Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2022, 12:37
Čas čítania 0:48
Kamila Šebestová TASR

Severná Kórea ukradla kryptomeny v hodnote miliónov dolárov, tvrdí OSN. Financuje nimi balistické rakety a jadrový program

NEWS KRYPTOMENY SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Kybernetické útoky odhalili v správe OSN.

Severná Kórea ukradla kryptomeny v hodnote miliónov dolárov. Kybernetický útok podnikla, aby mohla financovať svoje balistické rakety. Vyplýva to zo správy OSN, o ktorej v nedeľu informovala stanica BBC.

Terčom kybernetických útokov boli podľa tohto zdroja najmenej tri kryptomenové burzy v Severnej Amerike, Európe a Ázii. Podľa vyšetrovateľov severokórejskí hackeri od roku 2020 do polovice roka 2021 ukradli digitálne aktíva za viac než 50 miliónov dolárov.

Útoky slúžili ako zdroj príjmov pre jadrový a raketový program Pchjongjangu, uviedli v správe predloženej sankčnému výboru svetovej organizácie. Správa sa zmieňuje aj o štúdii bezpečnostnej firmy Chainalysis z januára, podľa ktorej kybernetické útoky mohli Severnej Kórei priniesť kryptomeny v hodnote až 400 miliónov dolárov.

Kim Čong-un.
Kim Čong-un. Zdroj: TASR/AP

Severná Kórea (KĽDR) má rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN zakázané uskutočňovať jadrové skúšky a odpaľovať balistické strely. Podľa správy OSN však napriek prísnym sankciám krajina pokračuje vo vývoji nukleárnej a raketovej infraštruktúry. Raketové skúšky v poslednom čase v krajine realizovali častejšie, v januári ich prebehlo až deväť. 

Odporúčané
V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) 23. februára 2024, 9:30

Severná Kórea sa snaží v zahraničí získavať materiál, technológie a know-how pre takéto programy, a to kybernetickými prostriedkami a spoločným vedeckým výskumom.

V správe OSN sa navyše uvádza, že humanitárna situácia v Severnej Kórei sa naďalej zhoršuje, pravdepodobne v dôsledku uzavretia hraníc počas pandémie koronavírusu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia