Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2022, 14:22
Čas čítania 0:36
Jakub Paulík

Roman Mikulec: Slovensko dokáže prijať desaťtisíce utečencov z Ukrajiny

NEWS ROMAN MIKULEC RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Šéf rezortu vnútra tvrdí, že Slovensko sa pripravuje na rôzne scenáre.

Minister vnútra Roman Mikulec dnes vystúpil v Rádiu Expres, kde sa okrem iného vyjadril k situácii na hraniciach Ruska a Ukrajiny. Minister poukazuje na to, že pri hraniciach s Ukrajinou sa nenachádzajú vojaci NATO, ale Ruska.

Reagoval tak na slová Braňa Závodského, ktorý spomenul prieskum agentúry Focus. Podľa neho si až 44 % opýtaných Slovákov myslí, že agresorom je NATO a USA. Závodský dodal, že to bolo práve Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo Krym.

Vláda sa podľa Mikulca zamýšľa nad rôznymi scenármi vývoja situácie a Slovensko je pripravené na potenciálny prílev utečencov z Ukrajiny. V prípade takejto situácie by sme vraj dokázali prijať až desiatky tisíc osôb. Mikulec by však v takejto situácii očakával asistenciu krajín EÚ.

Rusko v súčasnosti pri hraniciach s Ukrajinou udržuje viac ako 100 000 vojakov. Krajiny G7 Rusko žiadajú, aby deeskalovalo napätie. V prípade útoku na Ukrajinu, ktorý Kremeľ popiera, plánujú zaviesť výrazné hospodárske a finančné sankcie.

Domov
Zdieľať
Diskusia