Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2022, 8:00
Čas čítania 22:58
Adam Novosad

ZÁZNAM: Konflikt Rusko – Ukrajina: Putinove vojská sa blížia k „línii dotyku“, Boris Johnson urýchlene zvolal bezpečnostnú radu

NEWS JOE BIDEN MINÚTA PO MINÚTE RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA USA VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou sledujeme počas celého dňa naživo.

• Putin sa rozhodol pre inváziu na Ukrajinu, ktorá bude „extrémne násilná“, pričom cieľom ruskej armády bude ublížiť Ukrajincom a zničiť ich, tvrdia USA.

• Rusko najskôr odreže Ukrajinu od internetu aj telefónneho spojenia s vonkajším svetom, aby následne zaútočilo balistickými raketami, tvrdia New York Times.

• Vladimir Putin náhle zvolal rokovanie ruskej bezpečnostnej rady. Na tlačovej konferencii vyhlásil, že Rusko sa bude zaoberať žiadosťou separatistických republík v Donbase o uznanie za nezávislé štáty, a zdôraznil, že vstup Ukrajiny do NATO by výrazne zvýšil hrozbu, ktorú predstavuje pre Rusko.

• Rusko má pri hraniciach s Ukrajinou už približne 190-tisíc vojakov, tvrdia spravodajské zložky USA.

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


0:35 Americký prezident Joe Biden podpísal príkaz, ktorý obyvateľom Spojených štátov zakazuje obchodovať alebo robiť iné ekonomické aktivity v regiónoch na východe Ukrajiny, ktoré dnes prezident Putin uznal za samostatné štáty. (čt24)

0:15 Britský premiér Boris Johnson zvolal na 6.30 h ráno mimoriadne zasadnutie bezpečnostnej rady, predmetom stretnutia bude balík sankcií voči Rusku. Tie sa budú pravdepodobne týkať najmä podnikateľských a iných ekonomických aktivít ruských občanov. (čt24)

23:40  Novinári zdieľajú na sociálnej sieti Twitter aktuálne videá z rusko-ukrajinského pohraničia, ktoré zachytávajú presuny veľkého počtu vojenských áut, ktoré prevážajú ruských vojakov na územie Ukrajiny. 

Ruské vojská podľa svedkov vstúpili do povstaleckých republík ešte pred polnocou a mieria k „línii dotyku“. Tá dnes oddeľuje ilegálne zabraté oblasti od územia Ukrajiny pod kontrolou vlády v Kyjeve. Podľa Rádia Slobodná Európa videli obyvatelia mesta Doneck na vlastné oči, ako cez mesto prechádzajú obrnené vozidlá a tanky. 

23:30  Minister zahraničných vecí Dmytro Duleba požiadal o urýchlené zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov v súvislosti s agresívnym postupom Ruska.

23:15  Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vyslanie vojakov na východ Ukrajiny, aby udržiavali mier v separatistických oblastiach Luhanskej a Doneckej, ktoré Moskva v pondelok uznala za nezávislé štáty. Informovali o tom v pondelok neskoro večer tlačové agentúry DPA a AP.

22:00 – Naše monitorovanie rusko-ukrajinského konfliktu naživo sa skončilo. Ďakujeme za pozornosť a pokračovať budeme zase zajtra ráno.

21:55 – Európska únia ohlásila, že zavedie sankcie voči jednotlivcom zapojeným do „nezákonného aktu“ uznania separatistických oblastí na východe Ukrajiny – Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky – zo strany Ruska za nezávislé štáty. V spoločnom vyhlásení to uviedli šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

21:44 – Premiér Heger odsudzuje ruské uznanie separatistických štátov v Donbase.

„Vladimir Putin vo svojom dnešnom prejave avizoval, že uzná separatistické regióny Doneckú a Luhanskú republiku za nezávislé štáty. Po anexii Krymu Rusko pokračuje v praktikách, ktoré nevedú ani k mieru, ani k prosperite, ani k dobrému spolunažívaniu Ukrajincov a Rusov,“ uviedol predseda vlády na Facebooku.

21:35 – Americký prezident Joe Biden podpíše nariadenie, ktoré zakáže občanom USA investovať, obchodovať alebo financovať akékoľvek projekty v separatistických regiónoch Doneck a Luhansk na Ukrajine.

21:30 – Podľa srbského prezidenta Aleksandara Vučića dnešné rozhodnutie Vladimira Putina o Donbase kompletne zmení doterajšie usporiadanie sveta.

21:27 – Ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že Slovensko separatistické republiky neuzná. „Slovenská republika odmieta dnešné rozhodnutie Ruskej federácie uznať nezávislosť separatistických entít, tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky,“ uviedol rezort zahraničia. 

„Toto rozhodnutie je neprijateľným krokom v priamom rozpore s deklarovaným záujmom hľadať konštruktívne riešenie v diplomatickom dialógu v príslušných medzinárodných formátoch, ako aj princípom nedeliteľnosti bezpečnosti, ktorý Ruská federácia sama zdôrazňuje a žiada o jeho rešpektovanie ako NATO, tak aj EÚ,“ konštatuje ministerstvo.

