Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2022, 7:35
Čas čítania 23:25
Adam Novosad

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Rusi opäť zaútočili na ukrajinské mestá, izraelský premiér sa v tajnosti stretol s Putinom

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme situáciu na Ukrajine.

• Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko bude vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou považovať za útok a zapojenie sa do ozbrojeného konfliktu s Ruskom.

• Cez víkend by malo prebehnúť tretie kolo mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou. Doteraz sa krajiny dokázali dohodnúť len na vytvorení humanitárnych koridorov. Rusko však porušuje prímerie a mesto naďalej ostreľuje, a tak sa evakuácia civilistov z Mariupola odkladá.


• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti žiadna dôležitá správa neunikne.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
rusko
Zdroj: ISW, Refresher

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


21:59 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa na ukrajinsko-poľskej hranici stretol so svojím americkým náprotivkom Anthonym Blinkenom.

Ministri sa rozprávali o dodatočných dodávkach zbraní z USA na Ukrajinu, sankciách uvalených na Rusko, ale aj spôsoboch, ako na Moskvu vytvoriť dodatočný tlak.

 

21:50 – Od vypuknutia ozbrojeného konfliktu na Ukrajine, ktorý Rusko rozpútalo pred desiatimi dňami, zahynulo podľa OSN najmenej 351 civilistov a 707 ich bolo ranených.

OSN však podľa televízie CNN pripúšťa, že tento počet bude pravdepodobne „podstatne vyšší“. Ukrajina tvrdí, že v konflikte s Ruskom doteraz zahynulo najmenej 2 000 civilistov. (tasr)

21:35 – Ukrajinská armáda tvrdí, že dnes zostrelila až deväť ruských lietadiel. Tieto správy sa nedajú nezávisle overiť.

 

21:16 – Britské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo Rusko, že prímerie v ukrajinskom meste Mariupol bolo zo strany Moskvy „pravdepodobným pokusom o odvrátenie medzinárodného odsúdenia“ a snahou získať čas na preskupenie svojich jednotiek a obnovenie útočných aktivít. (tasr) 

21:07 – Ruskí žoldnieri z Vagnerovej skupiny si podľa ukrajinskej armády vytvorili základňu v ruskom meste Rostov ležiacom neďaleko ukrajinských hraníc. Odtiaľto vraj verbujú nových žoldnierov na boj proti Ukrajine.

 

20:58 – Počet ľudí utekajúcich pred vojnovým konfliktom na Ukrajine na Slovensko je stabilný, treba sa však pripraviť na väčší nápor.

Povedal to v sobotu na hraničnom priechode Vyšné Nemecké predseda vlády Eduard Heger.

V nasledujúcich dňoch sa dá očakávať aj zvýšenie počtu ukrajinských utečencov, ktorí na Slovensku požiadajú o dočasné útočisko, pripraviť preto treba aj dostatok ubytovacích kapacít. (tasr)

20:47 – Polícia zverejnila príbeh malého chlapca z Ukrajiny, ktorý na slovenskú hranicu dorazil úplne sám, aby sa dostal do bezpečia.

„Cez hranicu z Ukrajiny prišiel na Slovensko len 11-ročný chlapec zo Záporožia. S jednou igelitkou, pasom a telefónnym číslom napísaným na ruke, prišiel úplne sám, pretože jeho rodičia museli zostať na Ukrajine,“ uviedla polícia.

ukrajina
Zdroj: PZ SR

20:45 – Viac ako 3 000 dobrovoľníkov sa v USA prihlásilo do ukrajinskej zahraničnej légie, ktorú vytvoril prezident Zelenskyj pre ľudí, ktorí chcú pomôcť Ukrajine v boji s Ruskom.

20:25 – Izraelský premiér Naftali Bennett v sobotu v Moskve rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Nemenovaný zdroj uviedol, že Bennett z Moskvy odcestoval do Berlína na stretnutie s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Podľa vyhlásenia izraelskej vlády rozhovor Bennetta s Putinom trval približne tri hodiny. Jeho návšteva v Moskve nebola vopred avizovaná. Bennett je praktizujúci žid, ktorý v sobotu, v židovský sabat, nevykonáva oficiálne záležitosti – s výnimkou mimoriadnych udalostí.

20:14 – Toto video z riadiacej miestnosti Záporožskej jadrovej elektrárne zachytáva momenty, keď na elektráreň útočili ruské jednotky. 

Zamestnanci elektrárne Rusom cez reproduktory hovorili, že ohrozujú bezpečnosť celého sveta.

20:05 – Ruská armáda naďalej okupuje Záporožskú jadrovú elektráreň. V médiách sa objavili správy o tom, že ruské jednotky opustili mesto Jenerhodar, pri ktorom sa elektráreň nachádza.

Starosta mesta na Facebook uviedol, že ruská armáda teraz kontroluje okolie mesta a zostáva prítomná aj v elektrárni.

