Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2022, 21:58
Čas čítania 1:19
Ema Stanovská

„Veľa pijú, predávajú svoju naftu a nechávajú za sebou fľaše od vodky.“ Obyvateľ Bieloruska opísal ruských vojakov počas cvičenia

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Vojenské cvičenie v Bielorusku sa malo skončiť v nedeľu 20. februára, no Rusi ho napokon predĺžili „na neurčito“.

Anonymný obyvateľ bieloruského mesta Chojniki opísal pre lokálny portál Svaboda správanie ruských vojakov počas vojenského cvičenia. Podľa jeho slov pijú veľa alkoholu, zanechávajú za sebou odpadky a zdržujú železničnú dopravu. 

„Na vlastné oči som videl v uliciach mesta ich tanky,“ povedal miestny. „Vojaci sa usadili v okolitých lesoch, žijú tam v stanoch. Veľa pijú a predávajú svoju naftu.“

Vojenské cvičenie na juhovýchode Bieloruska, asi 50 kilometrov od ukrajinských hraníc, označil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg za „najväčšie ruské nasadenie od čias studenej vojny“. Do nečakaného vojenského cvičenia je zapojených 300-tisíc ruských vojakov a takmer celá bieloruská armáda. Pôvodne sa malo skončiť v nedeľu 20. februára, no Rusko ho napokon predĺžilo na neurčito“.

Obmedzujú dopravu a odhadzujú odpad

Rusi začali v noci zo 14. na 15. februára vykladať vojenské vybavenie v blízkosti koľajníc v Chojniki. Podľa oficiálnych zdrojov vojaci ostávajú na koľajniciach, aj keď sa na nich rúti vlak vzdialený 200 metrov. Rušňovodiči museli niekoľkokrát použiť núdzovú brzdu.

Rusi vraj takisto poškodzujú železničné zariadenia a zanechávajú za sebou množstvo odpadu a osobného vybavenia – nepriestrelné vesty, prilby, 100-litrové vrecia s odpadkami, fľaše od vodky, prázdne plastové sudy od piva a prázdne obaly od potravín.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Svet sa obáva, že Rusko plánuje inváziu na Ukrajinu, ktorá sa podľa slov viacerých politických lídrov môže začať každú chvíľu. Jedným z možných scenárov je, že Rusi zaútočia z Bieloruska. Dnes nové satelitné zábery ukázali zintenzívnenie aktivity ruských vojenských jednotiek neďaleko severovýchodnej hranice Ukrajiny. Možný konflikt sledujeme online minútu po minúte.

Domov
Zdieľať
Diskusia