Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2022, 7:17
Čas čítania 1:17
Viktor Kniš TASR

Premiér Heger: Počet utečencov na Slovensku narastie, prechod musí byť plynulý a príjemný pre ľudí, ktorí prichádzajú

NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Okrem príprav na posilnenie humanitárnej pomoci na území Slovenska sa štát snaží zefektívniť aj pomoc vysielanú na Ukrajinu.

Predseda vlády Eduard Heger tvrdí, že počet ľudí utekajúcich pred vojnovým konfliktom na Ukrajine na Slovensko je stabilný, je však potrebné pripraviť sa na väčší nápor.

V nasledujúcich dňoch sa dá očakávať aj zvýšenie počtu ukrajinských utečencov, ktorí na Slovensku požiadajú o dočasné útočisko, pripraviť preto treba aj dostatok ubytovacích kapacít.


„Počty sú pomerne stabilné a rýchlosť ich vybavenia je vysoká, procesy sú nastavené dobre. Avšak očakávame, že vlna utekajúcich pred vojnou bude rásť, a preto sa treba pripraviť na ešte vyššie počty, aby ten prechod bol i naďalej plynulý a hlavne príjemný pre ľudí, ktorí prichádzajú,“ povedal.

Heger
Zdroj: Facebook/Heger

Chceme poskytnúť útočisko čo najväčšiemu počtu ľudí

Podľa premiéra požiadalo spomedzi viac ako 100-tisíc vojnových utečencov, ktorí od vypuknutia konfliktu prekročili ukrajinsko-slovenské hranice, o tzv. dočasné útočisko približne 5-tisíc osôb. Inštitút dočasného útočiska, ktorý sa na Slovensku tento týždeň zaviedol, má byť inšpiráciou pre ostatné členské štáty, ktoré budú o jeho prijatí podľa Hegerových slov rokovať nasledujúci týždeň. Premiér pripomenul, že o takýto štatút nemusia utečenci požiadať priamo na hraniciach.


Ubytovacie kapacity, ktorými štát disponuje a ktoré sú nateraz dostupné aj vďaka ponukám súkromných osôb a poskytovateľov, sú podľa premiéra postačujúce pre všetkých, či už Slovenskom len prechádzajú, alebo požiadali o dočasné útočisko. „Treba sa však pripraviť na to, aby sme vedeli poskytnúť útočisko čo najväčšiemu počtu ľudí,“ podotkol.


Okrem príprav na posilnenie humanitárnej pomoci na území Slovenska sa štát snaží zefektívniť aj pomoc vysielanú na Ukrajinu. „Vidíme, že to je momentálne dôležitá tepna,“ uviedol s tým, že takáto pomoc by sa mala viesť cez hraničný priechod Čierna nad Tisou – Čop. O zvládnutí pomoci na Slovensku i vo vnútrozemí komunikoval Heger v sobotu aj s poľským premiérom Mateuszom Morawieckym.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Ukrajina a Rusko sa dohodli na zorganizovaní tzv. humanitárnych koridorov, vďaka ktorým sa môže z území zasiahnutých agresiou vojsk Vladimira Putina dostať oveľa viac civilistov. Aj napriek tomu dnes ruská strana porušila prímerie a začala ostreľovať územia, na ktorých sa na základe dohody bojovať nemalo.

Domov
Zdieľať
Diskusia