19:53 – Ukrajinská bezpečnostná služba oznámila, že Rusko plánovalo na území Ukrajiny vyhlásiť viacero nových „nezávislých ľudových republík“ podľa vzoru Donbasu.

Cieľom údajne bolo narušiť aktuálnu národnú jednotu a skomplikovať transport zbraní k frontovej línii. Tajná služba tieto plány podľa príspevku na sociálnych sieťach prekazila. Tieto správy nie je možné nezávisle overiť.

19:47 – Americký profesor Michael McFaul, ktorý v rokoch 2012 až 2014 slúžil ako veľvyslanec USA v Rusku, žiada krajiny NATO, aby Ukrajine poslali svoje stíhačky.

McFaul apeluje na Slovensko, Poľsko, Bulharsko aj Rumunsko, aby Ukrajincom poslali svoje stíhačky MiG-29. Navrhuje, aby ostatné členské štáty NATO následne do týchto krajín poslali svoje stroje a zabezpečovali im ochranu vzdušného priestoru.

19:32 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v sobotu vyhlásil, že Ukrajina potrebuje na obranu pre ruskou inváziou bojové lietadlá a systémy protivzdušnej obrany.

Odmietavý postoj NATO k požiadavke Kyjeva vyhlásiť nad Ukrajinou bezletovú zónu Kuleba označil za prejav slabosti.

Nie je žiadnym tajomstvom, že najviac potrebujeme stíhačky, útočné lietadlá a systémy protivzdušnej obrany,“ povedal Kuleba v sobotu ministrovi zahraničných vecí USA Antonymu Blinkenovi.

19:23 – Izraelský premiér Naftali Bennett dnes v tajnosti pricestoval do Moskvy, kde sa stretol s Vladimirom Putinom. Izrael medzitým vyzval svojich občanov v Rusku, aby krajinu urýchlene opustili.

19:00 – Tretie kolo mierových rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom by malo prebehnúť 7. marca, potvrdil poradca ukrajinského prezidenta.

Mariupoľ.
Mariupoľ. Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka

18:39 – Ruská armáda v sobotu večer oficiálne oznámila ukončenie krátkeho prímeria s cieľom umožniť evakuáciu humanitárnymi koridormi a obnovila útoky na ukrajinské mestá Mariupol a Volnovacha.

Ukrajinské úrady plánovali počas prímeria z oboch miest evakuovať tisíce ľudí. V sobotu popoludní však informovali, že z Volnovachy sa do bezpečia podarilo prepraviť len asi 400 ľudí. V evakuácii ďalších podľa úradov bránilo ostreľovanie mesta ruskými jednotkami.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v sobotu podvečer na brífingu v Moskve informoval, že bezpečnými koridormi sa Mariupol a Volnovachu nepodarilo opustiť „ani jednému civilistovi“. Vyhlásil, že „obyvateľstvo týchto miest je nacionalistickými formáciami využívané ako ľudský štít“.

Vo viacerých mestách okupovaných ruskou armádou sa pritom dnes konali demonštrácie. Obyvatelia s ukrajinskými vlajkami žiadali Rusov, aby mestá opustili. (tasr)

18:27 – Cyprus nepovolil piatim plavidlám ruského námorníctva zakotviť a doplniť palivo vo svojom prístave v Limassole. 

18:24 – Izraelské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo svojich občanov v Rusku, aby krajinu okamžite opustili. 

18:13 – Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v sobotu navštívil priechod na hraniciach Ukrajiny s Poľskom, kam v posledných dňoch pred postupujúcimi ruskými jednotkami utekajú státisíce ľudí.

Počas návštevy v záchytnom stredisku, kde je približne 3 000 vojnových utečencov, Blinken podľa agentúry AFP uviedol, že Washington vyčlení ďalších 2,75 miliardy dolárov (2,5 miliardy eur) na podporu utečencov z Ukrajiny i na podporu krajín, ktoré ich prijmú. (tasr)

17:51 – Najbohatší muž Ukrajiny Rinat Achmetov v rozhovore pre Ukrajinskú pravdu uviedol, že s Ruskom prerušil všetky obchodné styky a v krajine už nemá žiadny majetok. 

17:36 – Fínsky železničný operátor posilňuje vlakové spojenie na trati Helsinki – Petrohrad, pretože registruje rastúci záujem Rusov o odchod zo svojej vlasti.

Fínska televízia Yle v sobotu informovala, že do Fínska už vysokorýchlostným vlakom triedy Allegro a autobusmi obsluhujúcimi 400-kilometrovú trasu medzi Petrohradom a Helsinkami pricestovali v posledných dňoch tisíce ľudí.

17:26 – Ukrajinská armáda oznámila, že opätovne prevzala kontrolu nad mestom Mykolajiv, ktoré sa pokúšali okupovať ruské jednotky. Mykolajiv leží na juhu Ukrajiny.