„Naša principiálna zahraničnopolitická pozícia podporuje politickú suverenitu, nezávislosť a územnú celistvosť nášho suseda – Ukrajiny – a univerzálnu platnosť a rešpektovanie princípov medzinárodného práva,“ oznámilo ministerstvo v stanovisku.

21:02 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa už rozprával s americkým prezidentom Bidenom. V pláne má aj rozhovor s britským premiérom Johnsonom.

20:56 – Podľa ruských médií je Sýria ochotná uznať Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku ako nezávislé štáty po vzore Ruska. (RIA Novosti)

20:50 – Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová označila uznanie separatistických republík za porušenie medzinárodného práva, na ktoré Západ zareaguje jednotne, tvrdo a solidárne vo vzťahu k Ukrajine.

20:44 – Lídri Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky podpísali zmluvu o spolupráci a priateľstve s Ruskou federáciou priamo v Kremli s Vladimirom Putinom.

20:38 – Putin oznámil, že uznáva nezávislosť a suverenitu Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Federálne zhromaždenie poprosil, aby túto deklaráciu ratifikovalo. Vláde v Kyjeve odkázal, aby prestala stupňovať napätie a ostreľovať proruských separatistov, lebo inak bude Kyjev zodpovedný za pokračovanie konfliktu a všetky následky. Ukrajina ruské obvinenia z útokov v Donbase opakovane odmietla.

20:34 – Ruský prezident sa v prejave dostal k téme Donbasu. Ukrajinu obviňuje z toho, že na východe Ukrajiny zhromaždila desiatky tisíc vojakov, zabíja a mučí mužov, ženy aj deti. K týmto tvrdeniam však Putin neposkytol žiadne dôkazy. Ukrajinská armáda opakovane oznamuje, že v Donbase nepodniká žiadne vojenské akcie.

20:29 – Vladimir Putin sa v prejave podelil o zaujímavý príbeh z roku 2000. Údajne sa v tom čase vtedajšieho amerického prezidenta Billa Clintona pýtal na to, či by bol možný vstup Ruska do NATO, avšak nedostal žiadnu konkrétnu odpoveď.

20:27 – Putin sa v prejave pýta, prečo z Ruska robia členské štáty NATO nepriateľa. Ukrajinské ozbrojené sily obvinil z toho, že ich možno riadi priamo veliteľstvo NATO.

20:21 – Ak Ukrajina vstúpi do NATO, bude pre Rusko predstavovať priamu hrozbu, vyhlásil Putin.

20:16 – Putin tvrdí, že je iba otázkou času, kedy Ukrajina získa jadrové zbrane. Ukrajina sa pritom v roku 1994 v Budapeštianskom memorande svojho jadrového arzenálu vzdala výmenou za garanciu svojej suverenity a územnej celistvosti, ktorú jej zaručili Ruská federácia, Veľká Británia a USA.

Rusko-bieloruské cvičenia.
Rusko-bieloruské cvičenia. Zdroj: TASR/AP

20:15 – Putin sa vyhráža, že Rusko pozná mená a identitu všetkých osôb, ktoré sú zodpovedné za krvavé zrážky protestujúcich podporujúcich tzv. euromajdan a odporcov euromajdanu. Pri protestoch zomrelo 46 protestujúcich. „Urobíme všetko, aby sme ich potrestali,“ uviedol Putin.

Americké tajné služby už predtým informovali, že Rusko vypracovalo plán s menami Ukrajincov, ktorých chce po invázii zadržať a zlikvidovať.

20:10 – Ukrajina je podľa Vladimira Putina americkou kolóniou, ktorej dnes vládnu nacionalisti a ovláda ju americká ambasáda spoločne s mimovládnymi organizáciami. Putin svoje tvrdenia stále nepodložil žiadnymi dôkazmi.

20:08 – Vladimir Putin opisuje historické krivdy Ruska, Sovietskeho zväzu a vyhráža sa Ukrajine takmer 30 minút. Americká televízia CNN dokonca prerušila vysielanie jeho prejavu.

20:07 – Putin tvrdí, že tzv. euromajdan z roku 2014 nepriblížil Ukrajinu k demokracii. Americkú ambasádu obvinil, že opozičným politikom na Ukrajine platila 1 milión dolárov denne za burcovanie ľudí k protestom. K tomuto obvineniu neukázal žiadne dôkazy.

20:03 – Ukrajina podľa Vladimira Putina nikdy nemala trvácnu tradíciu nezávislého štátu. Ruský prezident označuje protesty a zmenu režimu na Ukrajine z roku 2014 za štátny prevrat, obviňuje Ukrajinu z krádeže plynu a upozorňuje, že tam údajne stúpa popularita neonacistov.

19:54 – Vladimir Putin tvrdí, že Sovietsky zväz rozbila „bomba nacionalizmu“. Podľa Putina bolo „bláznovstvom“, že jednotlivým republikám bolo kedysi umožnené opustiť ZSSR.

