí všetko pre to, aby minimalizovalo čakacie doby na hranici. „Prepdokladám, že ďalšia vlna bude oveľa plynulejšia,“ povedal v diskusnej relácii V politike. (ta3)

10:59 –  Česká spoločnosť Agrofert zo zvereneckého fondu Andreja Babiša odmieta obvinenie, že po vojenskej invázii na Ukrajinu obchoduje s Ruskom. Vo svojom vyhlásení reaguje na článok webového portálu Neovlivní, ktorý tvrdí opak. Informuje o tom portál iDnes.


Spoločnosť Agrofert vo svojom nedeľnom vyhlásení napísala, že sa proti nepravdivému článku bude brániť právnou cestou. (tasr)

10:50 – Testovanie využitia vodíka v súčasnej plynárenskej sieti sa dostalo do ďalšej fázy. SPP začala v jednej z obcí na juhu Slovenska s primiešavaním 10 – 20 % vodíka do zemného plynu.

Masová výroba a využitie vodíka sú pre Slovensko jednou z možností, ako znížiť emisie skleníkových plynov a zároveň sa zbaviť závislosti na dovážanom zemnom plyne. (tasr)

10:36 – Cez ukrajinské hranice na Slovensko prichádzajú nielen vojnoví utečenci ukrajinského pôvodu, ale aj obyvatelia iných krajín, ktorí sa potrebujú dostať domov. Polícia na Facebooku vyvracia rétoriku niektorých opozičných politikov, ktorí sa snažia vytĺkať si na utečeneckej vlne politické body. Upozornili, že obyvateľom iných krajín už pomohli s repatriáciou domov. 

10:25 – Zatiaľ nie je isté, či bude evakuácia mesta Mariupol úspešná, ruské vojská jej môžu brániť. 

Zástupca mariupolského starostu Serhej Orlov pre rozhlasovú stanicu BBC uviedol, že humanitárne prímerie na evakuáciu civilistov z mesta netrvalo v sobotu viac ako 30 minút. Kým však Ukrajinci tvrdia, že prímerie porušili ruské jednotky, Moskva deklarovala, že obyvateľstvo týchto miest je nacionalistickými formáciami využívané ako živý štít.
Prímerie malo v sobotu trvať päť hodín a dohliadať naň mal Červený kríž. Orlov však vyhlásil, že jeho mesto bolo pod neustálou paľbou už krátko po tom, čo prímerie malo začať platiť. Terčom útokov boli školy, škôlky i autobusy, ktoré mali slúžiť na evakuáciu civilistov.


Mariupolský starosta Vadym Bojčenko tvrdí, že jeho mesto čelí humanitárnej blokáde, pretože bolo kompletne odrezané od technickej infraštruktúry. Ruské jednotky podľa neho prerušili všetkých 15 elektrických vedení do mesta a Mariupol je bez elektriny už päť dní. (tasr)

10:13 – Takto vyzerali niektoré budovy v meste Charkov pred bombardovaním. Séria fotiek zachytáva budovy zničené ruskými raketami po invázii armády Vladimira Putina na Ukrajinu. 

10:00 – Ruské jednotky zaútočili na civilistov, ktorí sa pokúsili opustiť mesto Irpin, tvrdí novinár z portáli SvobodaRadio. (nexta)

9:43 – Ukrajinské ministerstvo obrany aktualizovalo prehľad ruských strát na technike a životoch. Tieto informácie nie je možné nezávisle overiť. 

9:38 – Za posledných 24 hodín na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny vybavili 12 438 osôb. Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko od vypuknutia konfliktu je 113 968, oznámila polícia na Facebooku.

9:23 – Južná Kórea zavedie ekonomické sankcie proti Bielorusku za podporu ruskej invázie na Ukrajinu, oznámilo v nedeľu tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

Kontrola exportu sa bude uplatňovať podobným spôsobom, ako predtým uvalila na Moskvu. (cnn)

9:14 – Prístavné mesto Mariupol ležiace na východe Ukrajiny avizuje krízovú evakuáciu svojich občanov presne na poludnie. Z mesta by sa mali dostať humanitárnymi koridormi, už včera však Rusi porušili prímerie a mesto ostreľovali aj v čase, keď sa z neho pokúsili utiecť civilisti. Ide o rovnaký plán ako v sobotu, na akom sa Rusko a Ukrajina dohodlo na druhom kole mierových rokovaní. 

9:01 – Mesto Buča ležiace na severozápade v Kyjevskej oblasti hlási, že súrne potrebuje humanitárnu pomoc. V meste nemajú prístup k pitnej vode, topeniu, elektrine a jedlu. 

8:51 – India posiela humanitárnu pomoc na Ukrajinu. Veľkú časť dodávky tvoria lieky, ktoré momentálne vojnou zasiahnutá krajina súrne potrebuje. 

8:42 – Premiér Británie Boris Johnson pripravil šesťbodový plán, ako odpovedať na ruskú inváziu na Ukrajine. Chce zvýšiť ekonomický tlak na Rusko, podporiť ukrajinskú obranu, sformovať medzinárodnú koalíciu na pomoc Ukrajine, posilniť obranyschopnosť NATO a presadzovať diplomatické cesty na zastavenie konfliktu. 