Podľa gubernátora Mykolajivskej oblasti si boje vyžiadali aj obete spomedzi civilistov. Ukrajinské zložky podľa neho získali v bojoch viacero kusov ruskej techniky.

17:16 – V ukrajinských mestách Berďansk a Cherson sa v sobotu konali protesty proti ruskej okupácii.

Podľa televízie CNN, ktorá informácie o nich overovala, sa najmenej jedno takéto zhromaždenie konalo v sobotu aj v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Videá zo zhromaždení v Berďansku a Chersone zverejnil na sociálnej sieti Twitter ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý vo svojom komentári vyjadril obdiv nad nebojácnym duchom svojich krajanov a vyzval ľudí na celom svete, aby ich podporili. (tasr)

16:50 – Vladimir Putin vyhlásil, že Ukrajina by mohla stratiť svoju štátnosť, ak bude pokračovať v rovnakom správaní ako doteraz. 

 

16:38 – Z východoukrajinského mesta Volnovacha a blízkych obcí sa v sobotu počas krátkeho prímeria podarilo evakuovať len asi 400 ľudí. S odvolaním sa na ukrajinské úrady o tom informovala spravodajská stanica BBC.

Pripomenula, že pôvodný plán počítal s tým, že od 8.00 h nášho času, keď malo prímerie začať platiť, sa počas dňa podarí evakuovať viac ako 15 000 civilistov.

Gubernátor Doneckej oblastnej vojenskej správy Pavlo Kyrylenko informoval, že evakuovanými sú ľudia, ktorí sa svojpomocne dostali deň predtým do osady, neďaleko ktorej sa zastavila kolóna vozidiel vyslaných na ich prevoz do bezpečia.

16:17 – Intenzita ruských leteckých a delostreleckých útokov na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín v porovnaní s predošlými dňami znížila.

Ukrajina zatiaľ ešte stále ovláda mestá Charkov, Černihiv a Mariupol, pričom prichádzajú informácie o pouličných bojoch v meste Sumy, spresnilo britské ministerstvo obrany.

16:11 – Novinár britskej televíznej stanice Sky News pokrývajúci vojnu na Ukrajine utrpel v Kyjeve strelné zranenie.

Spravodajská stanica BBC v sobotu uviedla, že Stuart Ramsay a jeho štyria kolegovia boli prepadnutí zo zálohy, keď sa po neúspešnom pokuse o reportáž v inom meste vracali do ukrajinskej metropoly.

Štáb Sky News dostal informáciu, že za útokom, ktorý sa odohral v pondelok, bola zrejme ruská prieskumná jednotka. (tasr)

16:03 – Ukrajinská armáda informuje o ďalšom zostrelení ruského bojového lietadla pri meste Očakov na juhu Ukrajiny. Pilotov sa podľa ukrajinských ozbrojených síl podarilo zadržať. 

15:52 – Viaceré nemecké verejnoprávne stanice dočasne zatvorili svoje kancelárie v Rusku.

Dôvodom je nový zákon o šírení falošných správ o ruskej armáde, za ktorého porušenie hrozí až 15 rokov odňatia slobody.

Pozastavenie svojho pôsobenia v Rusku oznámil celonemecký zväzok verejnoprávnych audiovizuálnych inštitúcií ARD aj verejnoprávna televízia ZDF. (tasr)

15:44 – Samsung v piatok oznámil, že prerušuje dodávky všetkých svojich produktov do Ruska.

15:35 – Akákoľvek krajina, ktorá vyhlási bezletovú zónu nad Ukrajinou, sa priamo zapojí do ozbrojeného konfliktu s Ruskom, vyhlásil v sobotu ruský prezident Vladimir Putin.

„Akýkoľvek pohyb v tomto smere budeme považovať za účasť tejto krajiny na ozbrojenom konflikte,“ povedal Putin počas stretnutia so zamestnancami ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot. Šéf Kremľa zároveň dodal, že neplánuje v Rusku zaviesť stanné právo.

Putin.
Putin. Zdroj: Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR

15:20 – Jeden z ukrajinských vyjednávačov, ktorý sa zúčastnil na prvom kole mierových rokovaní s Ruskom, bol podľa denníka Ukrajinská pravda zastrelený pri zatýkaní. Denisa Kirejeva podľa denníka podozrievali z vlastizrady.

Denis Kirejev.
Denis Kirejev. Zdroj: TASR/AP

14:58 – Treba sa rozprávať o zmene závislosti od surovín z Ruska. Súčasťou diskusií o ďalších sankciách voči Rusku bude v najbližších dňoch aj strategická závislosť či odpojenie všetkých ruských bánk od systému SWIFT.

V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO). Premiér zdôraznil potrebu prijatia ďalších sankcií.