19:49 – „Chcete dekomunizáciu? My vám radi ukážeme, ako by vyzerala skutočná dekomunizácia Ukrajiny,“ vyhlásil v prejave Vladimir Putin, podľa ktorého Ukrajina vznikla rozhodnutím Vladimira Lenina za boľševických čias.

19:41 – Ruský prezident Vladimir Putin v televízii ohlasuje svoje rozhodnutie uznať Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku za nezávislé štáty. „Moderná Ukrajina bola vytvorená Ruskom,“ uviedol v úvode svojho prejavu, keď rozprával o tom, ako veľmi je Ukrajina historicky aj kultúrne prepojená s Ruskou federáciou.

putin ukrajina
Zdroj: RT/reprofoto

19:39 – Americká administratíva s ukrajinským prezidentom Zelenským diskutovala o jeho potenciálnej evakuácii z Kyjeva, ak by prišlo k ruskej invázii na Ukrajinu.

19:28 – Kremeľ oficiálne potvrdil, že Vladimir Putin v blízkej budúcnosti podpíše dekrét, na základe ktorého Ruská federácia uzná Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku za nezávislé, suverénne štáty. (kremlin.ru

19:10 – Vladimir Putin v telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom povedal, že dnes podpíše dekrét, na základe ktorého Ruská federácia uzná Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku za nezávislé štáty.

19:03 – Bizarný moment zo zasadnutia ruskej bezpečnostnej rady, keď prezident Vladimir Putin opakovane vyzýval šéfa tajnej služby SVR Sergeja Naryškina, aby uviedol, či podporuje uznanie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky za nezávislé štáty. Keď Naryškin váhal a nevedel nájsť správne slová, Putin ho rázne napomenul, aby hovoril priamo a zrozumiteľne.


Naryškin nechtiac vyjadril podporu tomu, aby sa obidve separatistické republiky rovno stali súčasťou Ruskej federácie, na čo Putin reagoval slovami, že o tejto záležitosti sa dnes nerokuje.

18:47 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj reagoval na vyhlásenia Vladimira Putina zo zasadnutia ruskej bezpečnostnej rady a zvolal zasadnutie ukrajinskej bezpečnostnej rady štátu. Zelenskyj telefonoval s Emmanuelom Macronom aj Olafom Scholzom.

18:40 – Centrom Luhanska otriasla explózia. Podľa záberov zverejnených na sociálnych sieťach vybuchla bomba umiestnená vo vozidle. Auto vybuchlo neďaleko sídla samozvanej Luhanskej ľudovej republiky. 

18:38 – Ukrajinská armáda oznámila, že ostreľovanie miest a obcí na východe Ukrajiny zo strany proruských separatistov pripravilo o život jedného civilistu a dvoch ukrajinských vojakov.

18:30 – Mesto Luhansk v separatistickej Luhanskej ľudovej republike sa dnes večer vyprázdnilo a stíchlo. Zvyčajne býva v podvečerných hodinách plné ľudí, avšak dnes je v uliciach iba zlomok ľudí a obchody pozatvárali skôr ako zvyčajne.

18:23 – Ruská tajná služba FSB zverejnila zábery, ktoré zachytávajú údajný pokus ukrajinských sabotérov o vniknutie na ruské územie. Na záberoch je vidieť bojové vozidlá pechoty BMP v plameňoch. Ukrajina odmietla akékoľvek vojenské akcie na okupovaných územiach Donbasu.

18:10 – Celý svet sa teraz pozerá na Rusko, ktoré rozhoduje o uznaní samozvaných separatistických republík v Donecku a Luhansku, vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. „Veľa emócií, ale práve teraz by sme sa mali všetci s pokojom zamerať na snahy o deeskaláciu,“ uviedol.

17:59 – Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v pondelok vyhlásil, že podľa informácií amerických spravodajských služieb by prípadná invázia Ruska na Ukrajinu zahŕňala aj mimoriadne brutálnu stratégiu zásahov voči civilnému obyvateľstvu. (TASR) 

17:57 – Z okupovaného mesta Doneck na východe Ukrajiny hlásia miestni obyvatelia intenzívne ostreľovanie.

17:44 – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok sa v pondelok v Bruseli stretol so šéfmi diplomacií členských štátov EÚ. Zo zasadnutia si podľa vlastných slov odniesol „silné odhodlanie“ a hlavne pocit jednoty všetkých členských štátov Únie v otázke podpory pre Ukrajinu.

Zároveň uviedol, že kontrast v tom, čo zaznelo v Bruseli, „nemohol byť väčší“ v porovnaní s tým, ako sa k téme Ukrajiny stavia slovenská opozícia. „Každý to vníma tak, že dnes nie sme svedkami len ohrozenia Ukrajiny, ale každý to chápe aj ako hrozbu pre celú Európu. Keď som si vypočul kolegov z EÚ, kontrast nemohol byť väčší s tým, čo počúvam doma od opozície, ktorá sa dookola vykrúca a komunikuje hrozbu Ukrajine tak, akoby to bola posledná vec, ktorá sa nás týka,“ povedal šéf slovenskej diplomacie po zmienenom zasadnutí. (TASR)

17:34 – V ruskej armáde a tajných službách je podľa spravodajských informácií Západu viacero osôb, ktorým sa nápad s inváziou na Ukrajinu nepozdáva a majú pochybnosti o efektívnosti a taktickej zmysluplnosti takejto vojenskej operácie, tvrdí Shashank Joshi z The Economist.

