Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2022, 12:45
Čas čítania 0:56
Ema Stanovská

S konfliktom na Ukrajine nechceme mať nič spoločné, tvrdí chorvátsky prezident. Bývalý kotlebovec Uhrík ho chváli

NEWS CHORVÁTSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

V prípade konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou stiahne chorvátska vláda svojich vojakov zo síl NATO vo východnej Európe.

Chorvátsky prezident Zoran Milanović nedávno vyhlásil, že chorvátska vláda stiahne svojich vojakov zo síl NATO vo východnej Európe v prípade konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že takéto vyjadrenia sú neprijateľné. Predseda hnutia Republika Milan Uhrík prezidenta, naopak, pochválil a urazil pri tom Zuzanu Čaputovú.

„Pozerám správy, podľa ktorých NATO – nie samostatný štát ani Spojené štáty – posilňuje svoju prítomnosť, posiela prieskumné lode. My s tým nemáme nič spoločné a ani nechceme mať, to vám garantujem,“ povedal Milanović. Dodal, že ak dôjde k eskalácii, vláda v Záhrebe stiahne z regiónu všetkých chorvátskych vojakov.

Ukrajinskí diplomati vyjadrili hlboké sklamanie z vyjadrení prezidenta Chorvátska o členstve Ukrajiny v NATO a o nevhodnosti pomoci Ukrajine na pozadí ruskej agresie. Ministerstvo poukázalo na to, že vzhľadom na trpkú skúsenosť chorvátskeho ľudu s vojnou je tento jeho výrok „v rozpore so všeobecnými ľudskými hodnotami“.

Uhrík prezidentovi tlieska

S vyjadrením chorvátskeho prezidenta súhlasí aj predseda hnutia Republika a poslanec Európskeho parlamentu Milan Uhrík, ktorý na Facebooku napísal, že „Chorváti majú prezidenta so správnym názorom“.

„To tá progresívna americká marioneta zo ‚slovenského‘ Prezidentského paláca by konala zase presne naopak...“ naráža na prezidentku Čaputovú.

Milanović bol „ako antiukrajinský propagandista“ zaradený do databázy Myrotvorec. Je to ukrajinská webová stránka, na ktorej správcovia vytvárajú databázu všetkých ľudí, ktorí majú podľa ich názoru protiukrajinské postoje vo forme vyjadrení alebo činov.

Ak ťa zaujímajú aktuálne informácie o konflikte na Ukrajine, sleduj tému rusko-ukrajinský konflikt.

Domov
Zdieľať
Diskusia