„Ešte stále čerpáme suroviny z Ruska, to je tiež ešte oblasť, do ktorej sa dá ísť, ak sa na nej dohodneme,“ skonštatoval s tým, že už uvalené sankcie majú tiež svoj dobeh.

Cieľom je podľa neho vyslať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi signál, že ho budeme musieť ekonomicky úplne izolovať. „Vidíme, že Putin neustupuje, budeme musieť pokračovať v rokovaniach,“ dodal. Heger súhlasí, aby sa ďalšie sankcie zavádzali aj pre Bielorusko. (tasr)

14:42 – Ruská vlajková letecká spoločnosť Aeroflot v sobotu oznámila, že počnúc 8. marcom pozastavuje premávku na všetkých svojich medzinárodných linkách. K tomuto rozhodnutiu dospeli aerolínie v čase, keď Moskva čelí sankciám, ktoré Západ uvalil na Ruskú federáciu z dôvodu jej vojenskej invázie na Ukrajinu. (tasr) 

14:25 – Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyzval na ďalšie sprísnenie sankcií uvalených na Rusko vrátane odrezania všetkých ruských bánk od medzibankového platobného systému SWIFT.

Uviedol to po stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska. (tasr)

Aeroflot.
Aeroflot. Zdroj: TASR - Štefan Puškáš

14:18 – Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell sa otvorene vyjadruje v prospech Číny ako sprostredkovateľa vo vojne Ruska proti Ukrajine. 


„Neexistuje alternatíva. My (Európania) nemôžeme byť sprostredkovateľmi. A nemôžu to byť ani USA. Kto teda iný? Musí to byť Čína, o tom som presvedčený,“ povedal Borrell v rozhovore pre španielsky denník El Mundo.

13:56 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba napísal, že spoločnosť Shell podľa jeho informácií včera v tajnosti nakúpila ruskú ropu. „Nevonia vám ruská ropa ukrajinskou krvou?“ spýtal sa spoločnosti na Twitteri.

13:46 – Úrady juhoukrajinského mesta Mariupol sa v sobotu rozhodli odložiť plánovanú evakuáciu civilného obyvateľstva, pretože ruské vojská údajne nedodržiavajú dohodnuté dočasné prímerie. 


„Vzhľadom na skutočnosť, že ruská strana nedodržiava prímerie a pokračuje v ostreľovaní jednak samotného Mariupola a aj jeho okolia, ako aj z bezpečnostných dôvodov, bola evakuácia civilného obyvateľstva odložená,“ uviedli predstavitelia mesta vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach. (tasr)

13:35 – Takto dnes vyzerá protest proti ruskej okupácii v meste Cherson na juhu Ukrajiny. Ruská armáda iba pred pár dňami vyhlásila, že nad mestom prevzala kontrolu.

13:33 – Ruské vládne lietadlo smeruje z Petrohradu do Washingtonu, aby domov priviezlo ruských diplomatov, potvrdilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

13:20 – Ukrajina vyzýva ľudí po celom svete, aby protestovali proti ruskej agresii a žiadali svoje vlády, aby zatvorili európske prístavy pre ruské lode.

13:16 – Ozbrojené sily zverejnili fotografie z hraničného priechodu s Ukrajinou.

„Fotografia dokáže vyjadriť silnú emóciu, v tomto prípade solidaritu s ukrajinským ľuďom. Agresívny putinovský režim zaútočil na domovy obyčajných ľudí. Už dávno to nie je iba o útokoch na vojenské ciele. Na Ukrajine zomierajú ľudia v priamo zbombardovaných obytných štvrtiach. Presne preto už viac ako jeden milión z nich utiekol pred vojnou. Z milióna viac ako 90 000 prekročilo slovenskú hranicu,“ uviedli na Facebooku.

ukrajina
Zdroj: Ozbrojené sily SR

13:11 – Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí spustilo webovú stránku, na ktorej môžu ľudia zo zahraničia zistiť, ako sa pridať k ukrajinskej légii zahraničných bojovníkov, ktorú prezident Zelenskyj vytvoril po začiatku ruskej okupácie. Pôsobenie v cudzom vojsku je však pre občanov Slovenska naďalej trestným činom.

ukrajina
Zdroj: MFA UA

13:07 – Prezident Zelenskyj poďakoval Poľsku za to, že prijalo státisíce ukrajinských utečencov. „S Poľskom nás už prakticky nedelia žiadne hranice,“ uviedol v prejave.

13:04 – Ruská letecká spoločnosť Aeroflot preruší všetky medzinárodné lety. Pokračovať by mali len lety do Bieloruska.

13:02 – Ruskému oligarchovi Ališerovi Usmanovi skonfiškovali talianske úrady vilu na Sardínii. Nemecké úrady mu už predtým skonfiškovali jachtu Dilbar v hodnote 600 miliónov eur.