17:20 – Neznámi hackeri plánujú 22. februára zaútočiť na webové stránky ukrajinských vládnych úradov a bánk, ako aj na weby obranného sektora. Vyradené by mali byť najmenej na týždeň weby hostované pod doménou .ua, uviedli ukrajinskí počítačoví experti.
Podľa spravodajského webu Gordon.ua bola správa o pripravovanom útoku zverejnená na webovej stránke Raidforums a upozornil na ňu vládny tím na prevenciu krízových situácií v počítačovej oblasti. (TASR)

17:06 – V Bielom dome sa dnes ráno zišli šéf CIA William Burns aj predseda zboru náčelníkov štábov Ozbrojených síl USA generál Mark Milley. 

16:59 – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa v piatok v Paríži stretne s francúzskym rezortným partnerom Jeanom-Yvesom Le Drianom. Cieľom stretnutia je „položenie základov plánovaného samitu amerického prezidenta Joea Bidena a ruského prezidenta Vladimira Putina“, informovalo v pondelok francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

16:57 – Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok v súvislosti s dianím na východe Ukrajiny vyhlásil, že „Kyjev vykonal už dve trestné operácie proti Donbasu, teraz to vyzerá na začiatok tretej“. 

Putin na zasadnutí priznal, že už nemá pocit, že by mierový plán z Minska, dohodnutý s Francúzskom, Nemeckom a Kyjevom, dokázal vyriešiť ukrajinský konflikt. Podľa agentúry TASS Putin skonštatoval, že rokovací proces o Donbase je v slepej uličke. (TASR)

16:53 – Šéf ruskej tajnej služby SVR Sergej Naryškin vo svojom prejave pred prezidentom Vladimirom Putinom uviedol, že súhlasí nielen s uznaním Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky za nezávislé štáty, ale podporuje aj „začlenenie Donecka a Luhanska do Ruska“. Putin na tieto slová odvetil, že zatiaľ sa o tejto téme na bezpečnostnej rade nediskutuje.

16:45 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal o urýchlené zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

16:41 – Mapa zverejnená na Twitteri ukazuje, že Donecká a Luhanská ľudová republika dnes kontrolujú len tretinu územia pôvodných ukrajinských regiónov Donecka a Luhanska. 

rusko, ukrajina
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

16:38 – Vladimir Putin uzavrel rokovanie bezpečnostnej rady so slovami, že rozhodnutie o uznaní separatistických republík v Donecku a Luhansku za nezávislé štáty urobí ešte dnes.

Ak by tak Ruská federácia urobila na základe hraníc Doneckého a Luhanského regiónu spred roku 2014, podľa reportéra Shauna Walkera z The Guardian by to znamenalo vojnu.

16:30 – „Nemáme žiadne hranice s Ukrajinou. Máme hranice s Američanmi, ktorí do svojich bábok pumpujú zbrane a jadrové hlavice,“ vyhlásil ruský minister obrany Sergej Šojgu.

16:24 – Vladimir Putin si od členov bezpečnostnej rady vypočul názor, že Rusko by malo separatistické republiky uznať za nezávislé štáty na základe územia spred roku 2014. V praxi by to znamenalo, že Rusko by ako územie republík považovalo aj mestá ako Slavjansk, Mariupol či Kramatorsk, ktoré sú dnes pod kontrolou ukrajinskej vlády.

16:20 – Cieľom Spojených štátov amerických je zničiť Ruskú federáciu, uviedol generálny tajomník bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev.

16:16 – Velenie operácie ukrajinskej armády na východe Ukrajiny v pondelok opäť deklarovalo, že vojenský personál a technika zostávajú na svojich pozíciách a v regióne nevykonávajú žiadne útočné operácie. Ako informovala agentúra Ukrinform, velenie odmietlo tvrdenie ruskej strany, že ukrajinské sily v pondelok ráno ostreľovali ruský hraničný priechod v Rostovskej oblasti. (TASR)

16:12 – Novinári z ruskej televízie Dožď si všimli, že hodinky ministra obrany Sergeja Šojgua ukazovali o päť hodín menej oproti času, keď ruské televízie vysielali zasadnutie bezpečnostnej rady s prívlastkom naživo. O uznaní separatistických republík za nezávislé štáty je podľa TV Dožď možno už rozhodnuté a svet práve sleduje záznam z rokovania.

rusko, ukrajina
Zdroj: Twitter/TV Dožď

16:06 – Reportér Moscow Times Felix Light informuje, že Donecká a Luhanská ľudová republika dnes kontrolujú len tretinu územia, ktoré si nárokujú. Ak by podľa neho Moskva uznala separatistické republiky za nezávislé štáty, Ukrajina by mohla byť Ruskom vykreslená ako nelegitímna okupačná sila v Donbase, čo zvyšuje pravdepodobnosť otvorenej vojny.

