Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2022, 9:33
Čas čítania 1:13
Adam Novosad TASR

Slovenskí biskupi podporili pápeža Benedikta XVI., ktorý pripustil, že nekonal, aj keď vedel o zneužívaní maloletých detí

NEWS CIRKEV
Uložiť Uložené

Emeritný pápež Benedikt XVI. čelí obvineniam, že nekonal, aj keď vedel, čo sa v jeho arcidiecéze odohrávalo.

Slovenskí katolícki biskupi vyjadrili podporu emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. po tom, čo vyšlo najavo, že v minulosti nekonal, aj keď sa dozvedel o tom, že v katolíckej cirkvi dochádzalo k zneužívaniu maloletých osôb duchovnými predstaviteľmi.

Joseph Ratzinger, ako znie civilné meno pápeža, stál ako arcibiskup v rokoch 1977 až 1982 na čele mníchovsko-freisinskej arcidiecézy. Aj keď v minulosti tvrdil, že o zneužívaní maloletých detí nemal žiadnu vedomosť, koncom januára prostredníctvom svojho osobného tajomníka pripustil, že sa v roku 1980 zúčastnil na stretnutí, kde sa o zneužívaní dozvedel.

Na stretnutí sa diskutovalo o kňazovi, ktorý čelil viacerým podozreniam zo zneužívania detí, no napriek Ratzingerovej vedomosti o tomto správaní nebol kňaz nijak potrestaný a namiesto toho sa neskôr v Bavorsku opätovne stal kňazom.

biskup
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Slovenskí katolícki biskupi však podľa ich vyhlásenia v liste emeritnému pápežovi vnímajú aktuálnu kauzu ako útoky na osobu Benedikta XVI. „Slovenskí katolícki biskupi zjednotení s kňazmi a veriacimi si Vás hlboko vážia a chcú Vám vyjadriť svoju vernosť a uistenie o podpore i modlitbách,“ hovoria biskupi vo svojom vyhlásení.

Odporúčané
Moderátor Iliev: Všetkým „neveriacim Tomášom“ treba vysvetliť riziká fanatizmu. Preto som Márii ponúkol úprimnú pomoc (Rozhovor) Moderátor Iliev: Všetkým „neveriacim Tomášom“ treba vysvetliť riziká fanatizmu. Preto som Márii ponúkol úprimnú pomoc (Rozhovor) 26. apríla 2023, 17:33

„Nijaké protivenstvo nech neohrozí Váš pokoj ani nespochybní Vašu integritu, o ktorej sme presvedčení! Vaše svedectvo viery v Krista a Vaša celoživotná služba a láska k Cirkvi sú pre nás trvalými zdrojmi veľkého povzbudenia,“ napísali biskupi v liste zverejnenom na webovej stránke Konferencie biskupov Slovenska.

Pod list sa podpísali všetci biskupi Slovenska na čele so Stanislavom Zvolenským, s Bernardom Boberom, Jánom Babjakom aj Jánom Oroschom.

Správa o zneužívaní maloletých detí v arcidiecéze Mníchov-Freising medzi rokmi 1945 až 2019 vznikla z poverenia samotnej arcidiecézy a identifikovala minimálne 497 maloletých obetí a 235 podozrivých páchateľov. Zistenia už prešetruje mníchovská prokuratúra.

Emeritný pápež Benedikt XVI. momentálne čelí obvineniam z nečinnosti a zo zlyhania v štyroch prípadoch. On sám tieto obvinenia poprel, ale v liste požiadal o odpustenie všetky obete, ktoré cirkevní predstavitelia zneužili v čase, keď stál na čele mníchovsko-freisinskej diecézy.

Domov
Zdieľať
Diskusia