12:52 – Ruská vláda musela prijať prísny zákon o šírení falošných správ o ruskej armáde, pretože „čelí informačnej vojne“, povedal v sobotu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.


„Zákon je nutný a bol naliehavo potrebný z dôvodu bezprecedentnej ani nie kampane, ale dokonca informačnej vojny, ktorá sa rozpútala proti našej krajine,“ povedal hovorca Peskov, pričom zdôraznil, že vzhľadom na okolnosti bolo nutné prijať prísny zákon. (tasr)

12:47 – Nad mestom Černihiv zostrelil ukrajinský protilietadlový raketový systém ruské bojové lietadlo Su-34. Typ lietadla potvrdzujú fotografie z miesta, kde sa zrútilo.

12:36 – Ruská armáda nedodržiava dočasné prímerie pozdĺž celej evakuačnej trasy z Mariupola, ktorá je súčasťou dohodnutého humanitárneho koridoru. Ruské vojská toto mesto podľa zástupcu starostu dokonca stále ostreľujú. 


„Rusi nás stále ostreľujú. Je to šialené,“ povedal zástupca mariupolského starostu Serhij Orlov s tým, že momentálne je evakuácia civilného obyvateľstva nemožná. (tasr)

12:27 - Ukrajinská armáda začala v Charkove protiútok na ruské pozície. Ruské jednotky v posledných dňoch mesto opakovane bombardovali a snažili sa ho ovládnuť, no nateraz zostáva pod ukrajinskou kontrolou.

12:23 - Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak vyzýva ľudí zo zahraničia, aby prišli bojovať na Ukrajinu proti ruskej armáde. „Už viac nebude možné sedieť a vyčkávať v teplých domovoch. Rusko sa snaží zničiť náš svet,“ vyhlásil.

12:04 - Predmestia Kyjeva sú podľa ukrajinskej armády pripravené brániť hlavné mesto pred útokom ruských jednotiek.

11:59 – Spoločnosť Inditex vlastniaca značky ako Zara, Bershka či Pull & Bear oznámila, že v Rusku prerušuje všetky obchodné aktivity a zatvára všetky svoje obchody na území Ruskej federácie.

11:56 – Prímerie vyrokované s Ruskom sa podľa reportérky BBC Sarah Rainsfordovej zatiaľ neudialo. Prímerie malo nastať vo viacerých regiónoch na východe a juhu Ukrajiny. 

Vedenie mesta Mariupol obyvateľom nariadilo, aby sa opäť skryli v bunkroch, pretože ruská armáda mesto stále ostreľuje a neexistuje možnosť, ako z neho vypraviť evakuačné autobusy. Rokovania s Rusmi podľa neho pokračujú.

11:45 – V mestách Cherson či Melitopol, ktoré momentálne okupuje ruská armáda, protestujú tisíce ľudí s ukrajinskými vlajkami. Reportér Felix Light upozorňuje, že tieto oblasti sú regióny, kde dokonca často prevažuje ruský jazyk nad ukrajinským.

11:43 – Armádny expert Trent Telenko zanalyzoval aktuálny stav dlhého ruského konvoja severozápadne do Kyjeva. Podľa neho vozidlám došlo palivo, vojakom dochádza jedlo a vozidlá stoja tak tesne pri sebe, že sa budú môcť po pomalom dotankovaní pohnúť len dozadu, nie vpred smerom na hlavné mesto.

Generálmajor 41. ruskej armády podľa Telenka zomrel preto, že šiel na čelo konvoja, rozhadzoval rukami a kričal na vojakov, aby tento logistický chaos vyriešili. V tej chvíli ho vraj zameral ukrajinský snajper a zastrelil ho. Tieto informácie však nie je možné overiť, ide len o špekulácie Telenka. Telenko v minulosti pracoval aj pre americké ministerstvo obrany.

11:35 – Predseda vlády Eduard Heger navštívi dnes v sobotu 5. marca východnú hranicu. O siedmej večer príde na hraničný priechod Vyšné Nemecké. (tasr)

11:24 – Ukrajinská armáda zverejnila video, ktoré zachytáva zostrelenie ruskej helikoptéry Mi-24 nad ukrajinským územím. „Takto zomierajú ruskí okupanti,“ uviedli ozbrojené sily.

11:08 – Ukrajinskej armáde sa pri meste Černihiv podarilo zostreliť ďalšie ruské bojové lietadlo, informuje Ukrajinska pravda. Tieto zábery majú zachytávať momenty, keď sa začalo rútiť k zemi.

11:05 – Ozbrojené sily SR nasadzujú ďalšie sily a prostriedky na podporu bezpečnosti na hranici s Ukrajinou. Pribudnú dve účelové zoskupenia, ktoré budú podporovať políciu a takisto chrániť zelenú hranicu. Zároveň pribudnú prostriedky na zabezpečenie dočasných táborov. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.