16:00 – Ruská armáda v pondelok uviedla, že ukrajinskí vojenskí diverzanti sa pokúsili vstúpiť na ruské územie v ozbrojených vozidlách. Kyjev toto obvinenie odmietol a označil ho za nepravdivé. Západné krajiny sa obávajú, že Moskva si podobnými správami môže hľadať zámienku na inváziu.


„Ani jeden z našich vojakov neprekročil hranicu s Ruskou federáciou a dnes nebol zabitý ani jeden (muž),“ povedal novinárom predstaviteľ ukrajinského ministerstva vnútra Anton Geraščenko. (TASR)

15:49 – Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že Ukrajina by mohla v prípade eskalácie situácie získať jadrové zbrane rýchlejšie ako Irán aj Severná Kórea.

15:46 – Dmitrij Medvedev tvrdí, že keď Rusko v roku 2008 v konflikte s Gruzínskom uznalo separatistické republiky Abcházsko a Južné Osetsko za nezávislé štáty, podľa neho zachránilo státisíce životov miestnych obyvateľov. Takto reaguje na otázku, či by Ruská federácia mala uznať Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku za nezávislé štáty.

15:42 – Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Rusko doteraz urobilo všetko, čo mohlo, aby konflikt na Ukrajine vyriešilo mierovým spôsobom.

15:37 – Šéf ruskej tajnej služby FSB na zasadnutí bezpečnostnej rady uviedol, že ruské autority údajne zadržali jedného z ukrajinských vojakov, ktorí vraj narušili ruské hranice pomocou dvoch obrnených transportérov. K zadržanému vojakovi neposkytol žiadne bližšie informácie.

 

15:20 – Americký prezident Joe Biden vraj Vladimirovi Putinovi sľúbil, že Ukrajina „zajtra“ nevstúpi do NATO, a pripustil, že je možné na jej vstup zaviesť dočasné moratórium. Rusko však takéto podmienky akceptovať nemôže, pretože by to vstup Ukrajiny do NATO len oddialilo, ale nezabránilo by mu, uviedol na tlačovej konferencii ruský prezident.

15:16 – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov tvrdí, že v dialógu so Západom je posun a treba pokračovať v diplomatických rokovaniach. Vladimir Putin v noci telefonoval s Emmanuelom Macronom, ktorý podľa neho povedal, že USA sú pripravené urobiť ústupky, avšak údajne nekonkretizoval, aké kompromisy myslel.

15:05 – Západ nie je pripravený akceptovať ruské požiadavky na nerozširovanie NATO, vyhlásil na tlačovej konferencii ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. 

15:03 – Vstup Ukrajiny do NATO by znamenal „desaťnásobne“ väčšiu hrozbu, akú Ukrajina zbližujúca sa so Západom pre Rusko predstavuje dnes. Ak by Ukrajina vstúpila do NATO, podľa Putina by zatiahla Rusko do vojny s členskými krajinami NATO.

15:01 – Vladimir Putin rozpráva naživo na tlačovej konferencii. Rusko sa podľa neho teraz musí rozhodnúť, ako bude ďalej postupovať vzhľadom na aktuálnu situáciu v Donbase.

Putin podľa vlastných slov vezme do úvahy najnovšie žiadosti lídrov separatistických republík, ktorí chcú, aby ich Rusko uznalo za nezávislé štáty. Ruský líder si chce vypočuť názor všetkých členov bezpečnostnej rady štátu a následne urobiť rozhodnutie.

rusko ukrajina
Zdroj: RT/reprofoto

14:58 – Britská vláda oznámila, že Putinov plán invázie na Ukrajinu „sa už začal“.

14:56 – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR odporúča Slovákom v súvislosti so zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou na Ukrajine bezodkladne opustiť niektoré oblasti. Ide o Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú oblasť. 

14:50 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v statuse vyvracia všetky obvinenia, ktoré Rusko publikovalo za posledné dni a hodiny. „Neposlali sme sabotérov ani obrnené transportéry cez ruskú hranicu. Neostreľovali sme ruské územie. Ukrajina ani neplánuje žiadne podobné činy,“ napísal na Twitteri.

14:42 – Líder separatistickej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin práve v živom vysielaní ruskej televízie Rusko-24 vyzval prezidenta Vladimira Putina, aby samozvanú republiku Ruská federácia uznala za nezávislý štát. Rovnaký krok urobil v televízii aj líder Luhanskej ľudovej republiky.

14:36 – Líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin v pondelok opäť vyzval všetkých mužov „schopných držať v ruke zbraň“, aby išli bojovať proti jednotkám ukrajinskej armády. Tá podľa neho podniká ostreľovanie aj ťažkými zbraňami.

Kyjev to odmieta a opakovane tvrdí, že v čase napätej situácie týkajúcej sa rozmiestňovania ruskej vojenskej techniky v blízkosti hraníc neplánuje podniknúť vojenskú ofenzívu proti proruským separatistom v Donbase. (TASR)

14:22 – Ukrajina označila za tzv. fake news ruské tvrdenia o tom, že ukrajinské jednotky prekročili ruskú štátnu hranicu. „V Rostovskej oblasti, kde sa incident údajne stal, sa nenachádzajú žiadne ukrajinské jednotky,“ vyhlásila ukrajinská armáda.

