Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti DNA ERA.
22. marca 2022, 10:30
Čas čítania 3:22
Sponzorovaný obsah

Možno nie si lenivý, iba máš predispozíciu na iné športy. Tento slovenský produkt ti pomôže nájsť šport ideálny pre teba

Možno nie si lenivý, iba máš predispozíciu na iné športy. Tento slovenský produkt ti pomôže nájsť šport ideálny pre teba
Zdroj: DNA ERA
ZAUJÍMAVOSTI ŠPORT ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Pozri sa, čo všetko dokáže odhaliť analýza DNA.

Prečo majú niektorí ľudia prirodzený talent na šport alebo vynikajú iba v behu a iní len na silových tréningoch? Tieto informácie nájdeš vo svojich génoch. Analýza DNA už dávno nie je doménou sci-fi filmov. V dnešnej dobe si môžeš dať „prečítať“ genetické informácie ukryté v tvojom tele. Je to dokonca pomerne dostupná služba, na ktorú ti prispejú aj niektoré poisťovne. Analýza DNA ti môže pomôcť predísť niektorým zdravotným problémom vďaka včasnej a personalizovanej prevencii. K svojej analýze si môžeš dokúpiť aj konzultáciu s genetikom, ktorý ti podrobnejšie vysvetlí tvoje výsledky a zodpovie všetky otázky.

Na Slovensku ti túto službu ponúka DNA ERA. Z ich testu sa dozvieš hodnotné výsledky – aké máš predispozície a čo môžeš urobiť pre zdravší a kvalitnejší životný štýl. Ak ti hrozí nejaké zdravotné riziko, nemusíš čakať, kým sa objavia symptómy, ktoré budeš liečiť, pretože ty už budeš vedieť urobiť preventívne kroky, aby si sa tomu vyhol. Spoločnosť okrem toho teraz predstavila novinku – svoje športové predispozície si môžeš porovnať s našimi vrcholovými športovcami.

Ako spoznáš svoj športový potenciál

Na športový výkon vplýva veľa vecí, ako napríklad únava, strava a pitný režim, ale sú tu aj faktory, ktoré nijako neoklameš – genetika ho ovplyvňuje až do výšky 66 %. Aby sme ti to vedeli dobre znázorniť, musíme ti v krátkosti vysvetliť, ako fungujú tvoje svaly. 

Svalové vlákna typu I síce dokážu vyvinúť menšiu silu, ale sú schopné fungovať aj niekoľko hodín, takže ich zapájame pri vytrvalostných činnostiach (napr. beh na dlhé trate).

Svalové vlákna typu II dokážu vyvinúť veľkú silu, ale v priebehu pár minút sa vyčerpajú, čiže ich zapájame pri rýchlostno-silových činnostiach (napr. šprint).

Všetci máme iný podiel týchto dvoch typov svalov a je definovaný genetickými informáciami. Preto sú niektorí bežci skvelí v šprinte, ale majú problém dobre zabehnúť 10 kilometrov, iní zas zdolajú maratón, ale nelámu rekordy na atletickom ovále. Dôležitú úlohu pri športovom výkone zohráva gén, ktorý sa volá ACTN3. Predstav si ho ako takého programátora, ktorý kóduje, ako bude fungovať jeden dôležitý proteín. Ak tvoje telo tvorí tento špeciálny proteín štandardne, tak sa to spája so svalovými vláknami typu II, čiže sa hodíš skôr na rýchlostno-silové pohybové aktivity. V opačnom prípade sa môžeš dozvedieť, že tvorba tohto proteínu je narušená. Tento fakt sa spája so svalovými vláknami typu I a pre teba sú lepšie vytrvalostné aktivity. Môžeš sa dozvedieť aj to, že tvoj potenciál je vyrovnaný pre obidva typy.

Vysvetlenie viac do hĺbky a spojitosť športu s genetickou analýzou nájdeš na webe dnaera.com. Okrem svalových vlákien sa pozerajú na faktory ako hustota ciev a ďalších až 50 faktorov, ktoré súvisia so športom. Túto analýzu ti ponúkne DNA Lifestyle test alebo DNA Complex test

zisti, aký máš potenciál
dna era
Zdroj: DNA ERA

Ako test funguje a čo všetko sa dozvieš

Ak pravidelne cvičíš, možno si už zažil situáciu, že kamošom sa darí dvíhať čoraz ťažšie váhy, no ty sa zasekneš na jednom čísle. Vôbec to nemusí byť tým, že sa málo snažíš, možno za to môžu tvoje gény. Jednoducho máte odlišné predispozície. Ako sme už povedali, tieto športové predispozície si teraz môžeš porovnať s našimi vrcholovými športovcami. Budeš si môcť porovnať výsledky s olympijským víťazom Matejom Tóthom, biatlonistkou Paulínou Fialkovou, so šprintérom Jánom Volkom, s cyklistami bratmi Velitsovcami, s hokejistom Tomášom Záborským, so zápasníčkou Monikou Chochlíkovou a zápasníkom Tomášom Tadlánkom. 

Pri zmene životného štýlu môže byť práve táto informácia tvojou motiváciou. V duchu si môžeš povedať, že to dokážeš a máš na to, pretože máš genetické predispozície ako vrcholový športovec.

analyzuj dna
dna era
Zdroj: DNA ERA

Výsledkami tvojich genetických predispozícií sa však tento proces nekončí. Ako sme ti už naznačili, najmä v oblasti výživy, ktorá sa zameriava na intolerancie, vitamíny a minerály, si nájdeš odporúčania nutričnej expertky. K zlepšeniu športového výkonu už môžeš pristupovať viac strategicky – budeš dobre informovaný o svojich predispozíciách, vieš, na čo sa máš viac zamerať a čomu sa vyhnúť. Túto oblasť vytvorili spolu s pohybovými expertmi a trénermi, tvoje odporúčania zostavia odborníci. 

Všetky dôležité údaje nájdeš spísané v prehľadnej aplikácii; výhodou je digitálna podoba dát, vďaka čomu všetky poznatky vedia aktualizovať o nové vedecké štúdie. Chceš si to skúsiť? Vyber si na webe test z kategórie, ktorá ťa zaujíma, domov ti príde balíček s podrobným návodom a môžeš začať. Presný návod krok za krokom nájdeš aj na ich webe. 

porovnaj svoju dna

Tvoje genetické údaje sú v bezpečí

Možno pri uvažovaní tvoj mozog zablúdi k tomu, či sa náhodou nebude niekto snažiť ukradnúť a zneužiť tvoje údaje o DNA. Vzorka putuje do laboratória anonymne, iba pod priradeným identifikačným číslom, takže odoslaná skúmavka nie je spárovaná s tvojím menom a inými citlivými údajmi. Aj celá analýza a vyhodnotenie dát prebiehajú anonymne. Po ukončení laboratórnej analýzy je vzorka zničená a získané dáta sú po odoslaní do spoločnosti DNA ERA vymazané. Registrácia odberovej skúmavky prebieha na tvojej strane, všetci zákazníci sa prihlasujú do svojho účtu dvojfaktorovým overením identity. Odpovede na časté otázky, ktoré zákazníci majú, nájdeš TU

Zaujala ťa analýza predispozícií? Je naozaj pôsobivé, kam sa dnešná veda dostala, a ty sa môžeš jednoducho pozrieť na to, ako si geneticky „naprogramovaný“. Analýza DNA je skvelý prostriedok, ktorý nám napovie, ako zlepšiť svoj športový výkon a kvalitu životného štýlu.

vyskúšaj analýzu
Domov
Zdieľať
Diskusia