„V prvom rade nasadzujeme naše prieskumné a hliadkovacie spôsobilosti tak, aby bola hranica dostatočne pokrytá zo zeme, ako aj zo vzduchu. Ďalej sa podieľame na zbere, preprave a distribúcii humanitárnej pomoci vojnovým utečencom, ako aj na výstavbe a prevádzkovaní hotspotov v súčinnosti so zložkami ministerstva vnútra,“ priblížil náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

10:58 – Tím formuly 1 Haas oznámil, že ukončil zmluvu so svojím ruským jazdcom Nikitom Mazepinom. Kontrakt vypovedal aj s hlavným sponzorom, ruskou spoločnosťou Uralkali, v ktorej vlastní kľúčový podiel Mazepinov otec Dmitrij Mazepin.

10:54 – Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov oznámil, že na Ukrajinu sa doteraz vrátilo viac ako 60-tisíc Ukrajincov zo zahraničia, ktorí sa pridali k vojsku a budú brániť svoju vlasť.

10:52 – Ruské ministerstvo obrany zverejnilo viacero fotografií a video ruských vojakov presúvajúcich sa v oblasti Kyjeva. Konvoj ruskej techniky severozápadne od ukrajinského hlavného mesta, ktorý má podľa satelitných záberov dosahovať dĺžku desiatok kilometrov, nijak výrazne nepostupuje. Informovali o tom zdroje z americkej administratívy.

10:49 – V hlavnom meste Kirgizska Biškek protestuje pred ruskou ambasádou skupinka demonštrantov už niekoľko dní. Reportér Felix Light z Moscow Times uvádza, že teraz im desiatky policajtov nariadili, aby protest ukončili, inak ich pozatýkajú.

10:47 – Elon Musk oznámil, že viacero terminálov Starlink pri „konfliktných zónach“ zasiahli v posledných hodinách pokusy o blokovanie a rušenie signálu. „Náš nový softvérový update rušenie obchádza,“ uviedol.

10:43 – Zastavte Putina, vyhoďte Sberbank zo systému SWIFT, žiada na Twitteri ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. K príspevku priložil fotografie z vojny, ktorá sa momentálne deje na Ukrajine.

10:41 – Ruská armáda podľa ukrajinských úradov vyhodila do vzduchu železničnú trať vedúcu do mesta Irpiň pri Kyjeve, odkiaľ mali byť vlakom evakuovaní civilisti. Ukrajinské úrady teraz vyzvali ľudí čakajúcich na evakuáciu, aby sa presunuli do obce Romanivka, odkiaľ ich evakuuje autobus.

10:39 – V centre mesta Cherson na juhu Ukrajiny, nad ktorým prevzala kontrolu ruská armáda a momentálne ho okupuje, sa zhromaždili desiatky demonštrantov s ukrajinskými vlajkami. Podľa agentúry Ukrinform vypískali ruských vojakov aj vojenskú techniku a žiadali ich odchod. Rusi v reakcii na demonštrácie strieľali varovné strely do vzduchu.

10:37 – Ukrajinský parlament zverejnil fotografiu vojaka, ktorý zachraňuje malé dieťa z trosiek v meste Irpiň pri Kyjeve. Ruská armáda mesto pred pár dňami zbombardovala a pri útoku zasiahla viacero obytných štvrtí.

10:35 – Bezpečnostná rada OSN v pondelok opäť absolvuje mimoriadne zasadnutie v súvislosti s inváziou ruských vojsk na Ukrajinu. V noci na sobotu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.


Po pondelkovom verejnom zasadnutí sa táto 15-členná rada stretne aj za zatvorenými dverami, aby prediskutovala možné vypracovanie návrhu rezolúcie, povedal pre AFP diplomat pod podmienkou anonymity.


Túto neverejnú diskusiu údajne spoločne navrhli predstavitelia Mexika a Francúzska, ktorí chcú v návrhu rezolúcie vyzvať na vyhlásenie prímeria, ničím nerušený prístup pre humanitárnu pomoc a ochranu civilistov.


Spojené štáty však podľa diplomatov avizovali, že návrh rezolúcie nepodporia, pokiaľ v ňom nebude explicitne napísané, že humanitárnu krízu na Ukrajine spôsobilo Rusko. (tasr)

10:23 – Polícia informuje o situácii na hraniciach s Ukrajinou. Vybavovací proces je momentálne na všetkých troch hraničných priechodoch bez čakania.

„Za posledných 24 hodín (od 6.00 h 4. 3. 2022 do 6.00 h 5. 3. 2022) sme na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny vybavili 11 208 osôb, z toho od 20.00 h 4. 3. 2022 do 6.00 h 5. 3. 2022 4 376. Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko je od vypuknutia konfliktu do 6.00h dnešného dňa (5. 3. 2022) 101 529,“ píše polícia v statuse.