8:35BBC zverejnila mapu, z ktorej vyplýva, ktoré územie už obsadili ruské vojská. Aj naďalej pokračuje okupácia najväčších a strategických miest. Boje neutíchajú v meste Irpin, neďaleko strategického letiska Hostomel.

Rusi podľa BBC obnovili bombardovanie aj v oblastiach Charkova a Sumy. Najhoršie je na tom prístavné mesto Mariupol, ktoré čelí humanitárnej blokáde. Podľa tamojších úradov už obyvateľom mesta dochádza aj pitná voda. 

BBC
Zdroj: BBC

8:29 – Podľa stanice CNN zomrel v sobotu pri ostreľovaní civilných cieľov 18-mesačný chlapec Kirill. Médiá zverejnili aj drastické zábery jeho rodičov, ktorí sa ho najprv snažia zachrániť, neskôr plačú nad jeho telom. Ukrajinské úrady odhadujú, že vo vojne, ktorú rozpútal Vladimir Putin, zomreli už skoro dve desiatky detí.  

8:17 – V meste Irkutsk na juhu Ruska protestovali desiatky až stovky demonštrantov, ktorí nesúhlasia s Putinovou inváziou na Ukrajine. Aj keď riskujú trest 15 rokov vo väzení, zverejnili dokonca aj fotografiu z dodávky, keď ich zadržala tamojšia polícia. 

8:05 – V dôsledku bombardovania museli na Ukrajine zatvoriť už 16 distribučných staníc plynu v šiestich veľkých oblastiach vrátane Charkova, Kyjeva, ale aj v Mykolajive, Záporoží,  Donecku a Luhansku. Dodávky nie je možné obnoviť. 

7:59 – Od vypuknutia ozbrojeného konfliktu na Ukrajine, ktorý Rusko rozpútalo pred desiatimi dňami, zahynulo podľa OSN najmenej 351 civilistov a 707 ich bolo ranených. OSN však podľa televízie CNN pripúšťa, že tento počet bude pravdepodobne podstatne vyšší.
Ukrajina tvrdí, že v konflikte s Ruskom doteraz zahynulo najmenej 2000 civilistov.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v sobotu vysvetlil, že informácie o obetiach z niektorých miest, kde prebiehali intenzívne bojové akcie, meškali a mnohé iné správy tohto druhu stále čakajú na potvrdenie. (tasr)

7:56 – Predseda vlády Eduard Heger tvrdí, že počet ľudí utekajúcich pred vojnovým konfliktom na Ukrajine na Slovensko je stabilný, je však potrebné pripraviť sa na väčší nápor.

V nasledujúcich dňoch sa dá očakávať aj zvýšenie počtu ukrajinských utečencov, ktorí na Slovensku požiadajú o dočasné útočisko, pripraviť preto treba aj dostatok ubytovacích kapacít.


„Počty sú pomerne stabilné a rýchlosť ich vybavenia je vysoká, procesy sú nastavené dobre. Avšak očakávame, že vlna utekajúcich pred vojnou bude rásť, a preto sa treba pripraviť na ešte vyššie počty, aby ten prechod bol i naďalej plynulý a hlavne príjemný pre ľudí, ktorí prichádzajú,“ povedal.

Odporúčané
Premiér Heger: Počet utečencov na Slovensku narastie, prechod musí byť plynulý a príjemný pre ľudí, ktorí prichádzajú Premiér Heger: Počet utečencov na Slovensku narastie, prechod musí byť plynulý a príjemný pre ľudí, ktorí prichádzajú 6. marca 2022, 7:17

7:44 – Ukrajina získala na aktuálne prebiehajúcich paraoplympijských zimných hrách v Číne už sedem cenných kovov. Tím Bieloruska a Ruska dostal zákaz zúčastniť sa tohto športového podujatia. 

7:40 – Ukrajinský jadrový regulátor Energoatom povedal Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu, že úrovne radiácie zostávajú v Záporožskej jadrovej elektrárni na normálnych hodnotách. Elektráreň medzičasom ovládli ruské sily po bombardovaní, pri ktorom však nepoškodili žiadny z reaktorov. 

7:38 – Na Slovensko prišiel len 11-ročný chlapec z Ukrajiny. Mal len jednu igelitku a telefónne číslo napísané na ruke. 

 „Cez hranicu z Ukrajiny prišiel na Slovensko len 11-ročný chlapec zo Záporožia. S jednou igelitkou, pasom a telefónnym číslom napísaným na ruke prišiel úplne sám, pretože jeho rodičia museli zostať na Ukrajine,“ napísali policajti na Facebooku. 


Chlapcovi okamžite pomohli dobrovoľníci, ktorí sa o neho ochotne postarali, odviedli ho do tepla a zabezpečili mu jedlo a pitie, ktoré mu nabalili aj na ďalšiu cestu. „Všetkých si získal svojím úsmevom, nebojácnosťou a odhodlaním, hodným skutočného hrdinu.“ Po chlapca si na hranicu prišli jeho príbuzní zo Západu.

