Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2022, 12:51
Čas čítania 0:52
Viktor Kniš

Aktualizované: Žilinka tvrdí, že nemôže byť ticho. Chce vystúpiť v parlamente, aby s opozíciou bojoval proti obrannej dohode s USA

NEWS MAROŠ ŽILINKA OBRANNÁ DOHODA S USA
Uložiť Uložené

Generálny prokurátor prišiel do Národnej rady medzi politikov, aby s nimi diskutoval o obrannej zmluve.

Aktualizované o 13.40 h: Poslanci v parlamente odhlasovali, že generálny prokurátor Maroš Žilinka nemôže vystúpiť k obrannej dohode s USA. Z Národnej rady SR preto odišiel

Generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti svojim sledovateľom oznámil, že prišiel do parlamentu, aby pred poslancami vystúpil so svojím názorom na obrannú dohodu s USA. Tvrdí, že už nemôže byť ticho. Schôdza Národnej rady sa začína o 13.00 h s jediným bodom týkajúcim sa zmluvy, ktorú podpísalo Slovensko so Spojenými štátmi. Dohoda bude platná, až keď ju odsúhlasia poslanci v Národnej rade a prezidentka. 

Žilinka zmluvu kritizuje dlhodobo, podobne ako opozícia na čele s Robertom Ficom a časť poslancov Sme rodina. 

Generálny prokurátor spísal sériu pripomienok pre ministerstvá obrany a zahraničných vecí. Následne ich kritizoval, keď ich do dohody nezapracovali. 

„Jednotlivými pripomienkami sa zástupcovia ministerstva obrany odmietli vecne zaoberať a všeobecne ich ako celok odmietli, a to aj napriek tomu, že generálna prokuratúra navrhovala konkrétne riešenia na odstránenie nedostatkov návrhu dohody,“ napísal Žilinkov hovorca Dalibor Skladan.

Odporúčané
Hamran vyčítal Žilinkovi nezrozumiteľné rozhodnutia. Tvrdenia nemajú reálny vecný základ, odpovedá generálny prokurátor Hamran vyčítal Žilinkovi nezrozumiteľné rozhodnutia. Tvrdenia nemajú reálny vecný základ, odpovedá generálny prokurátor 22. augusta 2022, 9:30

Samotný generálny prokurátor sa v tejto súvislosti dočkal aj vlny kritiky, keď krátko po zverejnení dlhej série pripomienok vycestoval na pracovnú cestu do Ruska. 

Pre všetky dôležité informácie o obrannej dohode medzi Slovenskom a USA sleduj túto tému. Prečítaj si aj interpretačné vyhlásenie vlády USA k Dohode o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou USA. 

Domov
Zdieľať
Diskusia