10:14 – krajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok skritizoval Severoatlantickú alianciu za to, že rozhodla o nevyhlásení bezletovej zóny nad Ukrajinou. Prezident dodal, že Aliancia vedela o pravdepodobnosti ruskej agresie, informuje tlačová agentúra AFP.


„Vediac, že nové útoky a obete sú nevyhnutné, NATO sa úmyselne rozhodlo neuzavrieť oblohu nad Ukrajinou. Vedenie tejto organizácie dnes dalo zelenú ďalšiemu bombardovaniu ukrajinských miest a obcí tým, že odmietlo vyhlásiť (nad Ukrajinou) bezletovú zónu,“ uviedol Zelenskyj vo videonahrávke.


NATO v piatok odmietlo výzvy ukrajinských činiteľov na zriadenie bezletovej zóny nad Ukrajinou, ktorej účelom malo byť zastavenie ruského bombardovania. Západní spojenci však ruského prezidenta Vladimira Putina varovali pred novými sankciami, ak nezastaví vojnové ťaženie na Ukrajine.

Volodymyr Zelenskyj.
Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: Ukrainian Presidential Press Office/AP/TASR

9:51 – Ruské štátne tlačové agentúry informovali, že ruská armáda vyhlásila v sobotu v dvoch územných oblastiach Ukrajiny prímerie, ktoré umožní civilnému obyvateľstvu, aby sa z nich mohlo vysťahovať. 


Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení, ktoré podľa AP priniesli agentúry RIA Novosti a TASS, uvádza, že dalo súhlas na vytvorenie evakuačných únikových ciest, ktoré od 10.00 h moskovského času, 8.00 h nášho času, umožnia evakuáciu civilistov zo strategického prístavného mesta Mariupol na ukrajinskom juhovýchode a z mesta Volnovacha na východe Ukrajiny. (tasr)

9:35 – Bratislava pripravuje zriadenie veľkokapacitného centra pomoci. Oznámil to bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že sa chystajú aj na scenár, keď v meste bude nutné ubytovať rádovo tisícky ľudí z Ukrajiny.


Veľkokapacitné centrum má slúžiť ako prvý bod podpory pre utečencov, či už do Bratislavy prídu verejnou dopravou, po vlastnej osi, alebo ich štát bude koordinovane zvážať z východného Slovenska.


„Pre túto situáciu pripravujeme v spolupráci s mestskými časťami a okresným úradom aj ubytovacie kapacity pre rádovo tisícky ľudí. Má ísť prevažne o veľkokapacitné existujúce objekty, pre ktoré pripravujeme potrebné zázemie,“ priblížil na sociálnej sieti Vallo. 

9:09 – Ukrajinu frustruje nedostatočná podpora Západu, ktorý ukrajinskej armáde neposkytuje dostatok protilietadlových zbraní použiteľných proti ruským jednotkám. Protilietadlové rakety z Nemecka podľa ukrajinskej armády dorazili zhrdzavené a v nepoužiteľnom stave.

9:01 – Rusko prešlo na „škaredú“ taktiku, ktorej cieľom je spôsobiť čo najväčšie škody civilistom, uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Západ žiada, aby zintenzívnil sankcie, odstavil ruskú banku Sberbank zo systému SWIFT, uvalil embargo na dovoz ruskej ropy a plynu a zatvoril prístavy pre ruské lode.

8:48 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý vedie boj svojej krajiny proti ruskej invázii, v sobotu prostredníctvom videomosta vystúpi s prejavom pred americkým Senátom.


Zelenskyj na žiadosť Ukrajiny prehovorí k členom hornej komory parlamentu USA ráno washingtonského času cez aplikáciu Zoom. Ako sa vojna na Ukrajine zintenzívňuje, niektorí americkí zákonodarcovia naliehajú na amerického prezidenta Joea Bidena, aby zaujal tvrdší postoj voči Rusku – napríklad pozastavením dovozu ropy. (tasr)

8:38 – Polícia upozorňuje utečencov z Ukrajiny, aby si dávali pozor a nestali sa obeťami podvodu. 

„Aby sa utečenci z Ukrajiny nestali obeťami rôznych kriminálnych živlov, zneužívajúcich ich tieseň a momentálne ťažkú situáciu, policajti ich informujú priamo pri vstupe na Slovensko letákmi v slovenčine aj ukrajinčine. Slovenská republika má vytvorené možnosti na ochranu a pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi,“ píše polícia.