Polícia SR
Zdroj: Polícia SR

7:35 – Približne 3-tisíc Američanov zareagovalo na ukrajinskú výzvu, aby zahraniční dobrovoľníci prišli bojovať proti ruskej invázii, uviedlo ukrajinské veľvyslanectvo vo Washingtone. Celkovo by tak mohla mať Ukrajina už viac ako 16-tisíc dobrovoľných vojakov mimo svojho územia. Krajiny momentálne neposielajú svoje profesionálne jednotky na Ukrajinu, pomáhajú jej dodávkou zbraní, techniky či humanitárnou pomocou. (bbc)

7:27 – Starosta juhoukrajinského prístavu Mariupol Vadym Bojčenko uviedol, že jeho mesto čelí humanitárnej blokáde, pretože bolo kompletne odrezané od technickej infraštruktúry. Ruské jednotky prerušili všetkých 15 elektrických vedení do mesta a Mariupol je bez elektriny už päť dní. TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na ukrajinskú televíziu.


Starosta informoval, že ľudia sa v bytoch trasú od zimy, pretože teplárne sú poháňané elektrinou. Ani mobilná komunikácia nefunguje bez elektriny, vysvetlil Bojčenko a dodal, že ešte predtým, ako začala vojna, bol odpojený hlavný vodovod a po piatich dňoch vojny sa minula aj rezervná voda.


Ruskú stranu obvinil, že postupovala veľmi metodicky, aby prerušila všetky dodávky do mesta a zvýšila tak tlak. Bojčenko tiež obvinil Rusov z toho, že strieľali na autobusy, ktoré mali odviezť ľudí z mesta cez humanitárny koridor. (tasr)

7:25 – Niekoľko ruských vojakov vniklo do ukrajinskej administratívnej budovy, výťahom sa následne chceli presunúť na strechu. Správca však vypol elektrinu, čím ozbrojených vojakov uväznil vo výťahu a naviac si spravil fotografiu z bezpečnostnej kamery umiestnenej priamo v kabíne. Fotografia sa veľmi rýchlo šíri sociálnou sieťou Twitter, pretože zachytáva bezprostredné prekvapené pohľady členov Putinovej armády. 

7:17 – Kartové spoločnosti Visa a Mastercard pozastavujú všetky transakcie a operácie na kartách ruských bánk. Podľa CNN sa toto opatrenie dotkne skoro 74 % všetkých transakcií. Platí tiež, že akákoľvek karta Visa alebo Mastercard vydaná mimo Ruska nebude fungovať u ruských obchodníkov alebo v bankomatoch.

„Toto rozhodnutie sa nerodilo ľahko,“ uviedla spoločnosť Mastercard vo vyhlásení a dodala, že pre tento krok sa rozhodla po diskusiách so zákazníkmi, partnermi a vládami.

Spoločnosť Visa informovala, že spolu s klientmi a partnermi v Rusku pracuje na zastavení všetkých transakcií Visa v najbližších dňoch. „Sme nútení konať po nevyprovokovanej ruskej invázii na Ukrajinu a po neprijateľných udalostiach, ktorých sme svedkami,“ uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ spoločnosti Visa Al Kelly.

7:01 – Čínsky minister zahraničia Wang I uviedol v rozhovore s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, že Čína je proti akýmkoľvek krokom, ktoré prilievajú olej do ohňa na Ukrajine. Blinken reagoval, že svet sleduje, ktoré národy sa zasadzujú za princípy slobody a suverenity. (tasr)

6:45 – Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj oznámil, že v nedeľu telefonoval so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom. „Na programe boli otázky bezpečnosti, finančnej podpory pre Ukrajinu a pokračovania sankcií proti Rusku,“ vysvetlil Zelenskyj na Twitteri. 

6:22 – Izraelský premiér Naftali Bennett sa stretol s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne. Informoval ho o svojom rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Bennett a Scholz spolu hovorili hodinu a pol, presný obsah rozhovoru však nie je známy. 

Rozhovor Bennetta s Putinom trval približne tri hodiny, jeho návšteva v Moskve nebola vopred avizovaná. Zdroje uvádzajú, že Bennett sa po návšteve Moskvy rozprával s americkými, nemeckými a francúzskymi predstaviteľmi, a telefonoval tiež s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. (tasr)

6:00 Prezident Ukrajiny dnes v noci telefonoval s Elonom Muskom. Volodymyr Zelenskyj poďakoval americkému miliardárovi za to, že svojou satelitnou internetovou službou Starlink podporil Ukrajinu. „Budúci týždeň dostaneme ďalšiu várku systémov Starlink pre zničené mestá,“ uviedol Zelenskyj na Twitteri a Muskovi poďakoval za podporu Ukrajiny slovami aj skutkami. 


Starlink, ktorý vybudovala Muskova firma SpaceX, pomôže Ukrajincom získať prístup na internet v prípade zlyhania alebo zničenia telekomunikačných sietí. Satelitná internetová služba prenáša internetové údaje do vesmíru prostredníctvom rádiových signálov. (tasr)

Domov
Zdieľať
Diskusia