14:18 – Ruská armáda tvrdí, že ukrajinský prenik na ruské územie zastavili vojaci a pohraničná stráž. „Ruská armáda a pohraničná stráž predišli narušeniu štátnej hranice skupinou sabotérov z územia Ukrajiny,“ znie oficiálne vyhlásenie ruskej armády. (RIA Novosti)

14:10 – Európska únia musí uvaliť dodatočné sankcie na Bielorusko za to, že na svojom území v súčasnosti hostí ruských vojakov. Povedal to v pondelok v Bruseli litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis. Naznačil, že sankcie by sa mohli zamerať na vývoz bieloruských ropných produktov a potaše ešte viac ako v súčasnosti. (TASR)

13:58 – Ruské médiá tvrdia, že ruská armáda údajne zneškodnila dve ukrajinské vojenské vozidlá, ktoré vraj prekročili hranicu z Ukrajiny do Ruska, aby prišli zachrániť „ukrajinskú sabotérsku skupinu“. Na mieste je podľa ruskej armády päť mŕtvych. Rusko tvrdí, že ukrajinské jednotky prekročili štátnu hranicu a narušili ruskú suverenitu, avšak zatiaľ neposkytlo žiadne dôkazy.

 

Ukrajina naďalej odmieta, že by podnikla alebo podnikala akékoľvek vojenské akcie na okupovaných územiach Donbasu či priamo na ruskom území.

13:53 – Nemecká spolková vláda chce posilniť medzinárodnú pozorovateľskú misiu, ktorá monitoruje konflikt medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou na východe Ukrajiny.

Misiu pod záštitou OBSE tvoria stovky neozbrojených pozorovateľov z členských štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Ich úlohou je hliadkovať na oboch stranách frontovej línie a nahlasovať prípadné porušenia prímeria. Vzhľadom na vypätú situáciu v súvislosti s ukrajinskou krízou však Británia, Kanada a Spojené štáty stiahli svojich pozorovateľov z oblasti. (TASR)

rusko, ukrajina
Zdroj: TASR/AP

13:40 – Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan televízii NBC povedal, že Rusko plánuje „extrémne násilnú“ inváziu na Ukrajinu. Spravodajské informácie USA hovoria o tom, že Rusko plánuje na Ukrajine použiť „ešte väčšiu formu brutality“ proti Ukrajincom. Cieľom bude údajne Ukrajincom ublížiť a zničiť ich.

13:28 – Hodnota rubľa sa začala prepadávať spoločne s akciami na moskovskej burze po tom, čo lídri separatistickej Doneckej ľudovej republiky vyhlásili, že od Moskvy potrebujú finančnú a vojenskú pomoc.

13:25 – „Všetko naznačuje tomu, že Putin sa rozhodol pre inváziu,“ potvrdil najnovšie poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

13:08 – Proruskí separatisti z Donecka žiadajú Ruskú federáciu o podporu. Dôstojník Eduard Basurin vyhlásil, že separatisti potrebujú „morálnu pomoc, ale neodmietli by ani finančnú pomoc“. Vraj je vo viacerých oblastiach potrebná aj vojenská asistencia.

12:45 – Po sociálnych sieťach kolujú zábery zástupu ruskej vojenskej techniky neďaleko hraníc s Ukrajinou. Množstvo vojenských vozidiel ruskej armády, ktoré doteraz ľudia natočili pri ukrajinských hraniciach, je zvonku označených bielym písmenom Z, avšak zatiaľ nie je jasné, čo tento symbol predstavuje.

12:36 – Americká viceprezidentka Kamala Harrisová európskym spojencom prízvukovala, že Európe bezprostredne hrozí vojna. „Hovoríme tu o potenciálnej vojne v Európe,“ povedala. Podľa americkej viceprezidentky sa Európa v súčasnosti nachádza v najväčšej bezpečnostnej kríze od konca druhej svetovej vojny.

12:24 – V Donbase dnes pokračuje ostreľovanie viacerých miest aj obcí.

12:10 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba privítal v pondelok iniciatívu usporiadať samit medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Kyjev podľa neho dúfa, že stretnutie by viedlo k tomu, že Moskva stiahne svoje jednotky z hraníc s Ukrajinou. (TASR)

Odporúčané
Proruské milície v Donecku šíria správu o ukrajinskom sabotérovi. Zabila ho vraj bomba, ktorou chcel odpáliť vlakovú stanicu Proruské milície v Donecku šíria správu o ukrajinskom sabotérovi. Zabila ho vraj bomba, ktorou chcel odpáliť vlakovú stanicu 21. februára 2022, 10:43

11:55 – USA poslali Organizácii Spojených národov list, v ktorom organizáciu upozorňujú na ruské plány po prípadnej invázii na Ukrajinu. Plány Moskvy podľa listu zahŕňajú cielené zabitia, mučenie, únosy a vynútené zmiznutia či nespravodlivé zadržania.