 

8:25 – V srbskom Belehrade sa v piatok na demonštrácii zhromaždilo viac ako tisíc ľudí, ktorí však neprotestovali proti vojne na Ukrajine. Približne tisíc demonštrantov podporilo inváziu Ruska na Ukrajine. Demonštranti skandovali heslá proti NATO a chválili ruského prezidenta Vladimira Putina. (tasr)

rusko
Zdroj: TASR/AP

8:22 – Ruský konvoj nad Kyjevom dlhý desiatky kilometrov sa v posledných dňoch zo svojej pôvodnej pozície posunul iba mierne. Podľa americkej administratívy je za to zodpovedná ukrajinská armáda, ktorá vyhodila do vzduchu kľúčový most na ceste k hlavnému mestu a napáda jednotlivé vozidlá v konvoji, ale aj logistické zlyhanie ruskej armády.

8:14 – Rusko by na Ukrajinu mohlo poslať až 1 000 žoldnierov, tvrdia zdroje zo spravodajského prostredia v USA. Žoldnieri by mali podporiť ruskú inváziu vo viacerých oblastiach, ale ich úlohy by sa mali líšiť od úloh štandardnej ruskej armády.

8:07 – Personál Záporožskej jadrovej elektrárne monitoruje stav jednotlivých reaktorov a zabezpečuje ich prevádzku, avšak elektráreň naďalej okupuje ruská armáda. Informoval o tom ukrajinský regulátor Energoatom.

Ukrajinská jadrová elektráreň v Záporoží.
Ukrajinská jadrová elektráreň v Záporoží. Zdroj: Energoatom.com

8:02 – Ukrajinské strategické prístavné mesto Mariupol je po niekoľkých dňoch „bezohľadných“ útokov pod blokádou ruskej armády. Oznámil to v sobotu jeho starosta a vyzval na vytvorenie humanitárneho koridoru.

„Zatiaľ hľadáme riešenia humanitárnych problémov a všetky možné spôsoby, ako dostať Mariupol spod blokády,“ napísal na webovej komunikačnej sieti Telegram mariupolský starosta Vadym Bojčenko.


„Našou prioritou je nastolenie prímeria, aby sme mohli obnoviť životne dôležitú infraštruktúru a zriadiť humanitárny koridor, ktorým sa do mesta dostanú potraviny a lieky,“ dodal.

7:58 – Prezident Zelenskyj v nočnom prejave skritizoval NATO za to, že nad Ukrajinou nezavedie bezletovú zónu. Západných lídrov označil za zhypnotizovaných ľudí, ktorí sú slabí a neistí, pretože bezletovú zónu odmietli napriek tomu, že vlastnia niekoľkonásobne silnejšie zbrane ako ukrajinská armáda. Celý samit v Bruseli označil za slabý a zmätený.

7:50 – Ruské ministerstvo obrany údajne vyhlási prímerie v mestách Mariupol a Volnovacha na Donbase, aby z miest mohli byť zriadené humanitárne koridory, prostredníctvom ktorých by mohli byť evakuovaní civilní obyvatelia. Prímerie by malo začať platiť od 10.00 h moskovského času, a teda 8.00 h nášho času.

7:44 – Video zachytáva incident, pri ktorom ruskí vojaci strieľali na novinárov z britského Sky News priamo v Kyjeve. Dvaja z novinárov, Stuart Ramsay a Richie Mocker, boli zasiahnutí nábojmi, ktoré na nich Rusi vystrelili. Vojaci začali strieľať napriek deklarácii reportérov, že ide o skupinu novinárov.

7:25 – Americká viceprezidentka Kamala Harrisová pocestuje na budúci týždeň do Poľska a do Rumunska. Cieľom jej návštevy bude preukázanie podpory východnému krídlu Severoatlantickej aliancie na pozadí vojny na Ukrajine.


Harrisovej cesta, ktorá je naplánovaná na 9. – 11. marca, sa začne vo Varšave, odkiaľ sa viceprezidentka presunie do Bukurešti. Biely dom ďalej oznámil, že jej cesta bude demonštrovať silu a jednotu NATO, ako aj podporu zo strany Spojených štátov pre východné krídlo Severoatlantickej aliancie vo svetle ruskej agresie.


Poľsko i Rumunsko majú s Ukrajinou dlhé hranice a v týchto dňoch zaznamenávajú veľký prílev ukrajinských utečencov. Rusko vojensky zaútočilo na Ukrajinu 24. februára. (tasr)

7:00  V troskách zbombardovanej obytnej budovy v ukrajinskom meste Boroďanka neďaleko Kyjeva zrejme po stredajšom raketovom útoku uviazlo až 100 ľudí. Informovala o tom v piatok spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na Štátnu službu Ukrajiny pre mimoriadne situácie.


Hovorkyňa DSNS uviedla, že v troskách budovy môže byť približne 100 ľudí, avšak v tejto chvíli „nie je možné určiť presný počet“ uviaznutých ľudí.


„Záchranári pre neustále ostreľovanie nemajú prístup k týmto ľuďom. Sme pripravení ľudí evakuovať hneď, ako bude dosiahnutá dohoda o zelenom koridore,“ uviedla pre CNN hovorkyňa.

Domov
Zdieľať
Diskusia