Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2022, 14:30
Čas čítania 11:22
Ema Stanovská

Pomocou virtuálnej reality môžeš schudnúť aj si posilniť ramená. Čo hovorí tréner na Beat Saber, virtuálny box či tenis?

ŠPORT AKO SCHUDNÚŤ AKO ZAČAŤ CVIČIŤ CVIČENIE FITNES VIRTUÁLNA REALITA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

VR fitnes hry môžu byť skvelým nástrojom na zhadzovanie kíl, posilňovanie rúk aj psychohygienu.

Virtuálna realita už dávno nie je sci-fi výdobytok pre vyvolených. Milovníci alternatívnej reality môžu investovať do vlastného VR headsetu, ktorý im umožní navštevovať zaujímavé miesta, súperiť s Rockym v realistickom ringu či dokonca ísť s kamošmi do virtuálneho kina.

Veľmi obľúbené sú VR fitnes hry, ktoré ťa „prenesú“ do virtuálneho štúdia alebo na tenisový kurt a zábavnou formou pália kalórie. Hoci stojíš celý čas na jednom mieste, dokážeš sa poriadne zapotiť. Sú však takéto hry vhodným a zdravým cvičením „na doma“, napríklad v čase pandémie a zákazu vychádzania? Dokážeš vďaka nim schudnúť, prípadne si vypracovať postavu? A môžu úplne nahradiť štandardné formy cvičenia?

VR
Zdroj: Unsplash.com

Rozhodli sme sa to zistiť spolu s trénerom Marekom Ďubekom, absolventom FTVŠ Univerzity Komenského a zároveň študentom PaedDr. štúdia (odbor vedy o športe). Venuje sa primárne funkčným tréningom, ktoré napomáhajú človeku pri každodenných aktivitách, silovým tréningom, core cvičeniam a redukcii telesnej hmotnosti.

Odporúčané
Bez dopingu sa to profesionálne robiť nedá. Laura je najmladšou majsterkou wellness kulturistiky, ročne na šport minie tisíce eur Bez dopingu sa to profesionálne robiť nedá. Laura je najmladšou majsterkou wellness kulturistiky, ročne na šport minie tisíce eur 16. februára 2024, 9:30

Hry som hrala na samostatne fungujúcich VR okuliaroch Meta Quest 2 (predtým Oculus Quest 2) a počas každej hry som si merala pulz pomocou fitnes hodiniek Huawei Watch GT 3. Pri každej hre som si zvolila približne strednú náročnosť (ak bola taká možnosť), aby bolo porovnanie čo najpresnejšie. To, samozrejme, nie je nepriestrelný ukazovateľ, keďže každá hra má odlišný charakter a priebeh. Trvanie hry som nastavila na 20 minút. K výsledným údajom (a efektívnosti hry) sa potom vyjadril tréner Marek Ďubek.

Autorka článku hry vyberala podľa svojho subjektívneho uváženia a vlastnej preferencie. Hodnotené hry neboli vybrané na základe fyzickej náročnosti ani všeobecnej obľúbenosti. Nejde ani o rebríček – hry sú v článku zoradené náhodne.

V Refresheri pravidelne píšeme o témach, ktoré sa týkajú zdravia a zdravého životného štýlu. Rozoberáme ich s odborníkmi a snažíme sa prinášať na veci nové, moderné a zaujímavé pohľady. Ak nás v tom chceš podporiť, pridaj sa do klubu Refresher+. Získaš neobmedzený prístup k prémiovým článkom a ďalšie výhody. 

Beat Saber

Počet spálených kalórií – level Hard: 60 kcal/20 min.
Počet spálených kalórií – level Expert: 130 kcal/20 min.
Cena na Playstation/Meta Queste: 29,99 € 

Hudobná hra, v ktorej do rytmu presekávaš mečom kocky, si už dlhodobo drží prvé miesto v obľúbenosti VR hier. V roku 2021 bol Beat Saber najsťahovanejšou VR hrou na Playstation. Za hrou stojí česko-slovenské trio – Vladimír Hrinčár, Jaroslav Beck a Ján Ilavský. Ich pražské štúdio Beat Games kúpil v roku 2019 Facebook.

Základná hra obsahuje vyše 30 originálnych piesní, no dokúpiť si môžeš niekoľko „music packov“, napríklad Linkin Park, Billie Eilish, Skrillex, Imagine Dragons, Lady Gaga či Green Day.

Odporúčané
Triasli sa mi nohy, plakala som a na chvíľu aj ohluchla. Mordor fitnes nie je pre slabé povahy, no išla by som znova (Reportáž) Triasli sa mi nohy, plakala som a na chvíľu aj ohluchla. Mordor fitnes nie je pre slabé povahy, no išla by som znova (Reportáž) 10. februára 2024, 12:30

Príjemným bonusom je nádherné hráčske prostredie. Takmer každý „music pack“ má iné, zaujímavé vizuálne spracovanie. Pri piesni „Numb“ od Linkin Park sa ocitneš v prázdnom tuneli, pri piesni „Bad Guy“ od Billie Eilish ťa bude sprevádzať ponurá atmosféra a tečúci vodopád (speváčka sa na tvorbe rozhrania dokonca sama podieľala).

Čo sa týka fyzickej náročnosti a spálených kalórií, Beat Saber jednoznačne patrí medzi hry, pri ktorých sa zapotíš najviac – musíš byť však pokročilejší hráč. Kým level Easy a Normal je v zásade len oddychové „pinkanie“ rukami, na leveli Hard a Expert sa už priprav na pomerne slušný tréning a možno aj ľahkú svalovicu. Najťažšia úroveň Expert+ je extrémne náročná a môže ti z nej prísť aj nevoľno. Hra môže dokonca u niektorých ľudí vyvolať fotosenzitívne epileptické záchvaty.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109555 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa trénerovi najviac páči na hre Beat Saber.
  • Či je virtuálny HIIT rovnako náročný ako klasický.
  • Aké je tancovať s virtuálnou inštruktorkou.
  • Ktoré skupinové športy môžeš hrať cez VR.
  • Či môžu VR hry pokojne nahradiť štandardné formy cvičenia.
Domov
Zdieľať
Diskusia