Tieto kroky majú byť namierené voči tým, ktorí nesúhlasia s krokmi Ruska, a to vrátane ruských a bieloruských disidentov, ktorí sú v exile na Ukrajine, novinárov a protikorupčných aktivistov a zraniteľných skupín obyvateľstva, ako sú etnické či náboženské menšiny a LGBTQI+ osoby. (TASR)

Vojna na Ukrajine | Ukrajina | Rusko
Rusko-bieloruské cvičenia. Zdroj: TASR/AP

11:45 – Nemecký kancelár Olaf Scholz bude dnes v poobedných hodinách telefonovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

11:40 – Letecká spoločnosť Air France zrušila lety z Kyjeva a do Kyjeva.

11:35 – Predstavitelia separatistickej Doneckej ľudovej republiky tvrdia, že na jej územie prenikli dve „sabotérske skupiny“. 

11:30 – Ruské médiá tvrdia, že neďaleko Donecka prebieha boj medzi ľudovými milíciami separatistov a „sabotérskou skupinou“. Boje údajne prebiehajú len pár stoviek metrov od hranice s Ruskom a na mieste horí obrnený transportér.

11:21 – Investigatívny novinár Christo Grozev z projektu Bellingcat hovorí, že doterajšie ruské tvrdenia o „útokoch v Donbase“ nie je možné overiť.

Rusi podľa neho zatiaľ útoky zverejňujú s tým, aby im verejnosť jednoducho dôverovala, overiteľne sfalšovali dôkazné videá alebo publikovali videá, ktoré sa nedajú nijak overiť. „Ak by akýkoľvek z nich bol autentický, zverejnili by overiteľné nahrávky,“ skonštatoval.

11:00 – Ruská agentúra TASS tvrdí, že mínometný granát z Ukrajiny zničil ruské stanovisko pohraničnej stráže v Rostovskej oblasti. Rusko nehlási žiadnu obeť. Ukrajina odmieta akékoľvek vojenské akcie v Donbase.

10:53 – Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odmietol komentovať návrhy sankcií voči Rusku, ktoré Západ zvažuje v prípade invázie. „Je ťažké komentovať neschválené dokumenty,“ uviedol.

10:29 – Rusko údajne vytvorilo zoznamy Ukrajincov, ktorých chce po invázii „zabiť alebo poslať do táborov“, tvrdí denník Washington Post na základe spravodajských informácií zvnútra americkej administratívy.

10:25 – Rusko naďalej vytvára klamlivé naratívy o údajných útokoch na civilné obyvateľstvo v Donbase, vyhlásil šéf diplomacie EÚ Joseph Borrell. Vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku uviedol, že Kremeľ sa očividne snaží vytvárať zámienku na inváziu na Ukrajinu.

10:03 – Zasadnutie ruskej bezpečnostnej rady, ktoré nadnes zvolal prezident Vladimir Putin, nebolo vopred plánované. Ruský prezident na zasadnutí plánuje predniesť prejav, ktorého obsah zatiaľ nie je známy. Rokovanie by sa malo začať v najbližších minútach.

9:49 – Podľa hovorcu Kremľa je možné, že Vladimir Putin navštívi evakuačné centrá pri hraniciach s Ukrajinou, kam prúdia obyvatelia separatistických republík v Donbase. 

9:40 – Vladimir Putin nadnes zvolal zasadnutie bezpečnostnej rady. Podľa Kremľa je nateraz predčasné organizovať samit Bidena s Putinom. (RIA Novosti, AFP)

9:38 – Ruské vojská sa z Bieloruska vrátia domov, keď na to bude „objektívna potreba“, vyhlásila bieloruská vláda.

9:36 – Ruské médiá tvrdia, že v separatistickej Doneckej ľudovej republike sa údajná ukrajinská skupina sabotérov pokúsila zaútočiť na trhovisko. Na videách zverejnených na Telegrame jeden muž ukazuje odtrhnutú nohu, ktorá vraj patrila útočníkovi. Ukrajina opakuje, že v Donbase nevykonáva žiadne vojenské akcie.

9:27 – Maďarsko poskytne nemocniciam na Ukrajine ďalších 120 prístrojov na umelé dýchanie, uviedol minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Polovica zariadení pôjde do nemocníc na Zakarpatskej Ukrajine, kde žije početná maďarská menšina, a zvyšné do iných častí Ukrajiny. (TASR)

9:19 – Rusko sa chystá zverejniť informácie o údajných masových hroboch v Donbase, na základe ktorých tvrdí, že sa v regióne odohráva genocída etnicky ruského obyvateľstva.

Reportér Oliver Carroll na svojich fotografiách z rokov 2014 a 2015 ukazuje, že masové hroby v Donbase skutočne existujú, avšak ruskí separatisti o nich vedeli a sami ich pomáhali kopať, pretože išlo o „chudobných, seniorov a zrejme aj neidentifikovaných bojovníkov“. Zdôrazňuje, že nejde o dôkazy genocídy zo strany ukrajinskej armády.

Reportér Christopher Miller rovnako uvádza, že v roku 2014 videl masové hroby pri Luhansku, kde ľudia pochovávali prevažne starších ľudí, ktorí zomreli prirodzeným spôsobom. „Márnice a cintoríny si s nimi už nevedeli rady,“ konštatuje.

9:11 – Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyhlásila, že Rusko je zodpovedné za výpadky elektriny a vody u obyvateľov východnej Ukrajiny.

9:08 – Ruské médiá naďalej tvrdia, že ukrajinskí sabotéri v neuznanej Doneckej ľudovej republike údajne vyhodili do vzduchu sklad so zbraňami a ostreľujú dve školy aj autobusovú zastávku. Ukrajina opakovane hovorí, že v Donbase nepodniká žiadne vojenské akcie.

8:58 – Emmanuel Macron v noci druhýkrát telefonoval s Vladimirom Putinom po tom, čo spolu počas dňa absolvovali telefonický rozhovor. Podľa Kremľa spolu volali o jednej ráno moskovského času. 

8:49 – Separatisti v Luhansku vydali nariadenie, podľa ktorého sa teraz do armády môžu dobrovoľne prihlásiť aj muži nad 55 rokov. 

8:38 – Zdroje z Bieleho domu označili potenciálny samit medzi Bidenom a Putinom za abstraktný, pretože zatiaľ nie je dohodnutý dátum ani formát. Rusko podľa americkej administratívy v najbližších dňoch zaútočí na Ukrajinu.

8:33 – Separatistická Donecká ľudová republika podľa médií tvrdí, že na jej územie prenikla ukrajinská skupina sabotérov, s ktorou aktuálne bojujú jej jednotky. V ruských médiách sa v posledných minútach začali objavovať viaceré správy o údajných ukrajinských útokoch v okolí Donecka. Ukrajina opakovane tvrdí, že v Donbase nepodnikla ani nepodnikne žiadne vojenské akcie. (gazeta.ru)

8:29 – Emmanuel Macron podľa francúzskej diplomacie v separátnych telefonátoch s Bidenom a Putinom dosiahol u obidvoch principiálny súhlas so zorganizovaním samitu USA a Ruska. „Uskutočniť sa môže len vtedy, ak Rusko nenapadne Ukrajinu,“ uvádzajú Francúzi.

8:20 – Internetom sa šíria fotografie desiatok ruských vojakov, ktorí údajne niekoľko dní prespávajú na vlakovej stanici v obci Veselaja Lopan len pár kilometrov od Ukrajiny. Údajne im neboli poskytnuté armádne zásoby jedla, a tak si potraviny zháňajú sami.

8:10 – Takto má vyzerať detailný ruský plán na inváziu na Ukrajinu: Rusko najskôr Ukrajinu odreže od internetového spojenia s vonkajším svetom, zablokuje mobilné aj počítačové siete a znemožní tak komunikáciu medzi vojenskými jednotkami ukrajinskej armády, informujú New York Times.

 

Vzápätí podľa spravodajských informácií, ku ktorým sa denník dostal, Rusko na Ukrajinu vypáli sériu balistických rakiet, ktoré zaskočia armádu aj obyvateľstvo. Tieto rakety sú už pripravené pri ukrajinských hraniciach. Americkí predstavitelia uviedli, že v úvodných dňoch invázie dôjde k intenzívnej streľbe a okamžite si vyžiada desiatky tisíc obetí.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP

8:05 – Nové satelitné zábery americkej spoločnosti Maxar Technologies podľa CNN ukazujú, že tábory alebo zhromaždiská, v ktorých sa minulú nedeľu 13. februára nachádzali ruské jednotky v značnom počte, sú teraz pomerne prázdne.

„Táto nová aktivita predstavuje zmenu v štruktúre doteraz pozorovaného nasadenia bojových skupín (tanky, obrnené transportéry, delostrelectvo a podporná technika). Až donedávna bola väčšina nasadení pozorovaná najmä pri existujúcich vojenských posádkach a výcvikových priestoroch alebo v ich blízkosti,“ uviedla spoločnosť.

8:00 – Ukrajinská armáda hlási za nedeľu 80 prípadov porušenia prímeria zo strany proruských separatistov v Donbase a jedného zraneného ukrajinského vojaka.

rusko, ukrajina
Zdroj: TASR/AP

7:53 – Nové satelitné zábery ukazujú zintenzívnenie aktivity ruských vojenských jednotiek neďaleko severovýchodnej hranice Ukrajiny. Jednotky, ktoré sa nachádzali v posádkach, podľa nich zaujímajú pozície v teréne, informovala v nedeľu televízia CNN. (TASR)

7:30 – Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zdôraznila hrozbu Západu, že Rusko by čakali „rozsiahle dôsledky“, ak by zaútočilo na Ukrajinu. 

Finančné sankcie by pre Rusko v prípade vojenskej agresie voči Ukrajine znamenali, že by bolo fakticky odrezané od medzinárodných finančných trhov. (TASR)

Domov
Zdieľať
Diskusia